Lounais-Häme

Jyrsijämyrkky tappoi Snadi-kissan Ypäjällä – Sadat muut kotieläimet ovat saattaneet altistua myrkylle

Jopa sadat lemmikit ovat saattaneet altistua alfakloraloosia sisältävälle jyrsijämyrkylle.
Susanna Freyn Snadi-kissa sai naapurustosta jyrsijänmyrkkyä ja kuoli. Justiina-terrieri pitää nyt talossa hiirivahtia.
Susanna Freyn Snadi-kissa sai naapurustosta jyrsijänmyrkkyä ja kuoli. Justiina-terrieri pitää nyt talossa hiirivahtia.

Snadi eleli kymmenen vuotta Ypäjänkylällä Susanna Freyn tilalla kuten mikä tahansa maalaiskissa. Snadin päätehtävä oli pitää hiiret ja muut jyrissä kurissa tallissa ja sen ympäristössä.

Kunnes viime viikon perjantaina Snadin maallinen taival päättyi.

On vahva epäilys siitä, että Snadi kuoli altistuttuaan naapurustossa käytetylle jyrsijänmyrkylle.

– Snadi sai ensimmäisen myrkytyksen 5. marraskuuta, mutta siitä se selvisi. Pohdimme silloin eläinlääkärin kanssa, että kissa on saattanut jäädä auton alle, koska se horjui ja huojui jonkun aikaa, kunnes tokeni. Eläinlääkäri tiesi vastaavan tapauksen, jossa auton kolhimaksi jäänyt kissa oli elänyt vielä kahdeksan vuotta, Frey kertoo

– Viime perjantaina Snadi sai toisen myrkytyksen seurauksena rajuja hermosto-oireita ja kouristeli. Olin googlannut siinä välissä asioita netistä ja tiesin heti mistä on kyse. Päästyämme eläinlääkäriin se oli jo veltto ja tajuton. Vastalääkettä myrkylle ei ole, joten Snadi oli tiputuksessa kolme tuntia. Eläinlääkärin hoidosta huolimatta se enää selvinnyt, hän jatkaa.

Snadin kuolema oli niin turha, sanoo jyrsijänmyrkkyjä pois kaupoista vaativa omistaja.
Snadin kuolema oli niin turha, sanoo jyrsijänmyrkkyjä pois kaupoista vaativa omistaja.

 

Lue: Koirien myrkytysepäilyissä on hyvin usein kyse jostain muusta kuin tahallisuudesta

 

Tukesin kysely paljasti ongelman laajuuttaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes sai syksyllä 2018 tietoonsa ensimmäiset epäilyt siitä, että nopeavaikutteinen, lamaannuttavasti keskushermostoon vaikuttava hiirien torjuntaan käytettävä myrkky nimeltä alfakloraloosi on aiheuttanut myrkytyksiä kissoille ja muille lemmikeille. Tukes teki keväällä 2019 eläinlääkäreille asiasta kyselyn. Sen seurauksena lääkärit raportoivat Tukesille 96 myrkytystapausta, joissa he epäilivät lemmikkieläinten altistuneen alfakloraloosia sisältävälle jyrsijämyrkylle.

Ylitarkastaja Oskari Hanninen Tukesista sanoo, että todellinen määrä saattaa olla huomattavasti suurempi.

– Kaikki eläinlääkärit eivät vastanneet kyselyyn eikä kaikkia tapauksia ole välttämättä osattu yhdistää alfakloraloosiin, Hanninen perustelee.

 

Lue myös: Kuluttajat eivät saa enää myrkyttää rottia – myrkkyjen käyttö sallittu vain ammattilaisille

 

Valmisteita saa vapaasti kaupoista

Frey pitää järkyttävänä ajatusta, ettei Suomessa voi pitää maaseudullakaan kissoja ulkona vapaasti.

Kissahan on luomuin vaihtoehto jyrsijöiden torjunnassa. Ei tässä voi ajatellakaan uuden kissan hankkimista ja pelottaa myös pienten koirien puolesta, esimerkiksi terrierien, joita monella hevostilalla on.

Alfakloraloosivalmisteita on ollut saatavilla Suomessa vuodesta 2015 lähtien. Frey pitää käsittämättömänä sitä, että alfakloraloosia sisältäviä, lemmikkejä tappavia jyrsijämyrkkyjä on vapaasti saatavilla esimerkiksi tavarataloissa.

Tukesin mukaan alfakloraloosivalmisteita myydään Suomessa seuraavilla kauppanimillä: Alpha Pasta 4 %, Black Pearl Pasta, Flash Paste, No Mouse Pasta, Prevexor Alp Paste ja Rodicum Express.

Kaikki muut Suomessa myytävät jyrsijämyrkyt sisältävät veren hyytymistä estävää tehoainetta eli antikoagulanttia. Niitä lemmikin pitää myrkytyksen saadakseen syödä paljon enemmän, jotta menehtyy.

 

Lue tämäkin: Myyrien määrä on huipussaan ja nyt ne rynnivät sisätiloihin: Yksi torjuntakeino ylitse muiden

Loukkuja myrkkyjen sijaan

Kunnaneläinlääkäri Juha-Pekka Jalli Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä vahvistaa, että Jokioisten eläinlääkärivastaanotolle on tuotu muutamia tapauksia, joiden oireet jälkikäteen ajateltuna voidaan yhdistää alfakloraloosivalmisteiden aiheuttamaan myrkytykseen.

Tukesin Hanninen sanoo, että ainoa varma tapa välttyä myrkytyksiltä on, ettei kukaan käytä myrkkyjä. Hän painottaa käyttöohjeiden noudattamisen tärkeyttä.

– Suosittelen käyttämään perinteisiä loukkuja, jotka kehittyvät koko ajan. Rottien torjunta on huomattavasti haastavampaa. Rottakoira, esimerkiksi Jackrusselinterrieri voisi olla yksi tapa hoitaa rottaongelmaa, Hanninen neuvoo.

Jos myrkkyjä on käytettävä, Jalli antaa niiden käyttämiseen muutaman ohjeen.

– Myrkky kannattaa sijoittaa paikkaan, johon muiden eläinten ei ole helppo päästä. Tai sitten kotieläimet täytyy pitää kiinni. Jyrsijämyrkyn käyttö ei saa olla jatkuvaa ja niiden käytöstä olisi hyvä tiedottaa naapureita, Jalli sanoo.

Susanna Frey toivoo, että viranomaiset poistaisivat alfakloraloosivalmisteita sisältävät tuotteet markkinoilta.

– Snadin kuolema oli niin turha. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic