Lounais-Häme Ypäjä

Juha Kraapo kaipasi hallintopuolelta nuorten pariin – Viihtyy hyvin uudessa työssään Ypäjän Kartanon koulun rehtorina

Yhtenäiskoulun suunnittelu pitää Ypäjän Kartanon koulun uuden rehtorin Juha Kraapon kiireisenä. Suunnitelmissa on, että myös hevosharrastus voisi näkyä yhtenäiskoulun toiminnassa.
Kartanon koulun uusi rehtori Juha Kraapo toimii mielellään 8B-luokan luokanvalvojana, sillä nuorten parissa oleminen on hänelle koulutyön ykkösasia. Kuva: Tapio Tuomela

Ypäjän Kartanon koulun uusi rehtori Juha Kraapo kaipasi nuorten pariin tehtyään pitkään sivistystoimen hallinnollisia töitä.

– Minulle tärkeintä koulutyössä ovat nuoret, ja halusin palata kentälle eli opettajan työhön oppilaiden keskelle.

Ypäjällä ensi syksynä aloittavan yhtenäiskoulun suunnittelu pitää Kraapon niin kiireisenä, ettei hän ehdi vielä aloittaa opetustyötä, mutta hän on iloinen, että saa olla 8B-luokan luokanvalvojana.

– Ypäjällä on fiksuja ja mukavia nuoria, ja kunnan työyhteisö on hyvä. Esimieheni kirjastonjohtaja-sivistystoimenjohtaja Jasmiina Sillanpää on Ypäjällä myös uusi, ja teemme paljon yhteistyötä.

Kraapo aloitti Kartanon koulun rehtorina vuoden alussa. Hän toimii vs. rehtorina maaliskuun loppuun asti, jolloin edeltäjä Heikki Vainio jää virallisesti eläkkeelle.

44-vuotias Kraapo on kotoisin Kiikasta, joka kuuluu nykyisin Sastamalaan. Hän asuu Huittisissa, ja perheeseen kuuluvat avovaimo ja aiemmasta suhteesta oleva 15-vuotias poika, johon hänellä on yhteishuoltajuus.

– Muutto lähemmäs työpaikkaa on harkinnassa, jos kaikki sujuu hyvin, Kraapo sanoo.

Kraapo on koulutukseltaan filosofian maisteri. Hänen pääaineensa oli suomen kieli, ja lisäksi hän on suorittanut rehtoriopinnot.

– Olin jo gradua tehdessäni runsaan vuoden ala-asteen opettajan sijaisena Kiikassa. Vuodet 2004–2015 työskentelin Köyliössä. Olin kolme vuotta Lallin koulussa äidinkielen opettajana, ja vuonna 2008 minut valittiin rehtoriksi. Virkaan oli yhdistetty sivistysjohtajan tehtävät.

Köyliön ja Säkylän kuntaliitoksen myötä Kraaposta tuli vuonna 2016 Säkylän sivistystoimen hallintopäällikkö, josta virasta hän siirtyi Ypäjälle.

– Sain Köyliössä kokemusta yhtenäiskoulusta ja uskon, että siitä on hyötyä työssäni Ypäjällä. Ypäjä on muutenkin hyvin samantyyppinen kunta kuin Köyliö. Viihdyn pienessä kunnassa ja maalaismaisessa ympäristössä. Kävelen mielelläni luonnossa ja metsässä.

Yhtenäiskouluun siirtyminen tietää Kraapolle työntäyteistä kevättä, mutta hän sanoo tienneensä mihin oli ryhtymässä.

Yhtenäiskoulun on tarkoitus toimia kahdessa paikassa, Kartanon ja Perttulan kouluissa.

– Suunnitelmissa on siirtää Kartanon kouluun alakoulun kuudes luokka tai sekä viides että kuudes luokka. Tämä toisi opetukseen ja henkilöstösuunnitteluun joustavuutta.

– Vaikka yhtenäiskoulu toimii kahdessa paikassa, järjestämme varmasti yhteisiä teemapäiviä ja tapahtumia.

Kraapo suunnittelee, että Ypäjällä tärkeässä roolissa oleva hevosharrastus voisi näkyä myös yhtenäiskoulun toiminnassa.

– Olen jo puhunut yhteistyöstä alustavasti Hevosopiston rehtorin kanssa. Yhtenäiskoulua voisi tuoda esiin hevosiin suuntautuneena kouluna, mikä kasvattaisi kunnan vetovoimaa ja houkuttelisi Ypäjälle perheitä, joilla on hevosia harrastavia lapsia.

Kraapo sanoo, ettei hänellä itsellään ole aiemmin ollut minkäänlaista suhdetta hevosiin, mutta nyt hän on huomannut tykkäävänsä niistä.

– Käyn koulun naapurissa morjestamassa ja silittelemässä Hevosopiston hevosia, mutta ratsastamaan en taida uskaltautua.

Kraapon rakas harrastus on musiikki. Hän on hevibändi Black Dreamsin laulaja ja biisintekijä. Lisäksi hän laulaa Delta One Blues Bandissa, joka on cover-bändi ja esittää 60- ja 70-lukujen bluesmusiikkia, kuten CCR:n ja Doorsin tuotantoa.

– Työkiireideni takia bänditoiminta on ollut viime aikoina passiivista, mutta tarkoitus on, että bändit tulevat näyttäytymään lavalla myös Ypäjällä tai lähiseudulla.

Koulun musiikin opetukseen Kraapo ei aio puuttua, mutta jos jokin koulun bändi kaipaa esiintymiseensä laulajaa tai soittajaa, hän lupaa hypätä lavalle.

Kraapon harrastuksiin kuuluvat myös reserviläis- ja maanpuolustustoiminta sekä punttisalilla käynti.

– Kuulin yllätyksekseni, että Kartanon koulun kellarissa on 1980-luvulta oleva punttisali. Rauta on vähän ruosteessa, mutta nousee silti hyvin, Kraapo naurahtaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic