Lounais-Häme Forssa

Joustokaukalo on poikinut kovia laukaisuja – Forssalaisvaltuutettu kertoo saaneensa päätöksenteon jälkeen joukon vihaisia, henkilöön meneviä viestejä

Forssalaisvaltuutettu kertoo saaneensa päätöksen jälkeen vihaisten viestien ryöpyn, vaikka äänesti kaukalon puolesta.
Forssan kaupunginvaltuuston päätös rakentaa joustokaukalo Forssan jäähalliin on aiheuttanut paljon keskustelua ja ylilyöntejäkin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kaupunginvaltuuston päätös rakentaa joustokaukalo Forssan jäähalliin on aiheuttanut paljon keskustelua ja ylilyöntejäkin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina kahden äänestyksen jälkeen, että Forssan jäähalliin rakennetaan joustokaukalo ja sen hankinta sisällytetään korjausmäärärahoihin.

Keskustelu joustokaukalon ympärillä on vellonut poikkeuksellisen aktiivisena ja voimakkaana kun ottaa huomioon, että siihen varattu määräraha 120 000 euroa on melko pieni kaupungin kokonaisbudjetissa. Myöskään ylilyönneiltä ei ole vältytty, sillä ainakin yksi kaupunginvaltuutettu kertoo saaneensa päätöksen jälkeen vihaisten viestien ryöpyn.

– Olen keskustellut monien seutukunnan päättäjien kanssa ja keskustelujen perusteella saan poikkeuksellisen paljon vihaisia, henkilökohtaisuuksiin meneviä viestejä. Joustokaukalopäätöksen jälkeen näiden viestien määrä ryöpsähti, kertoo vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Maija Kranni.

”Eivät saa hiljenemään”

Viestien sisältö vaihtelee, mutta yhteistä niille on, että valtaosa tulee nimimerkin takaa ja menee henkilökohtaisuuksiin.

– Joku näkee niin paljon vaivaa, että ottaa selvää taustoistani ja yrittää iskeä kohtiin, joiden arvelee olevan minulle vaikeita. Ulkonäköä kommentoidaan usein. Joissakin viesteissä sanotaan, että tiedän missä asut, Kranni kertoo.

Kranni arvelee, että viestien tavoitteena on saada hänet hiljenemään.

– Eivät saa. Alkuun oli tietysti pysäyttävää kokea itse se, mistä monet puhuvat. Nykyään en jää niitä pitkäksi ajaksi murehtimaa. Muutaman kerran olen harkinnut rikosilmoituksen tekoa, mutta ehkä ne viestit eivät vielä täytä rikoksen tunnusmerkkejä.

Kranni arvelee, että viestejä lähetetään herkemmin nuorelle naiselle, jonka puoluekanta on vihreät. Tätä näkemystä tukevat myös jotkut tutkimukset.

– Ehkä he arvelevat, että vihreä poliitikko ei voi ymmärtää jääkiekosta mitään. On totta, että vihreissä ei ole niin voimakkaita urheilupersoonia, mutta itse olen intohimoinen urheilun kannattaja. Äänestinkin joustokaukalon puolesta, Kranni huomauttaa.

Nuoria naisia pelotellaan?

Tapio Virtanen (vas.) esitti valtuustossa, että joustokaukalo toteutetaan vasta jäähallin peruskorjauksen yhteydessä muutaman vuoden kuluttua. Virtanen kertoo saaneensa palautetta yllättävän vähän, lähinnä muutaman myönteisen viestin.

– Minua ei yleensäkään lähestytä päätöksenteon yhteydessä. Toivoisin enemmän palautetta, sekä myönteistä että kriittistä, Virtanen viestittää.

Hän arvelee kuntalaisten tietävän, ettei hänen päätöksiinsä pysty painostuksella vaikuttamaan.

– Nuoria naisia saatetaan yrittää pelotella. Minä menen omalla linjallani krematorioon.

Virtanen tuomitsee kaikenlaisen uhkailun.

– Kamalinta on iholle tuleva henkinen tai fyysinen uhkailu. Olen itse sitä joskus kokenut, se on yhtä helvettiä.

Libeeraaliin isketään helpommin?

Kokoomuksen valtuutettu Lotta Saarenmaa on Maija Krannin ikätoveri ja myös ensimmäisen kauden valtuutettu. Joustokaukalon puolesta äänestänyt Saarenmaa kertoo, ettei ole saanut joustokaukalon osalta kuin muutaman positiivisen palautteen.

Hän ei usko, että palautteen syynä on sukupuoli, sillä myös miehet saavat hänen mukaansa palautetta.

– Uudet päättäjät koetaan tietynlaiseksi uhaksi ja heille palautetta on helpompi kohdentaa. Olemme molemmat nuoria, vahvoja naisia, jotka antavat kuulua railakkaasti, Saarenmaa sanoo.

Hän uskoo, että Krannin saaman palautteen takana ovat tämän liberaalit arvot.

– Ehkä palautteen antajista enemmistöllä on konservatiivinen arvomaailma, kuten minullakin. Erilaisuutta vastaan on helpompi hyökätä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic