Lounais-Häme

Jukolamaista menoa Ypäjällä

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on Suomen kirjallisuuden yksi ensimmäisistä ja edelleen yksi suurimmista merkkiteoksista. Asia on tiedostettu myös Ypäjän musiikkiteatterissa yhdistämällä kansankuvausklassikko juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea.

Näyttämön puheenjohtaja Juha Lindgren toteaa näyttämön palaavan viimevuotisen My Fair Lady -musikaalin jälkeen kesän 2015 Täällä Pohjantähden alla -produktion mukaisille suomalaiskansallisille linjoille.

Ypäjän Seitsemän veljestä perustuu Pasi Toivosen dramatisointiin. Se, että Ypäjän musiikkiteatterissa jo toistakymmentä vuotta kapellimestarina toiminut Kari Mäkiranta sävelsi musiikin tuohon vuonna 1996 ensi-iltansa saaneeseen näytelmään, vaikutti Lindgrenin mukaan painavalla tavallaan valintapäätökseen.

-Samalla saimme perusteita hakea tuotannollemme Suomi 100-tunnuksen, jonka uskomme tuottavan oman lisäarvonsa Ypäjälle ja koko seutukunnallemme, hän toteaa

Tuotannon ohjaa Ypäjän musiikkiteatterille Tuomo Salmela. Näyttämö on hänelle entuudestaan tuttu, samoin Seitsemän veljestä romaanina. Sen sijaan teatterin parissa Salmela toteaa työstävänsä tarinaa Jukolan veljeksistä nyt ensimmäistä kertaa.

-En ole tehnyt siitä missään vaiheessa edes osia, joten mieleinen kokemus tämä on siinäkin mielessä.

Ypäjän musiikkiteatterissakin jo vakuuttavat näytteensä antanut Kalle Tulander varmistaa osaltaan Seitsemän veljeksen onnistumista. Hän määrittelee Jukolan Eero-kuopukseksi sonnustautumisen Suomen juhlavuotena kunniatehtäväksi.

-Totta kai tähän piti lähteä mukaan, kun tilaisuutta tarjottiin, vaikka se, että tähän osuu yhtä aikaa muitakin tehtäviä, ensin vähän mietityttikin, Tulander toteaa.

Kesän 2017 ensikertalaisiin Ypäjän musiikkiteatterissa lukeutuu veljessarjan esikoisen roolissa nähtävä Nestori Kyyrä. Hänen Jukolan Juhaniksi päätymisensä juontaa Someron musiikkiteatterin viimekesäisiin Teuvo ja paperitaivas-näytöksiin Pena Väänäsen osassa.

Ansionsa asiassa kuuluu produktion puvustajalle Piritta Kämi-Conwaylle, joka on vakiinnuttanut paikkansa myös Ypäjän musiikkiteatterin luottopuvustajana.

-Piritta vihjaili, että minun kannattaisi ottaa Ypäjän musiikkiteatteriin yhteyttä.

-Isäni vauhditti asiaa kehumalla kysymyksen olevan teatterista vailla vertaa. Samalla hän patisteli, että jos tilaisuuden saat, niin menet sinne ilman muuta mukaan, vahvat somerolaisjuuret omaava ja tällä hetkellä Salossa asuva Kyyrä kertoo.

Ennen Somerniemen musiikkiteatteria hän on tehnyt tuttavuutta laulun kanssa muun muassa Someron nuorisokuorossa.

Ypäjän musiikkiteatterille perustamisvaiheesta alkaen uskollisena pysynyt Pekka Virtanen eläytyy Seitsemässä veljeksessä kanttorin osaan. Hän muistaa kaiken alkaneen vuonna 1984 Kuisma ja Helinä-esityksen harjoituksilla.

Hän kertoo tuolloin joutuneensa keräämään ennen harjoitusten alkua rohkeutta kysyäkseen ideoimaansa musiikkiteatteriin väkeä etsineeltä Riikka Jaakkolalta mukaan pääsemisen mahdollisuutta.

-Helpotus oli suuri, kun Riikka sanoi, että tule tänne vaan, Virtanen muistelee

Silloin aloittaneista Ypäjän musiikkiteatterissa jatkaa Pekka Virtasen lisäksi vielä Tapani Rasila.

-Häneltä on jäänyt matkan varrella kuitenkin yksi esitys väliin, joten olen ainoa kaiken aikaa mukana pysytellyt.

Nyt Pekka Virtanen toteaa edetyn vaiheeseen, jossa hän saattaa hyvinkin harjoitella tutuksi tulleella näyttämöllä viimeiseksi jäävää rooliaan.

-Ikä ei tule yksin, vaan tuntuu vaikeuttavan ainakin repliikkien oppimista. FL

Seitsemän veljestä saa ensi-iltansa Ypäjän musiikkiteatterissa 14. kesäkuuta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic