Lounais-Häme

Joulukorttipajassa joudutettiin joulunodotusta

Päiväniityssä odotetaan jo kovin joulua.

Kutakuinkin yhtä odotettuja ovat olleet Päiväniityn keskiviikkoiset vieraat, Forssan ammatti-instituutin toisen vuoden lähihoitajaopiskelijat. He ovat tulleet päivätoimintayksikköön pitämään asiakkaille jouluisia toimintatuokioita.

Käynnissä on askartelupajaa, piparkakkujen leivontaa, joululaulujen kuuntelua ja tonttukirjojen lukemista.

Askartelupajassa tehdään ahkerasti joulukortteja, mutta myös joulukoristeita. Pirjo Mikkola on päällystänyt vessapaperihylsyn punaisella askarteluhuovalla. Massapallosta on saatu tontulle pää ja niin ikään huovasta tontulle pipo.

Joulukorttivirtuoosi Mikkola on myös askarrellut jo useamman joulukortin.

-On ollut kivaa, kun on saanut askarrella. Olin myös leipomassa, piparkakkuja tietenkin, Mikkola sanoo.

Juuri tätä toimintatuokioilla on haettu – niiden tarkoitus on tuottaa hyvää mieltä päivätoimintayksiköiden kehitysvammaisille asiakkaille.

Samanlainen aamupäivä järjestettiin myös toisessa FSHKY:n vaikeasti kehitysvammaisten päivätoimintayksikössä, Helmiinassa. Toive tuokioiden pitämisestä tuli päivätoimintayksiköiden henkilökunnalta.

-Meillä on FAI:ssa ja Faktiassa käynnistynyt Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Sata hyvää tekoa -kampanja, joka nyt on lähtenyt elämään käytännössäkin, FAI:n sosiaali- ja terveysalan opettaja Katja Hakkarainen kertoo.

-Toimintatuokioiden järjestäminen on sosiaali- ja terveysalan ensimmäinen konkreettinen hyvä teko, joka toteutettiin.

Myös opiskelijat saivat rutkasti joulumieltä toimintatuokioita pitäessään. Askartelupajassa moni Päiväniityn asiakas teki joulukortteja ystävien ja läheistenlisäksi myös opiskelijoille.

Tulevaa ammattiakin ajatellen päivä on opiskelijoista ollut opettavainen ja antoisa.

-Päivä on ollut tosi mukava. On ollut hirveän kiva päästä käytännössä kokemaan, miten tätä työtä tehdään, Iida Hälinen toteaa.

Hyvien tekojen tiimoilta tehdyn vierailun vaikeasti kehitysvammaisten päivätoimintayksikössä Hakkarainen näkee juuri sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille jopa tarpeellisena.

Opintojen aikana kaikki opiskelijat eivät välttämättä saa tilaisuutta kartuttaa käytännön kokemusta kehitysvammaisten parissa työskentelystä. Mahdollisuudet päästä yksiköihin esimerkiksi työssäoppimisjaksoille ovat rajatut, sillä paikkoja ei ole kaikille.

-Kehitysvammaisten kohtaaminen saattaa jännittää opiskelijoita, Hakkarainen toteaa.

-Päästessään kosketuksiin kehitysvammaisten kanssa, opiskelijat huomaavat, että he ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin. FL

Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, Forssan ammatti-instituutti ja Faktia juhlistavat Suomen itsenäisyyden juhlavuotta muun muassa Sata hyvää tekoa -kampanjalla.Kampanjan ideana on, että hyvällä teolla osoitetaan välittämistä ja yhteistä vastuuta yhteiskunnan jäsenistä. Pieneltäkin tuntuva teko kun voi olla jollekin iso ja merkittävä ilon aihe.Hyviä tekoja tekevät Forssan ammatti-instituutin ja Faktian opiskelijat eri ammattialoilta. Hyviä tekoja ohjaamassa on aina myös oppilaitoksen henkilökuntaan kuuluva henkilö.Kuka tahansa voi ilmoittaa hyvän teon kohteen. Kohde voi olla yksityishenkilö, julkisyhteisö tai yhdistys. Kohteita voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.fai.fi tai oppilaitoksen infopisteestä ja omistajakuntien kirjastoista paperisella lomakkeella.Hyviä tekoja tehdään omistajakuntien alueella eli Forssassa, Somerolla, Tammelassa, Jokioisilla, Humppilassa, Urjalassa ja Ypäjällä.Toteutukseen päätyvät hyvät teot valitsee raati, johon kuuluu opetushenkilöstöä ja opiskelijoiden edustus.Ehdotuksia voi jättää 5.9.2017 saakka. Hyviä tekoja toteutetaan juhlavuoden loppuun eli 31.12.2017 asti.

Uusimmat

Fingerpori

comic