Lounais-Häme

Forssan seudun ev.lut. seurakunta saa sekä kannatusta että vastustusta: Jokioisten neuvosto vastaan, Forssan, Humppilan ja Ypäjän neuvostot puolesta

Kaavailtu Forssan seudun ev.lut. seurakunta saa alueella sekä kannatusta että vastustusta.
Mitä seuraa Forssan, Humppilan, Ypäjän ja Jokioisten seurakuntien palapelistä?

Forssan, Humppilan ja Ypäjän seurakuntien kirkkoneuvostot esittävät kirkkovaltuustoilleen liittymistä yhteen tulevaksi Forssan seudun ev.lut. seurakunnaksi 1.1.2020. Jokioisten seurakunnan kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle liitoksen hylkäämistä.

Jokainen kirkkoneuvosto päätyi esitykseensä keskustelun jälkeen.

Forssan, Humppilan, Jokioisten ja Ypäjän kirkkovaltuustot päättävät asiasta eli esitetyn Forssan seudun ev.lut. seurakunnan kohtalosta 24. lokakuuta.

Odotettavissa on äänestyksiä ja palopuheita, koska asia vetoaa tunteisiin. Kirkkovaltuustojen kokoukset pidetään yhtä aika klo 18.

Jokioisten kirkkoneuvostoa arveluttivat koko prosessissa muutamat kohdat kuten Tammelan seurakunnan jättäytyminen pois, liittyminen Forssan seurakuntaan kokonaan uuden seurakunnan sijaan ja päätöksenteon painottuminen Forssaan.

– Aika vahva kokemus ja ajatus oli siitä, että jokioislaisten vaikuttamismahdollisuudet väistämättä kapenevat. Tänne tulisi alueneuvosto, joka olisi kooltaan pienempi kuin nykyiset johtokunnat, vastuuryhmät ja kirkkoneuvosto, summaa kirkkoherra Jyrki Koivisto.

Forssan kirkkoherra Esa Löytömäki kuvaa yhteistä seurakuntaa koko seutukuntaa palvelevaksi ratkaisuksi.

– Päätösvallan siirtymisestä Forssaan on matkan varrella puhuttu, mutta se on minusta kummallinen ajatus. Sehän on uuden seurakunnan valtuusto ja kirkkoneuvosto, jotka päättävät ja joissa on edustus kaikilta alueilta. Forssa on tietysti suurin ja sillä eniten painoarvoa, mutta tehtävä on miettiä koko uuden seurakunnan etua.

– Forssa ei sanele vaan kaikki kuuntelevat toisiansa. Se on se tarkoitus.

Kirkkovaltuustojen tuleva liitosesitys etenee tuomiokapituliin lausunnolle ja sitten kirkkohallituksen päätettäväksi.

Jos eteen tulisi Ypäjän ja Humppilan seurakuntien liitos Forssan kanssa, seurakunnan nimestä voisi Löytömäen mukaan keskustella uudestaan.

Alueen seurakunnissa on selvitetty mahdollisuutta yhdistyä yhdeksi seurakunnaksi tai seurakuntayhtymäksi jo viime vuoden syksystä saakka.

Tammelan seurakunta jättäytyi pois hankkeesta tämän vuoden alussa.

Ohjausryhmä päätyi ehdottamaan, että selvityshankkeen neljästä seurakunnasta muodostetaan yksi suuri. Hallinnollisesti kysymys on Jokioisten, Humppilan ja Ypäjän seurakuntien liittämisestä Forssan seurakuntaan ja sitä seuraavasta nimenmuutosanomuksesta.

Vaihtoehtona oli kaikkien seurakuntien lakkauttaminen ja kokonaan uuden perustaminen, mutta se arvioitiin ratkaisuna monimutkaiseksi ja byrokraattiseksi. Molemmissa tapauksissa lopputulos on käytännössä sama, iso seurakunta.

Työntekijöiden virat ja työsuhteet jatkuvat, eikä ketään irtisanota liitoksesta johtuen. Liittyvien seurakuntien kirkkoherrojen virat muutetaan kappalaisen viroiksi.

Käytännön asiat mietitään järjestelytyöryhmässä, jossa on edustus mukaan tulevista seurakunnista.

Vanhojen seurakuntien tilalle aiotaan perustaa kirkkoalueet, joissa toimintaa koordinoi ja hengellistä elämää tukee alueneuvosto. Mahdollista olisi perustaa myös kappeliseurakuntia tai seurakuntapiirejä. Kirkkoneuvosto johtaa koko seurakunnan toimintaa.

Seurakunnan työmuotoja on tarkoitus järjestää tiimeiksi, jolloin esimerkiksi seurakuntien nuorisotyöntekijät kuuluisivat jatkossa samaan tiimiin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic