Lounais-Häme Tammela

Joutomies-kiireapulainen ja kipinämikko palkittiin Tammelassa: "Tästä työstä viimeiseksi luopuisin"

Tammelan vuoden 2018 kulttuuripalkinnon sai sotatarinoiden tallentaja Pauli Korvensyrjä.
Tammelan Sotaveteraanimuseon aukiolosta huolehtiminen, kouluvierailut ja opastukset ovat Pauli Korvensyrjän yksi vapaa-ajan toimista:Kun on touhussa mukana, niin ei jää keinutuoliin miettimään.

– Olin vähän hämmästynyt eilen, kun minulle soitettiin. Puulla päähän lyöty, ei kukaan ollut kertonut tällaisesta.

Tammelan sivistyslautakunta valitsi yksimielisesti Pauli Korvensyrjän vuoden 2018 kulttuuripalkinnon saajaksi. Vapaaehtoistöitä entiselle kauppiaalle olikin kotikunnassa ehtinyt kertyä aimo määrä: niin museotöitä, yhdistystoimintaa kuin kuorolauluakin.

– Ei minua kyllä ole kukaan töihin pakottanut. Olen vähän liian monessa mukana, Korvensyrjä nauraa.

Korvensyrjä myöntää olevansa huono sanomaan “ei” ja näyttää käyntikorttiaan. Siihen on painettu tasan kaksi titteliä: joutomies-kiireapulainen ja kipinämikko.

Melkein kuin junan tuomana, vaikkei sinne juna kuljekaan. Niin päätti Porvoon K-Citymarketin pitkäaikainen kauppias siirtyä puolison juurille Tammelaan, kun tämä kysyi, haluaisiko mies asua eläkkeellä Porvoossa vai jossain muualla.

– Vastasin “jossain muualla”, ettei kauppiaan rooli jäisi päälle. “Päivää rouva ja huomenta rouva”, toistaisin sitten aina kaduilla.

Aktiiviajat alkoivat Tammelan Veteraanikuorosta. Monista vapaa-ajan toimista kuoro taitaa olla Korvensyrjälle se rakkain.

– Viimeinen, josta aion ikinä töitäni karsia. Laulamisen lisäksi pidän kirjurina lukujärjestystä yllä, jotta pojat tietävät, koska mennään minnekin ja mitä laulamaan.

Loimijoen Sotaorvot ry:n puheenjohtajuus on sekin pitänyt Korvensyrjää kiireisenä kauan, Tammelan Veteraanimuseosta hän huolehtii Tammelan Sotaveteraanit ry:n perinnetoimikunnan puheenjohtajana. Joskus hän opastaa siellä kouluvierailijoita, joskus isien ja äitien menneisyydestä kiinnostuneita sotalapsia.

– Esimerkiksi Kansallisarkistosta saa kantakortin, jossa on kerrottu sotilaiden kaikki joukko-osastot, haavoittumiset, sairaslomat ja muut.

– Sota-ajan kirjurit olivat aika tarkkoja: he kirjoittivat joka päivästä jotain, vaikka säästä, jos ei muuta ollut. Näitä asioita koetan aina neuvoa ihmisille.

Kaikki vapaaehtoistyöt ovat osuneet Korvensyrjälle tuttujen kautta.

– Näin jälkeenpäin ajatellen he ovat käyttäneet minua vähän hyväkseen. Ei ole voinut oikein kieltäytyäkään, mies naureskelee taas.

Kiinnostus sota-ajan sukupolveen kumpusi lapsuudesta. Korvensyrjän isä kaatui jatkosodassa Tali-Ihantalan taistelussa. Niin pienestä pojasta tuli sotaorpo.

– Olen tehnyt kirjan äitini ja isäni sota-ajan kirjeenvaihdosta. He kirjoittivat satoja kirjeitä, joskus samana päivänä kaksi tai kolmekin. Ikävä oli kova ja tunteet pinnassa.

Kun Korvensyrjä liittyi Veteraanikuoroon, siellä oli vielä useita, aitoja sotaveteraaneja. Kavereita, joilla oli tarinoita joka lähtöön.

– Perinnetoimikunnassa kävin aikoinaan paljon haastattelemassa heitä, nyt ei voi enää. Täälläpäin on vain seitsemän jäljellä ja he alkavat olla aika iäkkäitä. Ne tarinat on jo kerrottu.

Tänä vuonna julkaistu, tammelalaisista sotilaista sodassa kertova kirja Maan eestä vaikka kaatumaan pohjautuu osin Korvensyrjän tekemiin veteraanien haastatteluihin. Hänen käsialaansa ovat myös haastattelut sotaveteraani Pentti Simolasta kertovassa dokumenttielokuvassa Korpraali Simolan sota.

– Pentti oli legenda jo eläessään. Hän lauloi Veteraanikuorossa kanssani, oli koko kuoron perustaja ja Sotaveteraaniyhdistyksen kunniapuheenjohtaja.

Vuosi on ollut Korvensyrjän mukaan erikoinen ja hankala. Lemmikki, rakas perheenjäsen nukutettiin ikiuneen. Korvensyrjä sairasti itse syövän, joka nyt vaikuttaa olevan takanapäin. Kaksi vuotta sitten hän kävi läpi ison sydänleikkauksen.

– Toissapäivänä sain sydämeni voinnista niin sanotut puhtaat paperit. Se oli ihana, iso asia.

Kulttuuripalkinto on toinen, valtavan hieno tunnustus, johon Korvensyrjä suhtautuu todellakin “kuin puulla päähän”, mutta tyynesti.

– Painottaisin, ettei tämä ole yhden miehen touhua, vaan nämä ovat kaikki useamman ihmisen projekteja. Joku on tietysti sitten jollain lailla syyllinen. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat