Lounais-Häme Jokioinen

Kaavajarru pois S-marketin tieltä Jokioisilla

Jokioisten uuden S-marketin suunnittelu odottaa valmista kaavaa. Valtuusto saa Ajokujan alueen asemakaavan muutoksen hyväksyttäväkseen lokakuussa.
Jokioisten S-marketin laajennushanke odottaa asemakaavan valmistumista. Uusi Ajokuja sijoittuu marketkiinteistön viereen kuvan alalaitaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisten S-marketin laajennushanke odottaa asemakaavan valmistumista. Uusi Ajokuja sijoittuu marketkiinteistön viereen kuvan alalaitaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ajokujan alueen asemakaavamuutoksen luonnos ei herättänyt Jokioisilla enää huomiota, kun se oli kuukauden nähtävillä kesä-heinäkuussa.

Pelastuslaitos totesi luonnoksesta vain, ettei pelastusviranomaisella ole siitä huomautettavaa. Sähköyhtiö Elenia huomautti mielipiteessään, että alueella on paljon johtoja, joten johtomuutoksista aiheutuvat kustannukset ja aikataulut on sovittava erikseen.

Näin ollen kaavamuutos, joka mahdollistaa S-marketin laajennushankkeen, etenee Jokioisilla myötätuulessa. Jokioisten kunnanvaltuusto saa aikataulun mukaan kyseisen asemakaavan hyväksyttäväkseen lokakuun alussa.

Lainvoiman asemakaava saa, kun kuukauden valitusaika valtuuston päätöksestä on päättynyt ja päätöksestä on kuulutettu.

 

Viimeksi koko keskusta-alueen asemakaava törmäsi Jokioisilla kuntalaisen tekemään valitukseen. Hämeen lääninhallituksen ratkaisun seurauksena kunta saattoi keväällä voimaan keskustan asemakaavan muuten paitsi valitetun Ajokujan alueen osalta. Ajokujan tienoon kaavaprosessi alkoi uudestaan.

Itse asiassa uusi Ajokujan alueen kaavaluonnos ei eroa alkuperäisestä. Kaavoitus pääsi etenemään samoilta sijoilta, koska valittaja ja Osuuskauppa Hämeenmaa pääsivät asiasta sopuun.

– Jos kaava vain vahvistuu, silloin kaikki on kunnossa, sanoo Osuuskauppa Hämeenmaan kiinteistöjohtaja Ari Järvinen.

Valittaja oli Ajokujan alle jäävän vanhan omakotitalon omistaja. Ajokujan alle jää myös toinen 1950-luvun asuinrakennus.

 

Osuuskauppa Hämeenmaa odottaa Jokioisten S-marketin suunnittelussa valmista kaavaa.

– Suunnitelmat ovat vielä aika alkuvaiheessa. Esivalmisteluja on tehty, sanoo Järvinen.

Hämeenmaan tarkoituksena on tehdä kokonaan uusi marketrakennus, koska nykyinen on ahdas, muodoltaan hankala ja suurien remonttien tarpeessa.

– Jos kaikki loksahtaisi kohdalleen ja sujuisi kuin elokuvissa, voisi olla, että paikalla alkaisi tapahtua ensi kesänä. Siitä menisi vuoden päivät, ennen kuin paikalla olisi uusi kauppa. Kaikki on vielä auki, toteaa kiinteistöjohtaja Järvinen.

Hämeenmaassa on paikalle pohdittu kokonaisalaltaan liki 2000 neliön rakennusta.

– Siinä voisi olla muutakin kuin S-market, jos sopivat vuokralaiset löytyisivät, Järvinen sanoo.

 

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä toteaa, että koko keskustan alueen asemakaavakokonaisuus, joka on valtaosaltaan siis jo voimassa, on kunnan kehittämisen kannalta todella tärkeä.

Asemakaavassa on erityisesti selkiytetty alueen liikennejärjestelyjä ja torin asemaa. Esimerkiksi koulukyydit tulevat menemään uuden katuyhteyden kautta ja viereinen asuntoalue rauhoittuu. FL

Keskustan asemakaavan vaiheet

Ydinkeskustan ja torialueen uudistaminen ehti olla pitkään vireillä Jokioisten kunnassa.

Jokioisten kunnanvaltuusto hyväksyi Jokioisten keskustan uuden asemakaavan toukokuussa 2018. Alue rajautuu Keskuskatuun, Asematiehen, Paukkumäen virkistysalueeseen, Paronintiehen ja Asematiehen.

Ajokujan alta purettavan omakotitalon omistaja valitti asemakaavasta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus kumosi päätöksellään 1.3.2019 osittain kunnanvaltuuston hyväksymän keskustan asemakaavan.

Kunnanhallitus määräsi huhtikuussa, että Jokioisten keskustan asemakaava on tullut voimaan muilta osin paitsi Ajokujan katualuevarauksen, marketin korttelin ja parin viereisen tontin osalta.

Ajokujan alueen asemakaavan muutoksen kaavaluonnos ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma olivat nähtävillä 27.6.–26.7.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020