Lounais-Häme

Julkisoikeuden professori Soinin selvityksestä: Ulkoministerin sananvapaus on virkamatkalla rajoitettua

Helsinki
16.08.2018, 18:38

Kotimaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) perusteli muun muassa uskonnonvapaudella osallistumistaan abortinvastaiseen tapahtumaan toukokuisella virkamatkallaan Kanadassa. Hän luovutti tiistaina selvityksensä asiasta Oikeuskanslerinvirastolle.
– Osallistuminen kynttilävigiliaan abortin uhrien muistoksi ilmensi vilpitöntä ja aitoa uskonnollista vakaumustani ja uskoani, jotka nauttivat ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden suojaa, Soini kirjoittaa selvityksessään.
Soini kertoo osallistuneensa tapahtumaan omalla vapaa-ajallaan uskontoaan harjoittavana katolisena kristittynä muiden osallistujien tavoin.
– Ihmiselämän kunnioittaminen on olennainen osa roomalaiskatolisen kirkon oppia ja katolisena kristittynä ilmensin uskontoani yhdessä muiden kynttilävigiliaan osallistuneiden kanssa, selvityksessä kerrotaan.
Soini vetoaa perusteluissaan muun muassa eduskunnan oikeusasiamiehen vuonna 2013 tekemään ratkaisuun, jonka mukaan tuolloin sisäministerinä olleella Päivi Räsäsellä (kd.) oli oikeus puhua vakaumuksensa mukaisesti uskonnollisessa tilaisuudessa. Räsänen osallistui tilaisuuteen vapaa-ajalla.
Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta sanoo STT:lle, että Räsäsen ja Soinin tilanteet ovat erilaisia jo erilaisten ministeripestienkin takia. Hän pitää Soinin toimintaa perustuslain hengen vastaisena.
– Virkamatkalla ollut ulkoministeri on aivan eri asemassa kuin lomalla ollut sisäministeri, tietenkin. Ulkoministeri Soini on ulkoministeri Soini virkamatkalla ollessaan, ei yksityishenkilö, Lavapuro sanoo.
Soinin mukaan uskonnonvapaus vapaa-ajalla kuuluu myös ministerille, vaikka se tapahtuisikin virkamatkan aikana.
– En pitänyt tilaisuudessa puheenvuoroa eikä minulla ollut tilaisuudessa mitään roolia sen paremmin yksityishenkilönä kuin ulkoministerinäkään. Kyseinen tapahtuma ei kuulunut virkamatkan viralliseen ohjelmaan, eikä tapahtumaan osallistumisesta ole aiheutunut valtiolle kuluja.

”Voidaan tulkita Suomen kantana”

Lavapuron mukaan uskonnon- ja ajatuksenvapaus koskee myös ministereitä.
– Mutta aivan yhtä perusteltua tai jopa perustellumpaa sanoa, että nimenomaan ulkoministereiden sananvapaus on rajoitettua tilanteissa, joissa Suomella on selkeä ulkopoliittinen kanta.
– Soini on ollut virkamatkalla ulkoministerinä ja siinä yhteydessä osallistunut tähän aborttivastaiseen tilaisuuteen, mikä on varmaan Suomen ulkopoliittisen linjan vastainen – ainakin siltä osin, että Suomi pyrkii ulkopolitiikassaan edistämään ihmisoikeuksia, hän lisää.
Lavapuron mukaan muilla valtioilla on lisäksi oikeus olettaa, että Suomen ulkoministeri edustaa toisessa valtiossa ollessaan Suomea.
– Kun Soini on virkamatkalla, ulkoministeri on perustuslainkin valossa toimivaltainen esittämään muille valtioille Suomen kantaa koskevia lausumia, hän sanoo.

– – – –

Korjattu kello 18.38: Ulkoministeri Soini luovutti selvityksensä tiistaina eikä torstaina.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti