Lounais-Häme

Joulupata-keräys alkoi taas: "Apua tarvitaan, koska yhteiskunta eriarvoistuu"

-Jos joku ei tajua, miksi rahan lahjoittaminen Joulupata-keräykseen on hyvä teko, niin ei sitä tarvitse sellaiselle selittääkään, tokaisi tammelalainen Martti Ruonti, joka lahjoitti rahaa vähävaraisten hyväksi suunnattuun Joulupataan.

Ruonti on huomannut, että yhteiskunta eriarvoistuu jatkuvasti. Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat.

-Ei tarvitse katsoa kuin omaan lompakkoon, niin sen jo huomaa. Eläke ei ole noussut 10 vuoteen, mutta kaikki on siinä ajassa kallistunut. Vielä pahempi tilanne on kansaneläkkeen saajilla sekä työttömillä, joilla on lapsia, Ruonti harmitteli.

Hänen mielestään tilanne vaatii muutoksen.

-Varmin keino tehdä yhteiskunnasta oikeudenmukaisempi on saada oikeisto pois hallituksesta.

Joulupata-keräys ei ole poliittinen, mutta se on vähäosaisen suomalaisen asialla. Forssan seudulla joulupata on taas Forssan Citymarketin aulassa ja sen äärellä päivystävät alueen seitsemän Lions Clubia kukin vuorollaan.

Joulupataan voi tiputtaa rahaa tai Lions Clubin päivystäjille voi jättää tavaraa ja vaatteita. Varat ja tavarat jaetaan vähäosaisille perheille ja muille vähävaraisille.

Lions Clubin lohkon puheenjohtajan Merja Vainion mukaan varojen jakamisvaiheessa huomioidaan erityisesti ne paikkakunnat, joissa keräystä on tehty. Tämä tarkoittaa, että lahjoitus voi mennä vaikka naapurille.

Forssassa keräys on aina otettu vastaan hyvin.

Eilen lauantaina rahan ja tavaran lahjoittajia riitti tuon tuosta, vaikka keräys oli vasta alkanut.

-Yleensä lahjoitusten määrä vain kasvaa joulua kohti mentäessä, kun ihmiset huomaavat, että olemme täällä taas, kertoi lauantaina vapaaehtoistyössä ollut Timo K. Nukari Lions Club Kuhasta.

Merja Vainion mukaan ihmisiä tuntuvat koskettavan eniten yksinäisten vanhusten kohtalot sekä vähävaraisten lapsiperheiden taloudellinen pärjääminen.

Tyypillisesti forssalaiset ja seutukuntalaiset lahjoittavat tavaroita ja vaatteita mieluummin kuin rahaa. Esimerkiksi viime vuonna keräys tuotti pienen kuorma-autollisen verran tavaraa.

Siitä ei ole tietoa, kuinka paljon juuri Forssan seudulla kerättiin viime vuonna avustuksia rahana. Koko alueelta, johon kuuluu kuntia Uudeltamaalta asti, kerättiin viime vuonna 30 000 euroa vähävaraisten hyväksi.

-On todella hienoa, että joku jaksaa tehdä tällaista hyväntekeväisyyttä vapaaehtoisesti, totesi tammelalainen Tarja Ahola, joka toi keräykseen vauvan bodyn.

Hän viittasi Pelastusarmeijaan, joka suorittaa keräyksen ja Lions Clubiin, joka auttaa keräyksen tekemisessä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic