Lounais-Häme

Junien kaukoliikennematkojen määrä kasvoi viime vuonna – Uudistukset kaukojunissa jatkuvat

Kaukojunilla kuljettiin vuonna 2018 yli 13 miljoona matkaa Suomessa. Kuva: Riku Hasari

Kaukojunilla kuljettiin viime vuonna Suomessa yli 13 miljoonaa matkaa. Kasvua edellisvuoteen oli 5 prosenttia.

Kasvu on jatkunut vahvana vuodesta 2016.

Eniten matkojen määrät kasvoivat Helsingin ja Kuopin välillä (14 %) sekä Helsingin ja Joensuun välillä (10 %). Helsingin ja Lappeenrannan sekä Helsingin ja Turun väliset reitit kasvoivat 9 prosenttia.

Myös Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivän Allegron suosio on säilynyt. Viime vuonna Allegroa käytti lähes puoli miljoonaa matkustajaa.

– Olemme panostaneet asiakaskokemuksen kehittämiseen ja kilpailukykyiseen hinnoitteluun, investoineet uuteen kalustoon sekä uudistaneet vaunukonsepteja, joista ensimmäisenä kaikki ravintolavaunut, VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen selittää kasvua.

VR arvioi, että junamatkustajien määrä kasvaa edelleen sekä työ- että vapaa-ajan matkustuksen osalta.

Vuonna 2019 VR tuo liikenteeseen 20 uutta kaksikerroksista, 200 kilometrin tuntinopeudella kulkevaa päivävaunua, joiden myötä asiakaspaikkojen määrä kasvaa 2200:lla. Myös työmatkustajien suosima Ekstra-luokka ja hyttipaikat uudistuvat. Alkaneena vuonna uusitaan vaiheittain myös kaikki myyntikanavat palveluineen.

– Palvelukokemuksen kehittämisen lisäksi junamatkustuksen tulevaisuuden kasvu edellyttää investointeja raiteisiin. Koko Suomen junaliikenteeseen merkittävästi vaikuttavien pääradan ja Helsingin alueen ratakapasiteetit ovat jo nyt äärirajoilla, joten ruuhkaisille rataosille ei ole mahdollista lisätä merkittävästi tarjontaa. Liikenteen sujuvuutta haastaa myös radan kunto: vuonna 2018 kaukoliikenteen täsmällisyys oli vain 78,9 prosenttia – tähän vaikuttivat erityisesti lukuisat rataverkon vikatilanteet ja ratatyöt, Romanainen kertoo. FL

 

Lue myös: Ratojen kunnostus huutaa rahaa monesta hanasta

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.1.2020

Uusimmat