Lounais-Häme

Joulupuuroa nuotiolla, löylyt kynttilänvalossa

Kynttilän valo, kihisevä kiuas, tuoksuva saunavihta ja ehkä ripaus tervan aromia. Siinä asioita, jotka virittävät monet suomalaiset joulutunnelmaan.

Kun tähän lisätään erämaan rauha, loimuava rakovalkea ja vilvoittava pulahdus avantoon, ollaan jo lähellä täydellisyyttä. Sen tietävät ne parikymmentä henkilöä, jotka hiljattain nauttivat Wanhanajan joulusaunasta Tammelan Kiimalammin saunalla.

Tapahtumaan osallistunut tammelalainen Heikki Koivunen luonnehtii kokemusta hienoksi. Myös puitteet olivat kunnossa.

-Saimme vaimon kanssa nauttia rauhallisesta oleskelusta luonnossa. Arkeen tuli mukava katko, eikä sieltä ollut kiire pois, Koivunen kuvailee.

 

Koivusten saavuttama mielenrauha on juuri sitä, mitä pienimuotoisen tapahtuman järjestänyt Joni Hernberg tavoittelikin ideoidessaan joulusaunaa. Hän toivoo, että kylpeminen kynttilänvalossa vailla sähköä ja teknisiä vempeleitä, luonnonrauha ja nuotiolla tarjoiltu joulupuuro auttaisivat kävijöitä laskeutumaan joulutunnelmaan.

-Varsinkin näin joulun aikaan ihminen hakee rauhaa ja tilaa omille ajatuksille. Se on oikeastaan meihin sisäänrakennettu toimintatapa, jos vain annamme sen tapahtua.

Hernberg ei usko, että onni löytyy joulunakaan kauppakeskuksista, valmistelukiireistä tai lahjavuorista.

-Monella on sellainen käsitys, että joulu ei tule jos ei ehdi kaikkia laatikoita paistamaan ja kotia seinästä seinään koristelemaan. Itse olen sitä mieltä, että joulu tulee omista ajatuksista ja muistoista siitä, mitä hyvä juttuja kukin on elämässään ja jouluissaan kokenut.

Luonto ja rauhoittuminen ovat niitä asioita, joita Hernberg pyrkii tuomaan ihmisten elämään Loimunalle-yrityksensä kautta. Mustialan yhteismetsän omistama Kiimalammin sauna ja laavut ovat miehelle tuttu paikka, sillä niissä maisemissa hän on järjestänyt yrityksille useita tyky-päiviä.

 

Vanhan ajan saunomisperinteen elvyttäminen sopii Hernbergin mukaan erityisen hyvin joulunaikaan, sillä joulusaunalla on Suomessa todella pitkät ja vahvat perinteet. Saunaperinne yleensäkin on onnistunut säilymään keskeytymättä pohjolan perukoilla toisin kuin monessa muussa Euroopan kolkassa. Vanhoina aikoina saunominen oli Suomessa etenkin talonpoikien suosima perinne ja tiettävästi joulusauna oli joulun tärkein tapahtuma.

-Joulusauna lämmitettiin aina suurella hartaudella ja saunominen järjestettiin mahdollisimman kiireettömänä tapahtumana, Hernberg taustoittaa.

Joulusaunaan liittyy myös paljon traditioita ja uskomuksia, jotka elävät omaksuttuina tapoina edelleen. Esimerkiksi saunassa ei sopinut metelöidä, jotta saunatonttu pysyi tyytyväisenä. Humalainen saunoja suututti tontun niin pahasti, että tämä saattoi pahimmillaan polttaa koko saunan kostoksi.

Edelleenkin joulusauna on rauhoittumisen paikka, jonne kiire ja meteli eivät oikein sovi.

Joulusauna kuuluu myös Heikki ja Leena Koivusen jouluperinteisiin. Ajallisesti saunominen kuuluu heillä jouluaaton iltaan.

-Kun muut kiireet ja touhu hellittää, menemme aattoiltana saunaan. Sen jälkeen syödään jouluateria, jonka jälkeen on hyvä rauhoittua nauttimaan joulutunnelmasta, Koivunen kertoo jouluperinteistään. FL

 

Muokattu 23.12.2017 klo 12.20.

Korjattu Joni Hernbergin etunimi kuvatekstiin. 

 

Älä suututa tonttua
Joulusaunaan liittyi entisaikoina paljon uskomuksia. Näillä ohjeilla joulurauha on taattu.1. Luo saunaan tunnelmaa kynttilöin ja lyhdyin. Kauniit tekstiilit ja puhdas sauna lisäävät lempeiden löylyjen tehoa. Perinteinen joulusauna lämmitetään aamuvarhain ja saunaan suunnataan puoliltapäivin.2. Älä suututa saunatonttua remuamalla ja metelöimällä. Varmin keino suututtaa tonttu on mennä humalassa löylyihin.3. Perinteisesti saunan jälkeen nautitaan joulupuuro. Lisäksi nautittiin siirapilla höystettyä joululimppua arkisen ruisleivän tilalla.4. Hyvää tuoksua saunaan voi tuoda muun muassa kaatamalla kiukaalle lorauksen olutta. Hyvää tuoksua tuovat myös vihta, vahakynttilät ja tervasaippua tai -shampoo.5. Perinteisesti ensin löylyyn menivät talon isäntä ja emäntä, tämän jälkeen tyttäret ja pojat, rengit ja piiat ja lopuksi vanha isäntä ja emäntä.6. Joulusauna on harras toimitus, jossa kestää vähintään pari tuntia. Kukin saunoja viihtyy kylpemässä niin kauan kuin haluaa vuorotellen saunomista ja hangessa vilvoittelua, eikä muiden kylpijöiden poistumista tarvitse odottaa.7. Joulusaunaan jätetään kylpemisen jälkeen hieman jouluruokaa myös saunatontulle, joka vietti löylyissä koko yön. 

Uusimmat

Fingerpori

comic