Lounais-Häme Tammela

Jyrkät portaat ja ahdasta: Tammelan Sotaveteraanimuseon aktiivit anovat siirtoa entisen kirjaston tiloihin

Tammelan Sotaveteraanimuseon tilat Manttaalilla koetaan vaikeakulkuisiksi. Perinnetoimikunnan toiveena muutto entisen kirjaston tiloihin.
Pauli Korvensyrjä toivoo lisätilaa ja parempaa sijaintia Tammelan Sotaveteraanimuseolle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pauli Korvensyrjä toivoo lisätilaa ja parempaa sijaintia Tammelan Sotaveteraanimuseolle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan Sotaveteraanit anoo kunnalta uutta paikkaa Tammelan Sotaveteraanimuseolle. Nykyiset tilat Manttaalilla koetaan vaikeakulkuisiksi ja toiveena on päästä entisen kirjaston tiloihin.

– Olemme nyt toisessa kerroksessa jyrkkien portaiden päässä. Sijainti on haastava varsinkin iäkkäille ihmisille, perinnetoimikunnan puheenjohtaja Pauli Korvensyrjä Tammelan Sotaveteraaneista kertoo.

Toinen syy muuttohaluihin on pieniksi jääneet tilat.

– Tilaa on noin 50 neliömetriä. Entisessä kirjastossa saisimme isiemme tavarat ja tarinat paremmin näkyviin. Tällä hetkellä tavaroita on paljon piilossa juuri tilanpuutteen vuoksi.

Manttaalin käyttö on ilmaista yhdistyksille, joten sotaveteraanimuseon tiloista ei tarvitse maksaa vuokraa eikä muita kuluja. Anomuksessaan sotaveteraanit toivovat, että saisivat entiset kirjastotilat käyttöön samalla periaatteella.

– Emme peri maksuja kävijöiltä, joten meillä ei ole myöskään tuottoja, Korvensyrjä perustelee.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson ymmärtää tilaongelmat.

– Maan tasossa oleva tilaratkaisu palvelisi varmasti heidän tarpeitaan.

– Kolikon toinen puoli on se, että vanhan kirjaston tilakokonaisuus on yli 300 neliömetriä. Täytyy muistaa, ettei kunnalla ole vastaavia tiloja tarjolla, Larsson huomauttaa.

Tammelan kunnanhallitus siirsi anomuksen teknisen johtajan valmisteltavaksi.

Tammelan Sotaveteraanimuseo on auki joka kuukauden toinen sunnuntai klo 11.30–14.00 sekä sopimuksen mukaan ryhmille.

– Uusi tila mahdollistaisi Sotaveteraanimuseon aukioloaikojen lisäämisen kesäkuukausina, ja tiloissa olisi mahdollisuus järjestää erilaisia näyttelyjä. Myös tammelalaiset yhdistykset voisivat pitää kokouksia museon tiloissa, anomuksessa todetaan.

Tammelan Sotaveteraanimuseo esittelee Suomen sotien esineistöä kuten pukuja, puhdetöitä, kirjallisuutta, karttoja, kunniamerkkejä ja Lotta-esineistöä. Esillä on myös soittokunnan sodassa käyttämiä torvia.

Museo perustettiin noin 30 vuotta sitten. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic