Lounais-Häme Hämeenlinna

Uutta keskussairaalaa Kanta-Hämeeseen valmisteleva Allianssi keskeyttää toimintansa toistaiseksi

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ilmoitti keskeytyksestä keskiviikkona.
Uutta keskussairaalaa Kanta-Hämeeseen valmisteleva Assi keskeyttää toimintansa, tiedottaa sairaanhoitopiiri. Kuva: Riku Hasari
Uutta keskussairaalaa Kanta-Hämeeseen valmisteleva Assi keskeyttää toimintansa, tiedottaa sairaanhoitopiiri. Kuva: Riku Hasari

Kanta-Hämeen uutta keskussairaalaa suunnitelleen allianssin toiminta keskeytetään. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoi uudesta käänteestä eilen keskiviikkona.

Assi-sairaalan budjetti oli taas paisumassa rajusti. Viimeksi valmistellun version arvioidut kustannukset ylittivät tavoitebudjetin noin 20 prosentilla, eli noin 62 miljoonalla eurolla. Allianssin tavoitebudjetti, johon uuden sairaalan kanssa on pyritty, on ollut 320 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta teki viranhaltijapäätöksen, jolla allianssin työt keskeytettiin ja sen menot lakkasivat juoksemasta.

Suunnitteluun uponnut jo 23 miljoonaa

Suunnittelu on maksanut noin 23 miljoonaa euroa. Niin sanotun kehitysvaiheen budjettiin oli varattu 28,9 miljoonaa. Vaiheen oli määrä jatkua marraskuun loppuun, sen jälkeen kun sille annettiin jatkoaikaa huhtikuussa koronakriisin vuoksi.
Kaksi vuotta jo kestäneen vaiheen aikana syntyneet suunnitelmat siirtyvät allianssin mahdollisesti jopa purkautuessa sairaanhoitopiirille.

– Assin uusimmasta versiosta saatiin viime viikolla ensimmäinen niin sanottu määrälaskentaan perustuva kustannusarvio.
Skanskalla oli tuhansia rivejä tietoa esimerkiksi siitä, kuinka monta kilometriä tarvitaan sähköjohtoja ja vesiputkia sekä paljonko kuluu muita materiaaleja. Laskenta perustui suurelta osin markkinoilta haettuihin ennakkotarjouksiin, Ranta kertoo.

Sairaanhoitopiirin ja hankkeen johtajat eivät osanneet odottaa kustannusten karkaamista taas. Edellisen ”Assi-mallin” aikana viime syksynä budjetti oli myös kasvamassa kymmenillä miljoonilla. Allianssin johto vaihdettiin.

Allianssi toiminut muualla

Allianssimallia on käytetty Suomessakin infra- ja sairaalahankkeissa ja tulokset ovat olleet lupaavia. Siinä kumppanit vastaavat projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä ja muodostavat yhteisen organisaation, jossa onnistumiset ja riskit jaetaan.

Assin allianssissa ovat mukana sairaanhoitopiirin lisäksi Skanska Talonrakennus oy, suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys Sweco sekä kolmen arkkitehtitoimiston työyhteenliittymä Integrated.

– Haluamme itsekin ymmärtää tarkasti, millä perusteella ja miltä osin kustannukset voisivat olla näin isot, Ranta sanoo.
Neljään rakennusteknisesti erilliseen rakennukseen perustuvan mallin piti olla kustannustehokkain tapa rakentaa Assi. Näin ei ole aiemmin Suomessa sairaalaa tehty, muualla Euroopassa kyllä.

Suunnittelu etenikin projektijohtaja Petrus Kukkosen mukaan hyvin aikataulussa ja budjetissa.

Aivan kaikki kustannukset, kuten laitehankinnat sekä kustannus- ja bonusvaraukset huomioiden Assi-hankkeen kokonaisbudjetti nousisi tuoreiden laskelmien perusteella jopa 410 miljoonaan euroon.

– Kun kustannusten arvioitu ylitys on näin merkittävä, hankkeen tilaajana sairaanhoitopiirin on tarkasteltava kokonaisuutta uudelleen ja etsittävä uusia vaihtoehtoja, Ranta arvioi.

Hän ei aio esittää ensi viikolla sairaanhoitopiirin hallitukselle budjetin korottamista jopa 50 miljoonalla eurolla, laskelmien oikaisemisen jälkeen. Viimeistään syyskuun alussa täytyy päättää, millä mallilla Assin suunnittelua jatketaan.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 21.50.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic