Lounais-Häme

Julkkikset testasivat romaninimiä työhakemuksissa, yksikään ei johtanut haastatteluun

Helsinki
31.10.2018, 18:23

Kotimaa

Jos työhakemukseen kirjoittaa tyypilliseltä vaikuttavan romaninimen, tyssää homma jo heti kättelyssä. Neljä julkisuudesta tuttua suomalaista haki koemielessä töitä omilla ansioluetteloillaan, mutta he käyttivätkin hakemuksissa tyypillisiä romaninimiä.
Kyse oli Diakonia-ammattikorkeakoulun kampanjasta, jonka tavoitteena on edistää romaniväestön työllistymistä.
Hakemuksia lähetettiin kaikkiaan 54, mutta yksikään ei johtanut työhaastatteluun. Hakemuksiin saatiin 17 kielteistä vastausta.
Töitä hakivat yritysvalmentaja Jari Sarasvuo, toimittaja Tuomas Enbuske, yrittäjä Anne Kukkohovi sekä juontaja Meri-Tuuli Väntsi.
Projektipäällikkö Mikael Mertsi Ärlingin mukaan nimeen usein konkretisoituu romanien kohtaama syrjintä työmarkkinoilla.
– Moni romanitaustainen on suoraan sanonut, että työhaastatteluihin pääsemiseksi on pakko vaihtaa nimi ja että sitä ovat jopa työvoimaviranomaiset ehdottaneet.

Työvoimapulakaan ei avaa ovia

Kampanjaan osallistujille luotiin väärillä nimillä sähköpostit, joista hakemukset lähetettiin työnantajille. Kampanjassa mukana olleet laittoivat hakemuksia sellaisiin tehtäviin, joihin heillä olisi ollut erinomainen pätevyys.
Hankkeen viestintäasiantuntija Niina Mäenpää kertoo, että Väntsi haki ravintola-alan tehtäviin, sillä hänellä on vankka kokki- ja ateriapalvelun kokemus. Mäenpää ihmettelee, että Väntsi ei päässyt edes haastatteluihin, sillä ala kärsii työvoimapulasta.
Kukkohovi puolestaan etsi markkinoinnin töitä, sillä ne vastaavat hänen osaamistaan. Enbuske haki erityyppisiä viestintäalan tehtäviä, kuten viestintäsuunnittelijaksi. Sarasvuo etsi etupäässä erilaisia myyntitehtäviä, kertoo Mäenpää.

Joka toinen romani on työtön

Kampanjassa töitä hakeneen Enbusken mielestä syrjintää kokevien ei pitäisi joutua mukautumaan tilanteeseen.
– Jos maailma on sairas, pitääkö siihen sopeutua? Nimi ja kulttuuri ovat tärkeä osa identiteettiämme.
Vuonna 2014 tehdystä selvityksestä ilmenee, että yli puolet töitä hakeneista romaneista kertoi kohdanneensa syrjintää työelämässä. Arviolta noin joka toinen työikäisistä romaneista on työtön.
– Monimuotoisuuden lisääntyminen työmarkkinoilla vaatii rekrytoijien ennakkoluulotonta asennetta ja sitä, että keskitytään henkilön taustan sijaan hänen osaamiseensa. Oikeus yhdenvertaiseen kohteluun ja ammattitaitonsa näyttämiseen työelämässä kuuluu kaikille, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä huomauttaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic