Lounais-Häme

Juhannuksen menoliikenne täydessä vauhdissa – ukkoset pääosin väistyneet Suomesta

Liikenne on sujunut ukkosista huolimatta, mutta rattijuoppoja on poikkeuksellisen paljon.
Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Juhannuksen menoliikenteen vilkkaimmalle päivälle saatiin kovia ukkoskuuroja, mutta rintama on edennyt hieman nopeammin kuin vielä eilen ennustettiin. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että pääosin ukkoset ovat jo väistyneet.

–  Alue, joka aiheutti nämä runsaat salamoinnit, sateet ja puuskat, on jo itärajan takana, kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Menoliikenteen kannalta pahin on hänen mukaansa ohi. Vain Oulujärven ympäristössä oli yhä ukkosia alkuillasta.

–  Suomen ulkopuolelle on syntynyt uusia ukkosia, mutta ne eivät ole liikkeessä Suomeen päin.

Liikenne eteni iltapäivään asti sujuvasti ukkosista huolimatta. Osa myräköistä alkoi niin aikaisin, että ne ehtivät siirtyä pois enimmän liikenteen alta.

Tampereen Tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että liikenne on vilkastunut tasaisesti iltaa kohti ympäri maata, eikä huippua ollut vielä saavutettu iltakuuteen mennessä.

Ruuhkia paikoitellen, pieniä onnettomuuksia ympäri maata

9-tie ruuhkautui noin kello 15 alkaen Tampereelta Jyväskylän suuntaan. Ruuhka syntyi Tampereen Alasjärven liittymän kohdalle, missä liikennevirran nopeus on hetkittäin ollut vain 20–30 kilometriä tunnissa.

Ruuhkia oli alkuillasta myös ainakin Helsingin ulosmenoväylistä 3-tiellä Hyvinkään kohdalla ja 7-tiellä Östersundomin alueella. Molemmat johtuivat onnettomuuksista.

Tieliikennekeskuksen mukaan eri puolilla maata on sattunut lukuisia onnettomuuksia, mutta ne ovat olleet pääasiassa lieviä.

Pisimpien autoletkojen arvioitiin etukäteen muodostuvan 9-tielle Tampereen ja Oriveden välille, 5-tielle Lusin ja Mikkelin välille sekä 4-tielle Helsingin ja Lusin välille.

Tietyöt hidastavat lisäksi liikennettä pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä sekä paikoitellen monilla valtateillä. Valtatiellä 4 on useita tietöitä.

Idässä paljon rattijuopumuksia jo päivällä

Vaikka ukkoset koettelevat kovimmin Itä-Suomea, siellä menoliikenteessä on poliisin mukaan korostunut aivan toinen ilmiö.

–  Ukkosmyrskyn ei pitäisi vaikuttaa rattijuopumuksiin, mutta niitä on näkynyt poikkeuksellisen paljon tähän aikaan päivästä, komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista ihmetteli alkuiltapäivästä.

Liikenneonnettomuuksia tai ukkosen aiheuttamia häiriötä liikenteessä ei Joutjärven mukaan ole ollut mainittavassa määrin. Ilmoituksia ukkospuuskien tai voimakkaan vedentulon aiheuttamista ongelmista ei ole tullut.

Poliisi ei ole vielä ehtinyt pitämään lainkaan puhallusratsioita, vaan rattijuopot on saatu kiinni ilmoitusten perusteella. Tilanne huolettaa Joutjärveä.

–  Siellä on todella paljon liikennettä, ja päissään ajelu on melkoisen vaarallista hommaa. Jos jo menomatkalla on paljon päihtyneitä ratissa, se on aika huolestuttavaa.

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic