Lounais-Häme Forssa

Joululiinat kertovat, miten ajat ja joulunvietto ovat muuttuneet – Helena Haaviston joululiinakokoelman helmiä esillä Näyttelytila Vinkkelissä

Vinkkelin näyttely kuvaa myös Forssan tekstiiliperinnettä, sillä esillä on Finlaysonin Forssassa valmistamia liinoja.
Helena Haaviston keräämiin joululiinoihin voi tutustua Näyttelytila Vinkkelissä. Monet liinat ovat iloisen värikkäitä.

Värikkäät joululiinat tuovat mukanaan joulun tunnelman. Forssan kaupunginkirjaston näyttelytila Vinkkelissä avautuneessa Joulu pöytään -näyttelyssä on esillä joululiinoja, jotka ovat Tammelan Mustialassa asuvan keräilijän Helena Haaviston kokoelmasta. Näyttely on toteutettu yhdessä Forssan museon kanssa.

Haavisto on kerännyt joululiinoja jo vuosia, ja Vinkkelissä on esillä liinoja eri vuosikymmeniltä. Haaviston keräämistä liinoista on nyt koottu näyttely ensimmäistä kertaa.

– Liinat kertovat myös siitä, miten ajat ja joulunvietto ovat muuttuneet. Vanhimmat näyttelyssä olevat liinat ovat 1950-luvun lopulta. Ne ovat tietyllä tavalla synkempiä kuin uudemmat liinat. 1950-luvun liinoissa olevilla tontuilla ja joulua viettävillä ihmisillä on totisia ja tuimia ilmeitä. Liinoista näkee, että ajat ja elämäntapa olivat 1950-luvulla niukempia kuin nykyään. Silloin ei pröystäilty ja osteltu kaikenlaista, Haavisto sanoo.

Joululiinat ovat Haaviston mukaan muuttuneet vuosien saatossa iloisemmiksi, ja tontut ovat alkaneet hymyillä. 1960-luvun pöytäliinojen Haavisto kuvaa edustavan räväkkää retroa. Liinat ovat värikkäitä, ja hahmoilla on usein veitikkamaiset ilmeet. 1970- ja 1980-lukujen liinojen suosikkiaiheita ovat tontut ja punatulkut. Mukana on myös enkeleitä, kukkia ja kauralyhteitä.

Yksi Haaviston omista suosikeista on lankatonttukuosi. Hän toteaa lankatonttujen olevan monille tuttuja koulun käsityötunneilta ja niiden tekemisen ohjeita löytyvän nykyään myös netistä.

Osan keräämistään liinoista Haavisto on saanut lahjoituksina tai perinyt, ja osan hän on hankkinut kirpparilta tai nettifoorumin kautta. Myös antiikkitapahtumista on löytynyt liinoja, jotka kuuluvat kokoelman helmiin.

Näyttely kuvaa myös Forssan tekstiiliperinnettä, sillä esillä on Finlaysonin Forssassa valmistamia liinoja. Lisäksi näytteillä on muun muassa Porin Puuvillan, Vaasan Puuvillan ja Tampellan valmistamia pöytäliinoja. Liinat ovat pääasiassa puuvillaa. Pöytäliinojen lisäksi esillä on muun muassa kaitaliinoja ja muita joulukankaita.

Haavisto kertoo tekstiilien kiinnostaneen häntä jo kauan, ja hän on muun muassa työskennellyt käsityönopettajana.

Joulun valmistelun Haavisto sanoo aloittavansa kotonaan melko myöhään. Hän asettelee joululiinoja muutamia päiviä ennen joulua pöytien ja piironkien päälle.

– Jouluinen pikkuliina ja kynttelikkö piirongin päällä tuovat joulufiiliksen. Osa liinoista pysyy kuitenkin joulunakin säilössä kaapissa, sillä minulla ei ole niin montaa pöytää, että saisin kaikki liinat esille.

Haaviston parhaat joulumuistot kumpuavat lapsuuden jouluista mummolassa. Nykyään hänen mielestään joulussa on parasta hiljentyminen, minkä hän toivoo kaikkien muistavan.

– Ei jouluna tarvitsisi ”höösätä” niin paljon tai hankkia joululahjoja ja muita tavaroita. Joululahjan ei tarvitse olla konkreettinen vaan se voi olla myös henkinen ja aineeton. Joululahjan voi antaa niin, että menee auttamaan nuorisotyöhön tai käy iäkkään naapurin puolesta apteekissa.

Joulu pöytään -näyttely avoinna Forssan kaupunginkirjaston Näyttelytila Vinkkelissä 4.1.2019 asti, ma–to klo 11–19, pe klo 11–17, la klo 10–14. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic