Lounais-Häme

Joulun sää on vaihteleva - Lumiraja hipoo Hämeen pohjoisosia

Etelässä jouluaatto on lumeton ja lauha. Jouluyön aikana etelästä maan keski- ja itäosiin liikkuva sadealue voi haitata ajokeliä joulupäivänä. Tapaninpäivänä sää kylmenee.
Sää on aluksi melko lauhaa, ja vain Lapissa on pikkupakkasta. Tapaninpäivänä pakkasta on koko maassa -1 ja -8 asteen välillä. Arkistokuva. Kuva: Terho Aalto = TA
Sää on aluksi melko lauhaa, ja vain Lapissa on pikkupakkasta. Tapaninpäivänä pakkasta on koko maassa -1 ja -8 asteen välillä. Arkistokuva. Kuva: Terho Aalto = TA

Ilmatieteen laitoksen 23.12. tekemän ennusteen mukaan joulun pyhinä sää on koko maassa vaihtelevaa ja verrattain pilvistä.

Jouluna lumiraja kulkee likimain Lappeenrannasta Hämeen pohjoisosien ja Pirkanmaan itäosien kautta Keski-Pohjanmaalle yltävällä alueella.

– Tämän rajan eteläpuolella joulu on lumeton, tosin joulupäivänä satanee lunta paikoin myös etelämpänä, meteorologi Jari Tuovinen sanoo.

Aluksi maan etelä- ja keskiosassa on pääosin poutaa. Pohjoisessa liikkuu hajanaisia lumisateita.

– Jouluaatto on laajalti poutainen suuressa osassa maata, mutta päivän kuluessa etelärannikolle saapuu heikkoja vesi- ja räntäsateita, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen ennustaa.

Lauhaa, tapaninpäivänä pientä pakkasta

Jouluyönä sateet liikkuvat hiljalleen pohjoisemmaksi muuttuen samalla lumisempaan olomuotoon. Tässä vaiheessa muualla maassa on yhä poutaa.

Joulupäivän aikana lumisateet siirtyvät maan keskiosiin. Lunta voi sataa paikoin noin viisi senttimetriä etelän sisämaassa ja maan itäosassa.

Tapaninpäivänä heikkoja lumisateita tulee maan keski- ja pohjoisosissa samalla kun ilmavirtaus kääntyy pohjoisen puolelle ja sää kylmenee ainakin tilapäisesti.

Sää on aluksi melko lauhaa, ja vain Lapissa on pikkupakkasta. Jouluaattona etelässä on vielä suojasäätä ja maan keskivaiheilla lämpötila on nollan vaiheilla. Joulupäivänä lämpötila vaihtelee etelässä nollan molemmin puolin, muualla maassa on pikkupakkasta. Tapaninpäivänä pakkasta on koko maassa -1 ja -8 asteen välillä.

Lumisateet haittaavat paikoin ajokeliä joulupäivänä ja mahdollisesti myös tapaninpäivänä.

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic