Lounais-Häme

Kaavamuutos esillä Tammelan valtuustossa

Toukokuussa 2012 Tammelassa tuli voimaan uusi rakennusjärjestys, jonka mukaan haja-asutusalueella on mahdollista rakentaa vähintään 2000 kerrosalaneliön tontille 200 neliön vapaa-ajan asunto. Kaava-alueella kaava rajoittaa rakennusoikeuden 120 neliöön. Uusi rakennusjärjestys on aiheuttanut ristiriitaa Kaukjärven ranta-alueilla ja Pyhäjärven länsirannalla.

Nyt epäkohtaan on kuitenkin tulossa muutos, sillä maanantaina Tammelan valtuusto käsittelee Kaukjärven ranta-alueiden kaavamuutoksen, joka jatkossa oikeuttaisi 200 neliön vapaa-ajan asunnon rakentamisen myös kaava-alueella.

-Hyväksyessään muutoksen ihmisillä on valitusmahdollisuus jos siltä tuntuu. Jos valituksia ei kumminkaan tule, niin saamme kaavan voimaan ja se rupeaa määrittämään alueiden käyttöä ja rakentamista Kaukjärven ranta-alueella, kaavoittaja Miika Tuki kertoo.

Pyhäjärven länsirannan kaavamuutos on myös tekeillä, mutta muutos ei ehtinyt vielä samaan hyväksymiskäsittelyyn.

-Kaavamuutos on tulossa myös Pyhäjärvelle. Prosessi on edennyt suunnilleen samaan tahtiin Kaukjärven kaavamuutoksen kanssa, mutta tässä loppuvaiheissa pitää vielä pari asiaa selvittää, ennen kuin muutos etenee käsittelyvaiheeseen, Tuki paljastaa.

 

Alkuperäisten kaavoitusten laatimisaikaan vuosituhannen taitteessa ongelmaa ei ollut, sillä tuolloin sekä kaava, että rakennusjärjestys määrittivät rakennusoikeudeksi noin 120-125 kerrosneliömetrin rantarakennuspaikalla.

-Epäsuhta on syntynyt vuosien varrella, kun kaava on tietysti jäänyt siihen pisteeseen missä se silloin oli kun se saatiin valmiiksi. Rakennusjärjestykseen perustuva rakennusoikeus on taas noussut siinä rinnalla, Tuki selittää.

Rakennusjärjestyksen rantarakennusoikeus nousi ensin 180 neliöön ja rakennusjärjestyksen päivityksessä vuonna 2012 vapaa-ajan asumisen osalta 200 neliöön ja vakituisen asumisen suhteen 280 neliöön.

 

Rakennusoikeuksien yhtenäistämisten lisäksi kaavamuutos antaa kiinteistönomistajille jatkossa mahdollisuuden päättää, käyttääkö tonttia jatkossa edelleen vapaa-ajan asumiseen vai muuttaako tontin vakituista asumista varten.

-Rakennuksen muuttaminen vapaa-ajan käyttöön on tietysti sitten toinen asia, kun tämä kaavoitus koskee vain aluetasolla. Jos mökkiä alettaisiin muuttaa vakituiseksi asunnoksi, niin lupavaiheessa tulee monta kertaa lisää lupavaatimuksia, jotka pitää huomioida, Tuki muistuttaa.

-Ranta-alueet ovat kuitenkin kunnan rakenteissa niin hyvällä mallilla, että meidän puolesta tontit voivat tukea jatkossa vakituista asumista.

 

Kaavamuutos koskee ennen kaikkea Kaukjärven vapaa-ajan asukkaita, sillä suurin osa ranta-alueen tonteista on vapaa-ajan asukkaiden omistuksessa.

-Tärkeintähän tässä on, että vapaa-ajan tonttien rakennusoikeudet tulevat rakennusjärjestyksen kanssa samalle tasolle. FL

 

Fingerpori

comic