Lounais-Häme

Juhannus on ruokakaupalle suurta juhlaa

-Perinteisesti juhannuksen aatonaatto on ollut vuoden kovimpia kauppapäiviä. Viime vuonna tapahtui jonkin verran siirtymää muille päiville, toteaa Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Forssan K-Citymarketin kauppias Mikko Virtanen sanoo, että juhannus on toiseksi suurin sesonki.

-Se sesonki kohdistuu tarkkaan yhdelle viikolle, kun joulusesonkia on parin kuukauden ajalle.

Ruokakaupoissa on juhannuksena vilinää keskiviikosta perjantaiaattoon.

-Juhannus on aika laaja ruokapyhä. Ihmiset näkevät juhannuksena paljon vaivaa ruuanlaiton eteen. Se ei ole pelkkää makkaranpaistoa, vaan aika laajalla rintamalla ostetaan erilaista ruokaa. Hedelmiä ja kasviksia menee paljon kuten kalaa ja tietysti grillattavaa eli lihaa ja makkaraa, Virtanen toteaa.

 

Vanhan lain mukaan kaupat saivat juhannusaattona olla auki klo 12:een saakka, mikä aiheutti ruuhkaa. K-Citymarketin Mikko Virtanen arvioi, että nykyisellään ihmiset tulevat juhannusaattona kauppaan aiempaa myöhemmin, puolenpäivän seudulla.

-Mutta illalla väki rauhoittuu hyvin juhannuksen viettoon, ettei kaupassa käynti kovasti enää kiinnosta.

Juhannuspäivänä on Virtasen mukaan järkevää pitää kauppa auki, vaikkei se mikään suuri kauppapäivä olekaan.

 

Kauppojen aukioloaikojen vapautumisen myötä kaupat saavat nyt toista vuottaan itse päättää, miten ovat auki juhannuksena.

-Kokonaisuutena, kun vapaat aukiolot tulivat, siinä syntyi selkeästi lisää myyntiä, Hämeenmaan Vormisto summaa.

Kaupat ovat hioneet juhannuksen aukioloaikojaan viimevuotisten kokemusten perusteella.

Juhannuspäivänä moni kauppa painottaa aukioloaan enemmän iltapäivän puolelle, koska ihmiset eivät juhannusaamusta juuri liiku.

 

Moni viettää keskikesän juhlaa mökillä, mikä näkyy vilkkaana meno- ja paluuliikenteenä. Menopäivä torstai ja paluupäivä sunnuntai ovat liikennemyymälöissä vilkkaita päiviä, mutta väkeä riittää silti hyvin joka päivälle. Hämeenmaan toimialajohtaja Jouni Viljanen arvioi, että juhannus tuplaa normaalin viikonlopun myynnin.

Autokeitaan toimitusjohtaja Olli Järvi kuvaa, että juhannus avaa liikennemyymälöiden kesäsesongin, jota jatkuu koulujen alkuun asti. Grillattavaa ja juotavaa menee kaupaksi.

-Ihmiset alkavat tästä jäädä lomille, jolloin vilkastuvat myös arkipäivät, ettei ole pelkkää viikonvaihdeliikkumista.

Forssan Autokeitaalla kesän huipennus on Järven mukaan Porin Jazzien ja SuomiAreenan viikko heinäkuussa, koska liikennettä riittää tuolloin tasaisesti koko viikon läpi. FL

 

Suuri osa kaupoista auki koko juhannuksen
Aukioloaikojen vapautumisen myötä kaupat saavat itse valita aukioloaikansa myös juhannuksen aikaan.S-ryhmässä noin 900 ruokakauppaa pitää ovensa auki myös juhannuspäivänä, mikä on sata enemmän kuin vuosi sitten. Noin 50 myymälää ympäri Suomen on auki 24/7 koko juhannuksen. Forssan S-market on kiinni juhannuspäivän, muut S-ryhmästä ovat seudulla auki koko juhannuksen.K-ryhmässä kaupat ovat samalla tavalla auki totuttua enemmän. Forssan seudulla K-ruokakaupat ovat auki koko juhannuksen läpi.Lidlin myymälät ovat seudulla kiinni juhannuspäivänä 24.6.Alko on auki juhannusaattona perjantaina 23.6. klo 9-13. Juhannuspäivänä lauantaina Alko on kiinni. Alkolle juhannus on toiseksi suurin sesonki.Huoltoasemista monet ovat auki juhannusaattona puolille öin tai jopa yön yli. ABC:t ovat auki klo 6–24, Autokeidas klo 6–23.

Uusimmat

Fingerpori

comic