Lounais-Häme

Juhlan luonne määrittää kattauksen ilmeen – Leikkimielisyyttä ja luovuutta ei tarvitse unohtaa

Juhlan luonne määrittää kattauksen ilmeen, mutta leikkimielisyyttä ja luovuutta ei tarvitse unohtaa.
Elävä tuli, aidot kukat vai molemmat? Kattauksia on yhtä paljon kuin juhlijoita.
Elävä tuli, aidot kukat vai molemmat? Kattauksia on yhtä paljon kuin juhlijoita. Kuvat: Hanna Aronen

Väriä ja ylellisyyttä

Aidot kukat tuovat väriä juhlapöytään. Asettele kukkia luovasti esimerkiksi kulhoihin tai pieniin lasipulloihin. Muista hoitaa kukkatilaukset ajoissa, jotta saat varmasti haluamasi. Kevään ja kesän juhliin voit poimia luonnonkukkakimput myös itse. Luonnonkukkien joukkoon saat ripauksen ylellisyyttä, jos lisäät isompaan asetelmaan muutaman kaupasta ostetun leikkokukan. Entä miltä näyttäisivät pienet ruukkukasvit kattauksessa?

Lupa yhdistellä

Astioiden ei tarvitse olla samaa sarjaa, eikä edes sävy sävyyn, vaan rento juhlien järjestäjä yhdistelee luovasti eri astiamallistoja ja värejä. Klassisen valkoiseen kattaukseen saat pirteää ilmettä värikkäillä serveteillä, kukilla tai kynttilöillä. Jos oma astiavarasto ei riitä, tiedustele astioita lainaan lähipiiristä tai selvitä lähin astianvuokrauspalvelu.

Luovuus sallitaan

Vapaamuotoisessa juhlakattauksessa ei luovuudella ole rajoja. Pöytään somisteeksi voit valita vaikka hedelmiä tai vihanneksia. Miltä näyttäisi esimerkiksi näyttävä ananasryhmä omassa juhlapöydässäsi? Luonnosta löydät somisteeksi esimerkiksi kävyt, oksat, kaislat ja kivet. Erilaiset kristallit ja helminauhat tuovat säihkettä juhlaan, ja vanhat valokuvat taas tuovat nostalgiaa esimerkiksi merkkipäiville.

Marjat piristävät alkumaljaa.
Marjat piristävät alkumaljaa.

Teemasta apua

Juhla voi olla helppo rakentaa myös teeman varaan. Onko kattauksen teema moderni, maalaisromanttinen, sesongin mukainen vai liittyykö se esimerkiksi päivänsankarin harrastukseen tai mielenkiinnon kohteisiin? Netistä saat lukemattomia ideoita teemajuhlien toteuttamiseen. Punainen lanka juhlissa voi olla myös päivänsankarin lempivärin sisällyttäminen osaksi juhlan somistusta.

Tuunaa herkut

Voit koristella juhlapöydän kakkuja ja muita herkkuja irtokukin, kunhan varmistat ensin, että ne soveltuvat syötäviksi. Mehukannuihin ja boolimaljoihin voit lisätä kukkien lisäksi esimerkiksi yrttejä, marjoja ja hedelmänpaloja.

Aina aihetta juhlaan

Aina juhlaa varten ei tarvitse olla mitään merkittävää syytä, vaan pelkästään pitkän viikon jälkeen voi kattaa kaapin perukoilla pölyttyvät perintöastiat pöytään tai nauttia asteen paremman sunnuntaibrunssin. Laita tarjolle jotain erityistä herkkua ja kaada mehut ja maidot tölkeistä kannuihin.

 

 

Juttu on julkaistu Seutu-Sanomissa 26.2.2020. 

 

 

Lue myös: Tässä tulevat kakkukauden päätähdet: Taituri Anni Paakkunainen jakaa vinkkinsä ja reseptinsä näyttävään, takuuvarmaan ja raikkaaseen juhlaunelmaan

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti