Lounais-Häme Ypäjä

Juha Kraapon Eessuntaassun sävellyskilpailun finaaliin – Vuosia sitten syntynyt sanoitus löytyi uudelleen vanhasta kitaralaukusta

Juha Kraapon tekemä kappale Salon lastenlaulukilpailun finaaliin. Laulu kertoo lapsuuden vaikeista kokemuksista kumisaappaiden kanssa.
Kitaransoiton ja säveltämisen lisäksi rehtori-sivistystoimenjohtaja Juha Kraapo harrastaa vapaa-aikanaan muun muassa painojen nostelua. Kuva: Tapio Tuomela
Kitaransoiton ja säveltämisen lisäksi rehtori-sivistystoimenjohtaja Juha Kraapo harrastaa vapaa-aikanaan muun muassa painojen nostelua. Kuva: Tapio Tuomela

Hevimiehestäkin voi löytyä herkempiä vaihteita, ainakin kun on kyse oman lapsen syntymästä. Tämä pätee myös Ypäjän sivistysjohtaja-rehtoriin Juha Kraapoon, jonka 15 vuotta sitten säveltämä ja sanoittama lastenlaulu on valittu Salon Laulukaupunki-festivaalien sävellyskilpailun finaaliin.

Salo – Lasten Laulukaupunki ry viettää tänä vuonna 30 -vuotisjuhlaa. Yhdistyksen järjestämään juhlavuoden avoimeen sävellyskilpailuun tuli määräaikaan mennessä 48 uutta lastenlaulua. Loppukilpailuun valikoitui yhteensä 12 kilpailukappaletta.

Kraapon mukaan kilpailuun osallistuminen oli oikeastaan sattumien summa. Kilpailukappaleen Eessuntaassun sanat nimittäin löytyivät lähes yllättäen vanhasta kitaralaukusta.

Kraapo oli vuosia sitten mukana orkesterissa, joka soitti lastenlauluja lähinnä kutsuilla. Bändi kasattiin alun perin yksiin lastenjuhliin. Tuona aikana Kraapon kynästä syntyi myös jokunen lastenlaulu, jotka eivät kuitenkaan koskaan päätyneet äänitteiksi.

– Löysin kitaralaukusta vanhoja sanoituksia ja ne vaikuttivat hauskoilta. Valitsin yhden ja nauhoitin sen studiossa. Sitten kappaleen äänitteeseen sovittanut Mikko Herranen vihjaisi, että kappale kannattaisi lähettää laulukilpailuun, Kraapo kertoo.

Herranen soitti Eessuntaassun-äänitteelle myös taustat Kraapon tekemän demonauhan perusteella. Kraapo toimii tallenteella laulusolistina.

Eessuntaassun-kappaletta Kraapo kuvailee popahtavaksi, biittivetoiseksi lauluksi, joka sopii hyvin lapsille. Kraapo itse tunnetaan hevi- ja metallimusiikin ystävänä ja esittäjänä.

– Kilpailukappale on selvästi kevyempää tavaraa.

Kraapon mukaan kllpailukappale kertoo ”lapsuuden vaikeista kokemuksista kumisaappaiden kanssa”. Moni lapsi ja vähän vanhempikin kuulija voinee samaistua tilanteeseen, jossa sukat valuvat liian suurissa kumisaappaissa vääriin suuntiin.

– Sanoitus sai alkunsa metsäretkellä oppilaiden kanssa. Yhdellä lapsella oli ongelmia saappaiden kanssa ja hän kuvaili, että sukat menevät eessuntaassun. Siitä sain idean laulusanoitukseen, Kraapo kertoo.

Finaalikappaleet pääsevät kokoelmalevylle, mistä Kraapo on itse hyvillään.

– Se on itselleni ehkä tärkein asia kilpailussa. On mukavaa, että kappale julkaistaan ja että se pääsee näin lasten kuultavaksi.

Kraapon mukaan vanhoja lastenlaulusanoituksia on kitaralaukussa ehkä yhden levyn verran.

– Jos kappale on erityisen pidetty, voimme äänittää kappaleita lisääkin.

Laulukilpailun finaali järjestetään Salossa 6.6. osana perinteisiä Lastenlaulufestivaaleja. Kaikki finaalikappaleet esitetään tuolloin yleisölle. FL

Luitko jo tämän: Juha Kraapo kaipasi hallintopuolelta nuorten pariin

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic