Lounais-Häme

Julkkikset testasivat romaninimiä työhakemuksissa, yksikään ei johtanut haastatteluun

Helsinki
31.10.2018, 16:08

Kotimaa

Romaninimi näyttää estävän työhaastatteluun pääsyn. Neljä julkisuudesta tuttua suomalaista haki töitä omilla ansioluetteloillaan, mutta käyttivätkin hakemuksissa tyypillisiä romaninimiä. Hakemuksia lähetettiin yli 50, mutta yksikään ei johtanut työhaastatteluun.
Töitä hakivat yritysvalmentaja Jari Sarasvuo, toimittaja Tuomas Enbuske, yrittäjä Anne Kukkohovi sekä juontaja Meri-Tuuli Väntsi.
Kyse oli Diakonia-ammattikorkeakoulun kampanjasta, jonka tavoitteena on edistää romaniväestön työllistymistä.
Projektipäällikkö Mikael Mertsi Ärlingin mukaan nimeen usein konkretisoituu romanien kohtaama syrjintä työmarkkinoilla.
– Moni romanitaustainen on suoraan sanonut, että työhaastatteluihin pääsemiseksi on pakko vaihtaa nimi ja että sitä ovat jopa työvoimaviranomaiset ehdottaneet.
Kampanjassa töitä hakeneen Enbusken mielestä syrjintää kokevien ei pitäisi joutua mukautumaan tilanteeseen.
– Jos maailma on sairas, pitääkö siihen sopeutua? Nimi ja kulttuuri ovat tärkeä osa identiteettiämme.
Vuonna 2014 tehdystä selvityksestä ilmenee, että yli puolet töitä hakeneista romaneista kertoi kohdanneensa syrjintää työelämässä. Arviolta noin joka toinen työikäisistä romaneista on työtön.
– Monimuotoisuuden lisääntyminen työmarkkinoilla vaatii rekrytoijien ennakkoluulotonta asennetta ja sitä, että keskitytään henkilön taustan sijaan hänen osaamiseensa. Oikeus yhdenvertaiseen kohteluun ja ammattitaitonsa näyttämiseen työelämässä kuuluu kaikille, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä huomauttaa.

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic