Lounais-Häme

Junioritoiminta lähellä sydäntä

Pesäpallo

Jokioinen

Pitkän linjan pesäpallovalmentaja Petri Lehtonen palkittiin alkuviikosta Pesäpalloliiton myöntämällä Tahko Pihkala -mitalilla. Suomi 100 -juhlavuoden aikana luovutetaan yhteensä 59 mitalia ansioituneille seura- ja nuorisotoiminnan edistäjille.

Kohta 30 vuotta junnuja luotsannut Lehtonen oli otettu saamastaan tunnustuksesta.

– Tuntuuhan se tosi hienolta, että nuorten ja lasten kanssa toimimista näin arvostetaan.

Lehtonen muistuttaa, että Pihkalan mitalin myöntäminen on tunnustus koko Jokioisten Koetuksen junioritoiminnalle.

– Ei yksi mies kesää tee. Tarvitaan iso joukko porukkaa, että junioritoiminta saadaan toimimaan seuroissa hyvin, Lehtonen painottaa.

Lehtonen pelasi nuorempana pesäpalloa itsekin, mutta vaihtoi varhaisessa vaiheessa enemmän valmennuksen puolelle.

– Aloitin pelaamisen Alussa, josta siirryin 18-vuotiaana Koetukseen. Lähdin heti Koetukseen siirtymisen jälkeen mukaan valmennukseen, Lehtonen muistelee.

Sen jälkeen Lehtonen onkin ehtinyt luotsata monenikäisiä tyttöjä ja poikia, miehiä ja naisia. Viime vuodet hän on toiminut myös Koetuksen juniorijaoston puheenjohtajana.

– Tässä hommassa ei kannata laskea tunteja. Toiminta vie aikaa, mutta antaa paljon. On hienoa nähdä, kun lapset oppivat uutta ja ovat iloisia. Pidän siitä, että saan lapset liikkumaan, kertoo tällä hetkellä C-ikäisten poikien joukkuetta luotsaava Lehtonen.

Pesäpallo on taktinen laji, joka vaatii pelaajilta monenlaista osaamista. Pelaajalla pitää olla nopeutta, voimaa ja kestävyyttä. Myös pään pitää pelata vauhdikkaan pelin tiimellyksessä.

Lehtonen on ehtinyt valmentaa myös salibandyjunnuja 7–8 vuotta Forssan Suuppareissa. Vaikka se nyt jää hänen poikansa tultua siihen ikään, että teki lajivalintansa pesäpallon hyväksi, Lehtonen kannustaa nuoria harrastamaan ja liikkumaan monipuolisesti.

Hänen mukaansa lapsille ja nuorille on eduksi, jos heillä on esimerkiksi niin sanotut kesä- ja talvilajit.

– On tärkeää, että lapset liikkuvat tarpeeksi. Lajikateus pitäisi unohtaa, minun mielestäni on rikkaus, jos lapsi harrastaa useaa lajia. Harrastamisen ei pitäisi mennä liian aikaisin totiseksi. Jos nuoren mitta tulee täyteen, hän voi lopettaa kokonaan liikunnan harrastamisen.

Koetuksen junnutoiminta oli jokunen vuosi sitten hieman heikossa hapessa, mutta nyt homma pyörii jälleen hienosti. Pelaajia riittää ja valmentajia koulutetaan ahkerasti. Koetukselta löytyy nyt joukkueet F-sekajoukkueesta aina C-poikiin asti. Tämä lisäksi Koetuksella on E-tyttöjen joukkue.

Koetus tekee myös yhteistyötä lähiseutujen muiden pesäpallojoukkueiden kanssa. Viime vuonna lähistön lupaava B-ikäluokka pelasi SM-sarjaa Koetuksen nimissä, nyt B-junnut ovat Turku-Pesiksen alla. Turun joukkueessa SM-sarjaa tahkoaa viisi Koetuksen peluria.

– On tärkeää, että meillä on tarjoilla pelaajapolku pikkujunnuista miehiin asti, Lehtonen näkee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic