Lounais-Häme

Jouluna syntyvän jätteen määrää voi vähentää – uusiokäyttö ja aineettomien lahjojen antaminen hyviä keinoja

Jouluna syntyvän jätteen määrää voi vähentää monin tavoin. Oikeanlaisesta kierrätyksestä kannattaa huolehtia myös juhlinnan keskellä.
Joulupaperi ja lahjanaru kuuluu lajitella sekajätteen joukkoon. Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n tiedottaja Suvi Lehtinen näyttää esimerkkiä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Joulun juhlahumun keskellä syntyy tavallista enemmän jätettä. Jätteen määrää voi kuitenkin vähentää monin tavoin, ja oikeanlaisesta kierrätyksestä kannattaa huolehtia myös jouluna.

– Hyvä keino vähentää paperi- ja pahviroskien määrää on kerätä lahjojen paketit, kääreet ja kassit talteen ja käyttää ne uudestaan, tiedottaja Suvi Lehtinen Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:stä sanoo.

Jouluna kertyneet pahvilaatikot voi lajitella litistettyinä pahvinkeräyspisteisiin tai viedä jäteasemille. Jos pahvipistettä ei ole lähettyvillä, pahvia voi polttaa sytykkeenä kodin tulipesässä tai sen voi laittaa kodin sekajäteastiaan. Värillinen ja kiiltävä lahjapaperi ja lahjanaru eivät sovellu paperin- tai kartonginkeräykseen, vaan ne kuuluu lajitella sekajätteisiin.

Kynttiläroskaa voi vähentää sulattamalla niiden lopuista uusia kynttilöitä tai käyttämällä niitä sytykeruusujen materiaalina. Tali- ja steariinikynttilät ja hautakynttilät voi laittaa sekajätteen joukkoon.

– Lasiset kynttilät saa laittaa sekajätteeseen, mutta tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden kruunut ja ulkotulien foliot ja metallikuoret lajitellaan kierrätyspisteiden metalliastiaan, Lehtinen sanoo.

Jouluna kertyy tyhjiä pakkauksia lahjoista, herkuttelusta ja kodin koristelemisesta. Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori kertoo suomalaisten kierrättävän joulun aikaan ahkerasti pakkauksia.

– Viime vuodet ovat osoittaneet, että loppuvuoden pyhinä Rinki-ekopisteiden säiliöt täyttyvät nopeasti. Vaikka Rinki suunnittelee säiliöiden tyhjennykset tarkkaan, pitkät pyhät ovat aina haaste. Jos mahdollista, pakkaukset kannattaa viedä ekopisteelle vasta arjen koittaessa, Tammivuori sanoo.

Osassa Ringin pisteistä kerätään kartonkia ja muovipakkauksia puristimilla, joissa on Tammivuoren mukaan hyvin tilaa myös kiireisimpinä keräysaikoina.

– Rinki-ekopisteelle voi tuoda monia joulun tyypillisiä pakkauksia, joita ovat tyhjät konvehtirasiat ja suklaakalenterit, muoviset luumumarmeladipurkit, kartonkiset glögitölkit ja pantittomat lasiset glögipullot, pantittomat pullot ja tölkit, tuikkujen alumiinikuoret, ulkotulien tinapeltipurkit, hautakynttilöiden metalliset kannet ja foliovuoat, Tammivuori toteaa.

Suvi Lehtinen muistuttaa, että jätteitä voi vähentää myös miettimällä jokaisen ostoksen kohdalla onko hankinta varmasti tarpeellinen. Aina ei tarvitse hankkia uutta tuotetta, vaan tavara voi olla myös käytetty tai lainattu. Joulupöytään kannattaa valmistaa ja ostaa sopiva määrä herkkuja, jotta ruokaa ei tarvitse heittää joulun jälkeen pois.

Jätteen määrää on helppo vähentää antamalla aineettomia lahjoja, kuten palveluita. Lahja voi olla esimerkiksi lahjakortti hierontaan, ikkunanpesu, museokortti tai elokuva- tai teatterilippu.

Lehtisen mukaan kierrätys kiinnostaa ihmisiä ja ympäristötietoisuus on selvästi lisääntynyt. Tietoa asiasta on nykyään myös hyvin saatavilla.

– Meillekin tulee jäteneuvontaan kovasti kyselyjä siitä, miten jätteiden ja roskien kanssa kuuluu toimia. Kannustamme ihmisiä laittamaan roskansa roskikseen ja mahdollisuuksiensa mukaan lajittelemaan ne, Lehtinen sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic