Lounais-Häme

Urjalassa vielä muutamia talouksia ilman sähköä – Liisa-myrskyssä kaatuneet puut työllistivät Kanta-Hämeen pelastuslaitosta

Kaatuneet puut työllistivät torstaina Kanta-Hämeen pelastuslaitosta. Tehtäviä oli tasaisesti ympäri maakuntaa.
Liisa-myrskyn aiheuttamien sähkökatkojen tilanne on huomattavasti kohentunut torstaista.
Liisa-myrskyn aiheuttamien sähkökatkojen tilanne on huomattavasti kohentunut torstaista. Kuva: Timo Marttila

Liisa-myrskyn aiheuttamien sähkökatkojen tilanne on huomattavasti kohentunut torstaista.

Urjalassa oli vielä aamuyhdeksältä muutama yksittäinen talous ilman sähköä.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella oli torstaina kaatuneiden puiden vuoksi noin 40 raivauskeikkaa.

Tehtäviä oli tasaisesti ympäri maakuntaa Lopella, Riihimäellä, Hämeenlinnan itäpuolella Lammilla ja Tuuloksessa, Tammelassa, Forssassa ja Jokioisilla.

Forssan päivystävä palomestari Markus Majuri kertoi torstaina, että pääsääntöisesti puita kaatui haja-asutusalueilla maanteille ja sähkölinjoille.

Tammelassa oli ilman sähköjä pahimmillaan 730 taloutta,  Urjalassa reilut 560, Humppilassa 360 ja Somerolla 200 taloutta.

Juttu jatkuu Ilmatieteenlaitoksen twiitin jälkeen:

Sääpalveluyritys Foreca kertoi eilen illalla, että sen sade- ja ukkostutkan mukaan Liisa-myrskyn yhteydessä on torstai-iltana havaittu harvinaista marraskuista salamointia. Lisäksi Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla kerrotaan tulleen rakeita.

Marraskuisen salamoinnin taustalla oli Forecan mukaan kylmä säärintama.

–  Kylmään säärintamaan liittyvä salamointi ja raesateet ovat ennemminkin kesäinen ilmiö, joten joka vuosi vastaavaa ei enää marraskuussa koeta, Foreca kertoo.

Koko Suomessa sähköt puuttuvat vielä yli 20 000 taloudelta

Kaikki Liisa-myrskyn jälkeensä jättämät sähköratavauriot on saatu korjattua, kertoi Finrailin rataliikennekeskus aamulla kuuden aikoihin.

Viimeisenä saatiin korjattua Jyväskylä–Pieksämäki-välin sähköratavaurio. Alkuyöstä sähköratavaurioita oli saatu korjattua Orivesi–Jyväskylä-välillä, Savonradalla Haukivuori–Pieksämäki-välillä sekä Iisalmen ja Siilinjärven välisellä rataosuudella.

Torstaina iltakahdeksan aikaan sähköttä oli vielä noin 66  500 asiakasta.

Aamukuuden aikoihin sähköt puuttuivat puolestaan vajaalta 22  000 taloudelta, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta.

Maahan virtaa kylmempää ilmaa

Ilmatieteen laitoksen mukaan maahan virtaa tänään pohjoisesta kylmempää ilmaa ja lähes koko maassa tulee paikoin räntä- tai lumikuuroja.

Ajo-olosuhteet heikentyvät tänään isossa osassa maata. Ilmatieteen laitos on antanut liikennesäähän liittyviä varoituksia maan eteläosasta aina Pohjois-Pohjanmaan ja Kuusamon korkeuksille saakka.

Ilmatieteen laitos varoittaa ajokelin olevan huono lumi- tai räntäsateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi. Liikenteen sujuvuuden kerrotaan heikentyvän ja keskinopeuksien laskevan.

Liikennevaroitukset ovat aamuisten tietojen perusteella voimassa ainakin iltapäiväviiteen saakka.

Etelässä räntä- ja lumikuuroja, pohjoisessa paikoin lumisateita

Maan etelä- ja keskiosissa on enimmäkseen puolipilvistä tai pilvistä ja paikoin räntä- tai lumikuuroja. Illasta sää alkaa olla koko maassa lännestä alkaen selkenevää ja poutaista.

Päivän ylin lämpötila pyörii maan etelä- ja keskiosissa nollan kummallakin puolella yhdestä pakkasasteesta neljään lämpöasteeseen.

Maan pohjoisosassa puolestaan on enimmäkseen pilvistä. Pohjanmaalla ja Kainuussa on lumisateita. Lapissa lunta tulee sen sijaan vain paikoin. Pohjoisessa sää alkaa muuttua selkeämmäksi jo päiväsaikaan.

Päivän ylin lämpötila vaihtelee maan pohjoisosassa neljästä pakkasasteesta kahteen lämpöasteeseen.

Maan pohjoisosassa on kohtalaista tai navakkaa luoteenpuoleista tuulta, mutta tuuli heikkenee illalla.

Kaikille merialueille on annettu ainakin aamupäivän ajaksi tuulivaroitus.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic