Lounais-Häme Forssa

Joulukauppa käy Forssan seudulla vilkkaana – Joulusesongista odotetaan vähintään yhtä vilkasta tai jopa parempaa kuin viime vuonna

Forssan seudun kauppiaat odottavat tästä viikonlopusta tavallista viikonloppua selvästi vilkkaampaa, ja ensi viikosta sekä joulunpyhiä edeltävästä viikonlopusta ennakoidaan ruokaostosten ja viime hetken lahjahankintojen ansiosta myös ruuhkaista.
Lehtovirta & Co Oy:n yrittäjä Kari Lehtovirta esitteli forssalaiselle Juha Luukkalalle uutuuskännyköitä, jotka ovat joulun suosikkilahjoja. Kuva: Tapio Tuomela

Joulukaupalla on käsillä kiireisin aika. Tämän vuoden joulusesongista odotetaan vähintään yhtä vilkasta kuin viime vuonna tai jopa jonkin verran parempaa.

Forssan seudun kauppiaat odottavat tästä viikonlopusta tavallista viikonloppua selvästi vilkkaampaa, ja ensi viikosta sekä joulunpyhiä edeltävästä viikonlopusta ennakoidaan ruokaostosten ja viime hetken lahjahankintojen ansiosta myös ruuhkaista. Jo marraskuu oli lähinnä Black Fridayn ansiosta vilkas, ja tällä viikolla pankkitileille kilahtaneet veronpalautukset ovat kasvattaneet myyntiä.

K-Citymarket Forssan kauppias Mikko Virtanen kertoo joulukaupan käyneen jo vireästi, ja myynti vilkastuu yhä joulun lähestyessä. Hänen mukaansa joululahjojen takuuvarmoja hittituotteita ovat lasten lelut ja pehmeät paketit.

– Suurin osa joulupöydän ruokahankinnoista tehdään joulua edeltävänä viikonloppuna. Perinteiset jouluruoat, kuten kinkku ja laatikot, ovat säilyttäneet suosionsa, mutta niiden rinnalle on tullut uusia vaihtoehtoja, kuten punajuuri- ja bataattilaatikko. Kalalla on myös iso rooli joulupöydässä, Virtanen sanoo.

Forssan Prismajohtaja Minna Hovila-Myllylä kertoo joulukaupan käyvän vilkkaasti, ja varsinkin käyttötavarapuolella on pientä nousua verrattuna viime vuoteen.

– Odotamme, että joulumyynnin hulinaa riittää ensi viikonlopulle asti, Hovila-Myllylä sanoo.

Hovila-Myllylän mukaan joulun lahjasuosikkeja ovat esimerkiksi vuoden mittaan ilmestyneet pelit ja kirjat, kuten Kimi Räikkösestä kertova kirja.

– Toivottavasti saamme lunta niin talviurheilupuolen kauppakin lähtisi kunnolla käyntiin, Hovila-Myllylä sanoo.

Urjalalainen Heidi Sivonen etsi Forssan K-Citymarketista lapsille joululahjoja. Pelit kuuluvat lasten toivelahjoihin. Kuva: Tapio Tuomela

Yrittäjä Kari Lehtovirta Veikon Kone -ketjuun kuuluvasta Lehtovirta & Co Oy:stä kertoo jo marraskuun myynnin olleen ennätysmäisen vilkasta, ja hän odottaa joulukuun kaupan käyvän ainakin viime vuoden tasolla.

– Tietotekniikan tuotteet, kuten kännykät ja niiden oheislaitteet, tabletit, tietokoneet ja pelit ovat toivottuja joululahjoja. Myös kodin pienkoneita hankitaan lahjoiksi. Televisio, pesukone tai muu isompi hankinta voidaan ostaa kotiin yhteiseksi lahjaksi tai vanhemmat voivat antaa sen aikuiselle lapselleen, Lehtovirta sanoo.

Yrittäjä Makreeta Nyström-Tuomola Timanttiset Kello-Nyström Oy:stä kertoo joulusesongin olevan vuoden vilkkainta aikaa.

– Kauppa on käynyt positiivisissa merkeissä, ja odotamme sen sujuvan vähintään samaa tahtia kuin viime vuonna. Ensi viikosta odotamme todella vilkasta, Nyström-Tuomola sanoo.

Nyström-Tuomolan mukaan joulun ehdottomia suosikkilahjoja ovat timanttikorut, sillä kukapa vaimo ei rakastaisi tällaista miehensä antamaa lahjaa.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja arvioi, että joulukuun myynnin kasvu kiihtyy tänä vuonna viime vuodesta, jolloin kasvua kertyi runsaat kaksi prosenttia. Positiivisia odotuksia hän perustelee nopeasti parantuneella työllisyydellä ja kotitalouksien ostovoiman kasvulla.

Vähittäiskaupan joulukuun liikevaihto on noin 26 prosenttia koko vuoden kuukausikeskiarvoa suurempi, kun se seuraavaksi parhaana ajankohtana kesä–heinäkuussa on 6 prosenttia suurempi. Viime vuonna joulukuun myynti oli kotitaloutta kohti lähes 1 780 euroa.

– Tavaratalokaupassa ja monilla erikoiskaupan aloilla joulukuun myynnin merkitys on erityisen suuri, Kurjenoja kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic