Lounais-Häme

Jyväskylän yliopisto käy läpi homofobisesta kirjoituksesta syytetyn professorin opetusmateriaaleja

Helsinki
01.08.2018, 19:30

Kotimaa

Jyväskylän yliopisto aikoo perehtyä huolella homofobiseksi syytetyn kirjoituksen laatineen professorinsa opetusmateriaaleihin, sanoo yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen. Lisäksi yliopisto kuulee opiskelijoita, Hämäläinen kirjoittaa STT:lle lähettämässään sähköpostissa.
– Kyseisen kirjoituksen sisältöistä opetusta tai asennetta emme voi hyväksyä opetuksessamme.
Yliopisto sanoutui keskiviikkona irti professorinsa homovastaiseksi syytetystä kirjoituksesta sen jälkeen, kun opiskelijoita edustava ylioppilaskunta JYY vaati yliopistoa takaamaan turvallisen opiskeluympäristön kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka kirjoitti Oikea Media -julkaisun vieraskynäpalstalla perjantaina ”kampanjasta pedofilian laillistamiseksi”. Hän kirjoitti muun muassa joidenkin tutkijoiden esittäneen, että mielikuvat seksuaalisen suuntautumisen synnynnäisyydestä ja muuttumattomuudesta luovat perustan myös kampanjalle pedofiilien seksuaalioikeuksien puolustamiseksi.
– Puolimatkan kirjoituksessa ongelmallista on, että siinä sekoittuvat hänen asiantuntijaroolinsa ja asenteensa. Kyseisessä kirjoituksessa hänen ei tulisi esiintyä yliopistomme professorina ja tiedemaailman auktoriteetilla, Hämäläinen sanoo sähköpostissa.
Hän huomauttaa, että yliopiston periaatteisiin on kirjattu sitoutuminen jokaisen yksilön ja ryhmän kohtelemiseen kunnioittavasti ja arvokkaasti sekä kielenkäytön että muun käyttäytymisen tasolla. Periaatteidensa mukaan yliopisto ei suvaitse syrjintää ja häirintää.
– On selvää, että kyseinen teksti ei ole periaatteidemme mukainen, Hämäläinen sanoo.
Hämäläinen sanoo, ettei halua spekuloida jatkotoimenpiteitä ennen Puolimatkan kuulemista.
Puolimatka sanoi aiemmin keskiviikkona STT:lle, että pitää näkemystä tekstinsä homofobisuudesta väärintulkintana.

Opiskelijajärjestö: Turvallinen opiskeluympäristö taattava kaikille

JYY:n hallituksen puheenjohtaja Aapeli Tourunen kertoi aiemmin tänään STT:lle, että kysely kannanoton laatimisesta tuli opiskelijoiden keskuudesta sen jälkeen, kun Puolimatkan kirjoitus oli julkaistu.
– Nähtiin, että siinä yliopiston edustaja laukoo sellaisia mielipiteitä ja kannanottoja, jotka eivät selvästikään vastaa kyseisen organisaation arvoja, Tourunen perustelee kannanottoa.
Hänen mukaansa JYY on keskustellut asiasta myös yliopiston vararehtorin Marja-Leena Laakson kanssa.
Tourusen mukaan JYY tahtoo, että kirjoituksesta irtisanoutumisen lisäksi yliopisto antaa ”selkeän merkin siitä, että yliopiston professuurin arvonimellä ei ole sopivaa julkaista yliopiston arvojen vastaisia kirjoituksia”.
– Kuten tällaisia homofobisia kirjoituksia.
Tourusen mukaan on melko harvinaista, että ylioppilaskunta ottaa kantaa professorien lausuntoihin, jotka se katsoo selvästi yliopiston arvojen vastaisiksi. Pääpiirteissään yliopisto tuntuu Tourusen arvion mukaan turvalliselta opiskelupaikalta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja yhteistyö syrjinnän ehkäisemiseksi toimii yliopiston kanssa hyvin.
– Mutta jos tarvetta on, otamme toki kantaa, koska se kuuluu ydintehtäviimme.

Professori: Kyseessä on väärintulkinta

Puolimatka sanoi kuulleensa JYY:n kannanotosta STT:n toimittajalta, joka soitti kysyäkseen asiasta. Hänen mukaansa myöskään rehtori Hämäläinen ei ole ollut häneen suoraan yhteydessä.
– Se on sikäli erikoinen kannanotto, ettei minulta olla kysytty, onko tulkinta (vieraskynäkirjoituksesta) oikea, Puolimatka kommentoi Hämäläisen aiheesta kirjoittamaa tviittiä.
Puolimatkan mielestä hänen tekstiään on tulkittu väärin homofobiseksi. Hänen mukaansa kirjoitus ei sinänsä käsittele homoseksuaalisuutta vaan pedofiliaa. Hän sanoo käsitelleensä tekstissä asioita, jotka voivat johtaa pedofilian hyväksymiseen.
– Näistä yksi on ajatus, että seksuaalinen suuntautuminen on synnynnäinen ja muuttumaton ja se, jos tätä sovelletaan pedofiliaan.

https://jyy.fi/jyy-ei-hyvaksy-professori-tapio-puolimatkan-homofobisia-kirjoituksia/
https://beta.oikeamedia.com/o1-75907
https://twitter.com/KeijoHamalainen/status/1024633681405784064

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti