Lounais-Häme

Kaava uusiksi Jokioisten keskustassa

Jokioisilla on käynnistetty mittava koko keskusta-aluetta koskevan asemakaavaan uudistaminen. Osana kaavoitusta tullaan Kotaniityntien ja Kenttätien välisen alueen liikennejärjestelyt suunnittelemaan uusiksi, jolloin nykyisestä sekavasta liikenneympäristöstä päästään eroon.

Myös torialueen maankäyttö tullaan päivittämään.

Kunnaninsinööri Kari Tasala sanoo, että asematyön alkupiste eli osallistumis- ja arviointisuunnitelma on parhaillaan nähtävillä. Hän arvioi, että laaja asemakaava saadaan hyväksyttyä kunnanvaltuustossa tämän vuoden aikana.

Mikäli kaavatyö etenee rivakasti ilman valituksia, kaava voisi valmistua jo ensi kesänä.

Kaavamuutoksen tavoitteisiin kuuluu myös liikenneturvallisuuden parantaminen sujuvoittamalla koulujen saattoliikenteen järjestelyjä.

Kaavassa suunnitellaan myös Keskuskadun ja Humppilantien risteykseen sijoittuvan kiertoliittymän maavarausta. Kaikkiaan kaava-alueen pinta-ala on vajaat 27 hehtaaria.

-Kaavan laatimisessa hyödynnetään vuosi sitten vahvistuneen osayleiskaavan tausta-aineistoa, Tasala sanoo.

Kiertoliittymän rakentamiskustannuksista käydään aikanaan neuvottelut kunnan ja ely-keskuksen kanssa, koska Keskuskatu on ely-keskuksen omistuksessa.

Kaavakonsulttina kunnalla on Sweco ympäristö oy Tampereelta.

Kaavatyön yhteydessä tullaan tutkimaan myös pienkerrostalojen sijoittamista esimerkiksi nykyisen Toimelan paikalle, jonka toisessa kerroksessa toimii vielä Mäntypuiston päiväkodin esiopetus.

Kunnalla on myös omistuksessaan suuri, pienkerrostalo- ja rivitalorakentamiseen soveltuva tontti Kotaniityntien ja Torikujan kulmassa. Aluetta tarkastellaan suurempana kokonaisuutena. Mahdollisille pienkerrostalotonteille voisi rakentaa enintään kolmikerroksisen talon. Kunta tulisi myymään mahdolliset pienkerrostalotontit aikanaan niistä kiinnostuneille rakennusliikkeille.

Lisäksi alueelle ollaan kaavoittamassa myös kunnan vuokrarivitaloa, johon tulisi enintään kuusi asuntoa. Tasala on myös Jokioisten Vuokra-asunnot oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Miinan koulun tuntumaan kaavassa etsitään myös varausta mahdollisien esiopetustilojen ja kerhotilojen rakentamiseksi.

Tuolloin luovuttaisiin Miinan koulun entisessä asuntolassa olevista yläkerran kerhotiloista. Näin kiinteistö voitaisiin purkaa 2020-luvun alkupuolella. Kaavoituksessa tultaisiin ottamaan kantaa myös tämän tontin uudelleen kaavoitukseen.

Tasala korostaa sitä, että kaavoituksessa voidaan varautua tulevaisuuden maankäytön tarpeisiin eikä tässä yhteydessä oteta kantaa itse rakennushankkeiden toteuttamiseen.

Kaavatyön suunnitteluryhmään kuuluvat Tasalan lisäksi kunnanjohtaja Jarmo Määttä, kehitysinsinööri Emilia Naatula ja ympäristösihteeri Juha Lemmetty. Kaavaehdotus viedään aikanaan kunnanvaltuustoon päätettäväksi.

Tasala sanoo, että nyt on nähtävillä vain kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma eikä tässä vaiheessa ole haluttu tuoda esiin vielä kaavaluonnoksia.

Kaavaluonnos valmistuu suunnitelmien mukaan viimeistään toukokuun aikana. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic