Lounais-Häme

Juuse Saros löytänyt NHL:ssä huippuvireen tammikuussa – "Yritän kehittyä kovalla työllä"

Juuse Saroksella tammikuussa neljä voittopeliä viidestä aloitetusta ottelusta torjuntaprosentilla 95,5 ja maaleja taakse vain 1,45 ottelua kohti.
Juuse Saros on tilkinnyt vartioimansa Nashville-maalin tehokkaasti tammikuussa. Kuva: Steve Roberts/Cal Sport Media/CSM/REX

Nashville Predatorsin maalivahti Juuse Saros on noussut jälleen huippuvireeseen NHL-kaukaloissa.

Syyspuolella tilastot olivat pykälän heikompia kuin kahdella edellisellä kaudella, mutta varsinkin vuodenvaihteen jälkeen tahti on ollut erittäin vahvaa.

Tammikuussa joukkueensa kakkosvahti aloitti viisi ottelua ja niistä neljä päättyi Nashvillen voittoon.

– Ihan hyvin viime aikoina on mennyt ja löytynyt hyvä tatsi pelaamiseen. Ja joukkue on pelannut myös hyvin edessä, niin se on aina mukavaa, Saros jakaa kiitosta myös joukkuetovereille.

 

Vuosi alkoi kauden toisella nollapelillä ja valinnalla ottelun ykköstähdeksi, vaikka alla oli reilu parin viikon tauko peleistä.

Tammikuun torjuntaprosentti on ollut 95,5 ja maaleja on mennyt taakse keskimäärin vain 1,45 ottelua kohden. Koko kauden saldo 21 ottelussa on 91,4 % ja 2,58.

Ykkösvahti Pekka Rinteellä puolestaan, joka oli mukana viime viikonlopun NHL-tähdistöotteluissa, tammikuun tilastot (89,6 % ja 3,38) seitsemässä aloitetussa ottelussa ovat olleet selkeästi alle hänen kauden keskiarvonsa (91,5 % ja 2,47).

– Vähän ollut vuoristorataa joukkueen meno viime aikoina, mutta niitä tulee kaikille joukkueilla jossain vaiheessa ja kaikki on kuitenkin samalla kartalla joukkueen kanssa, Saros vakuuttelee.

 

Tilastot eivät tietenkään kerro kaikkea ja maalivahtitilastoihin vaikuttaa paljon muutkin asiat kuin yksittäisen maalivahdin oma pelaaminen. Silti Pohjois-Amerikassa arvostetaan tilastofaktoja ja myös maalivahteja rankataan niiden mukaan.

NHL:n maalivahtitilaston kärjessä on New York Islandersin Robin Lehner (93,1 % ja 2,02). Suomalaisvahdeista Nashville-kaksikon edellä on vain Boston Bruinsin Tuukka Rask (91,9 % ja 2,43).

Saroksella on menossa neljäs kausi Pohjois-Amerikassa ja kolmas varsinainen NHL-kausi. 23-vuotiaan nuorukaisen mukaan hän sai viime kesänä alle pitkän ehjän harjoituskauden.

Syyskauteen osui yksi pidempi otteluputki, kun Rinne oli loukkaantuneena, ja tähän putkeen Sarokselle tuli myös nollapeli.

– Tietenkin koko ajan yritän kehittyä kovalla työllä ja mitä enemmän pelejä tulee, siinä oppii aina lisää. Roolini joukkueessa on ollut suhteellisen samanlainen kuin aiemmillakin kausilla. Voittoja on tullut ihan hyvin ja se on aina kivaa, Saros tuumaa.

 

Nashville palaa reilun viikon pelitauolta tositoimiin perjantaina, kun vieraskentällä vastaan tulee Florida Panthers. Heti lauantaina pelit jatkuvat kotiareenalla Dallas Starsia vastaan ja yhteensä helmikuussa on edessä neljäntoista ottelun urakka.

– Ihan hyvältä tuntuu oma pelaaminen tällä hetkellä ja joukkueena viimeiset pari peliä ennen taukoa oli taas hyvää ilmettä. Siitä on hyvä jatkaa runkosarjan viimeiseen puristukseen, Saros uskoo.

Viimeisimmässä pelissään 23. tammikuuta hän otti huikeat 47 torjuntaa, kun Nashville voitti Vegas Golden Knightsin maalein 2–1. Torjuntamäärä oli Saroksen NHL-uran suurin.

Se kirvoitti myös ylistystä joukkuetovereilta.

– Hän oli uskomaton. Joka kerta, kun hän astuu sisään, hän on uskomaton. Hän on hieno maalivahti ja hänellä on hieno työmoraali. Ei ole aina helppoa olla varamaalivahtina ja me olemme todella onnekkaita, että meillä on kaksi tuollaista maalivahtia, Nashvillen kapteeni Roman Josi hehkutti seuran nettisivulla Vegas-voiton yhteydessä. FL

Markku Tuominen

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic