Lounais-Häme

Julkisten ja hyvinvointialojen ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa - työnantaja ei usko vaikutusten olevan mullistavia

Helsinki
01.10.2018, 02:48

Kotimaa

Julkisten ja hyvinvointialojen ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa tänään. Kielto koskee lähes 100 000:ta JHL:n jäsentä. JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen arvion mukaan vaikutukset näkyvät erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä lasten päivähoidossa henkilökunnan vähyytenä.
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ei ryhdy ennalta arvioimaan toimien vaikutuksia. Hän ei kuitenkaan usko, että ne ovat kovin mullistavia, vaikkakin palvelut voivat heikentyä.
– Työnantajat ympäri Suomea ovat tietoisia tästä ja tehneet ne valmistelut, mitä on tehtävissä. Alue on niin mahdottoman laaja, sosiaali- ja terveystoimi ja tekninen sektori, että vaikea sanoa. Vaikutukset voivat vaihdella hyvin paljon toimialoittain, alueittain ja työnantajittain, Jalonen sanoi eilen STT:lle.
Aiemmin on kerrottu, että pääkaupunkiseudun metro- ja raitioliikenteessä jää lähtöjä ajamatta kuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellon takia.
JHL vastustaa kielloilla hallituksen aikeita keventää pienten yritysten irtisanomissuojaa. Niemi-Laineen mukaan ylityö- ja vuoronvaihtokiellot saattavat kestää pitkäänkin, ja liitto on valmistautunut myös muihin työtaistelutoimiin, jos hallitus jatkaa lain valmistelua.
SAK:n hallitus arvioi tilannetta tänään omassa hallituksessaan. Myös esimerkiksi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ aikoo kertoa toimistaan tänään.

Lakko hiljentää tehtaita keskiviikkona

Keskiviikkona ay-liikkeen kamppailu irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan uhkaa pysäyttää satoja tuotantolaitoksia. Teollisuusliitto, PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto järjestävät vuorokauden mittaisen poliittisen lakon. Myös tuhannet Suomen Elintarviketyöläisten Liiton (SEL) työntekijät aikovat keskiviikkona olla yksipäiväisessä lakossa vastalauseena hallituksen kaavailemalle irtisanomista helpottavalle laille.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti