Lounais-Häme

Joulun menoliikenne alkaa kehnoissa sääoloissa – vettä tai lunta sataa osassa maata

Joulun menoliikenteessä kannattaa ajella maltilla, sillä monin paikoin taivaalta tulee joko lunta tai vettä. Kuva: Seppo Pessinen
Joulun menoliikenteessä kannattaa ajella maltilla, sillä monin paikoin taivaalta tulee joko lunta tai vettä. Kuva: Seppo Pessinen

Joulun viettoon perjantaina lähtevien kannattaa muistaa vanha viisaus, jonka mukaan maltti on valttia. Osassa maata saadaan nimittäin joko vettä tai lunta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan perjantaina sää on epävakaista, sillä lounaasta saapuu matalapaine ja sen mukana virtaa lauhaa ilmaa.

Perjantaina maan etelä- ja länsiosissa sataa vettä ja itäosissa lunta. Sen sijaan pohjoisessa sää on perjantaina pääosin poutainen, ja Itä-Lapissa pilvipeite jopa hieman rakoilee.

Pakkasta pohjoisessa on pilvipeitteestä riippuen 10–20 astetta. Maan keskiosissa lämpötila pyörii nollan ja eteläosissa noin neljän lämpöasteen tienoilla.

Ajokeli on huono räntä- tai lumisateen takia laajalti maan keskiosissa.

Tulvavaroitus on puolestaan voimassa Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla.

Ilmatieteen laitoksen perjantaisen ennusteen mukaan lauantaina sateita tulee lähinnä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa, missä lumisade ja jäätävä tihku heikentävät ajokelin huonoksi. Keski- ja Pohjois-Lapissa on enimmäkseen poutaista pakkassäätä.

– Lauantaina maan etelä- ja keskiosassa on lauhaa ja paikoin sumuista, paikoin tulee myös tihkua, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko.

Sunnuntai on koko maassa epävakainen päivä, mutta sademäärät jäävät vähäisiksi. Etelässä sataa ajoittain heikkoa vesisadetta tai tihkua, maan keskivaiheilla räntää tai heikkoa lumisadetta, ja pohjoisessa taas jäätävää tihkua tai vähän lunta.

Aatonaattona maanantaina maan pohjoisosaan saapuu runsaampia lumisateita, ja ajokeli muuttuu pohjoisessa huonoksi. Maan etelä- ja keskiosassa on edelleen lauhaa. Etelässä on paikoin sumua ja ajoittain sataa heikkoa vesisadetta tai tihkua, maan keskiosassa tulee myös heikkoa lumisadetta.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic