Lounais-Häme

Leffa-arvio: Kaasu pohjassa

Le Mans 66 - Täydellä teholla (USA, 2019). ★★★★★ Ohjaus: James Mangold. Pääosissa: Matt Damon, Christian Bale. K-12, kesto: 153 min. Bio-Kaari
Autosuunnittelija (Matt Damon) ja kilpakuski (Christian Bale) laittavat päänsä ja hattunsa likoon unelman eteen. Kuva: Merrick Morton
Autosuunnittelija (Matt Damon) ja kilpakuski (Christian Bale) laittavat päänsä ja hattunsa likoon unelman eteen. Kuva: Merrick Morton

Vuonna 1966 Ford haastoi Ferrarin Le Mansin legendaarisessa 24 tunnin kilvanajossa.

James Mangoldin taiten ohjaama Le Mans 66 – täydellä teholla on tosipohjainen toimintadraama, yksi hienoimmista autourheiluelokuvista kautta aikain ja muutenkin yksi koko vuoden parhaita elokuvia.

Se on yhtä paljon historiantunti yhdestä autourheilun legendaarisimmasta kisasta kuin kertomus periksiantamattomuudesta ja taistelusta luonnonvoimia, fysiikan lakeja ja vastustajista sitä pelottavinta, rahan ja byrokratian valtaa vastaan.

Vaikka todellinen vauhtiraina käykin välillä hyvinkin dramaattisilla taajuuksilla, sitä seuraa koko ajan niin hyvillä mielin, ettei sen hurja kesto, 153 minuuttia, tunnu hetkeäkään liian pitkältä.

 

Päähenkilöinä, autosuunnittelija Carroll Shelbynä ja kuljettaja Ken Milesina nähdään Matt Damon ja Christian Bale, jotka tekevät yksinkertaisesti huipputyötä.

Alituiseen keskenään nahisteleva parivaljakko on Le Mans 66:n todellinen polttoaine, vaahtosuisen vauhdin ja ratakliimaksin huolehtiessa hevosvoimista ja kierroslukumäärästä.

Vaikka Damon tekeekin yhden uransa hienoimmista roolitöistä, se on Christian Bale, joka on ensimmäinen vakavasti otettava haastaja Joaquin Phoenixin Jokerille parhaan miespääosan Oscarista kisattaessa.

Yksi vuoden parhaista elokuvista.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic