Lounais-Häme

Kaalimadon teettämä kysely: Lähes joka kolmas saa suhteessaan seksiä vähemmän kuin haluaisi

Kuva: Nea Ilmevalta
Kuva: Nea Ilmevalta

Lähes joka kolmas Kaalimadon teettämään kyselyyn vastannut ilmoittaa saaneensa suhteessaan viimeisen vuoden aikana seksiä vähemmän kuin olisi halunnut. Miesten osuus liian vähän seksiä saaneista on hieman korkeampi kuin naisten. Joka kymmenes vastaaja on tuntenut myös haluttomuutta parisuhteessaan.

Kaalimadon teettämään kyselyyn vastasi 1000 yli 18 vuotta täyttänyttä suomalaista.

Kyselyn tuloksista selviää, että seksuaalinen haluttomuus näyttää olevan yleisempää naisille. Joka kolmas nainen on ollut liian väsynyt harrastamaan seksiä puolisonsa kanssa viimeisen vuoden aikana. Lähes yhtä moni on jättänyt seksin väliin stressin takia. 19 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista on kuitenkin velvollisuudesta suostunut seksiin kumppaninsa kanssa. Miesvastaajia ei näytä haittaavan väsymys ja stressi yhtä paljon vällyjen välissä. Myöskään velvollisuudentunto ei vaivaa miehiä seksissä yhtä yleisesti kuin naisia.

Seuraile haluttomuutta puoli vuotta

Kaalimadon seksuaaliterapeutin Annukka Lavikaisen mukaan seksuaaliseen haluttomuuteen vaikuttaa kulloinenkin elämäntilanne, mutta myös esimerkiksi oma käsittelemätön trauma, parisuhdeongelmat, huono seksuaalinen itsetunto tai sairaudet.

– Seksihalut vaihtelevat elämän eri vaiheissa ja se on täysin normaalia. Joskus seksuaalista haluttomuutta kokeva henkilö haluaisi itsekin olla halukkaampi, mutta ei syystä tai toisesta kykene siihen. Hyvä nyrkkisääntö onkin seurata tilannetta puolen vuoden ajan. Jos haluttomuus aiheuttaa ongelmia tai vaikuttaa parisuhteen hyvinvointiin kielteisesti vielä senkin jälkeen, kannattaa taustalla olevia syitä lähteä selvittämään, Lavikainen sanoo.

Hänen mukaansa selvitystyön voi aloittaa pohtimalla, onko haluttomuuden tunne hetkittäistä vai jatkuvaa, kohdistuuko haluttomuus ainoastaan omaan kumppaniin ja onko henkilöllä halua itsetyydytykseen ja fantasiointiin.

Erilaiset halut voivat aiheuttaa haasteita parisuhteelle

Aina ei kuitenkaan ole kyse siitä, etteikö kumppani haluaisi lainkaan seksiä. Joskus parisuhteen osapuolilla on vain erilaiset tarpeet seksin suhteen. Yli kymmenes (12 %) vastaajista kokee, että omat ja kumppanin toiveet seksissä eivät kohtaa. Miehet (14 %) kokevat hieman naisia (11 %) useammin näin.

– Seksuaaliseen haluun vaikuttavat lukuisat eri tekijät. Parisuhteessa yleisimpiä kompastuskiviä ovat seksuaalisen halun eritahtisuus ja vaikeudet ilmaista halua. Aina kyse ei siis ole varsinaisesti halun puuttumisesta, Lavikanen sanoo.

Seksuaalisten halujen eritahtisuus tai kumppanin haluttomuus johtavat usein halukkaamman osapuolen tyytymättömyyteen.

– Mitä enemmän uudessa suhteessa on keskinäistä vetovoimaa, sitä sopivampana kumppanina parisuhteen osapuolet pitävät toisiaan. Yhteisten vuosien karttuessa erilaiset seksuaaliset halut ja tarpeet tulevat näkyviin, ja keskinäistä yhteensopivuutta joudutaan miettimään uudella tavalla, Lavikainen selittää.

Lavikaisen mukaan pariskuntien kannattaa tehdä seksistä nautinnollista molemmille osapuolille. Tällöin seksi voi viedä mennessään, ja haluttomammankin osapuolet halut voivat herätä matkan varrella.

Uusimmat

Fingerpori

comic