Lounais-Häme

Kabulissa ainakin yksi lapsi kuollut hyökkäyksissä äänestyspaikkoja vastaan - Taleban-liike vannoi etukäteen hyökkäävänsä vaalipäivänä

Helsinki
20.10.2018, 12:03

Ulkomaat

Kymmeniä ihmisiä on haavoittunut räjähdyksissä äänestyspaikkojen lähistössä ympäri Afganistanin pääkaupunkia Kabulia.
Ainakin 30 ihmistä on tuotu italialaisen kansalaisjärjestön Emergencyn ylläpitämään sairaalaan Kabulissa, järjestö kertoo Twitterissä. Sen mukaan sairaalaan tuotujen joukossa oli kuollut lapsi.
Afganistanilaiset viranomaiset ovat vahvistaneet räjähdyksissä tulleen uhreja, mutta eivät kertoneet uhrien lukumäärää.
AFP:n kirjeenvaihtaja näki aiemmin äänestäjien pakenevan koulusta kaupungin pohjoisosassa räjähdyksen jälkeen, ja silminnäkijät raportoivat vastaavista tilanteista muualla Kabulissa.
Mies kertoi juosseensa henkensä edestä koulusta, jonne hän oli mennyt äänestämään. Hän sanoi nähneensä, miten useita räjähdyksen uhreja evakuoitiin.
Afganistanissa äänestetään tänään ensimmäisissä parlamenttivaaleissa sitten vuoden 2010.
Hyökkäykset äänestyspaikkoja vastaan oletettavasti pelottavat pois äänestäjiä, laskevat äänestysprosenttia ja laskevat vaalien jo nyt epäilyksen alla olevaa uskottavuutta.

Järjestelyt takkuavat – pääministeriä vastaavan miehen nimeä ei aluksi löytynyt äänestäjälistasta

Aamuseitsemältä paikallista aikaa alkanut äänestys on ollut kaoottinen. Suurin osa äänestyspaikoista avasivat ovensa myöhässä. Syynä on, että henkilöt, jotka oli palkattu hoitamaan äänetysprosessia eivät saapuneet paikalle ajoissa, sanoo maan vaalikomissio. Komissio lupaa nyt, että äänestys tämän takia saa jatkua myöhempään kuin alun perin oli suunniteltu.
Erään äänestyspaikan ulkopuolella jonottaneet ihmiset valittivat prosessin olevan tuskallisen hidas.
– Tulin tänne aikaisin, jotta pääsisin nopeasti takaisin kotiin, mutta olemme odottaneet tunnin eivätkä he vielä ole edes saaneet äänestystä alkamaan, sanoi Mustafa, 42.
– Jono kasvaa koko ajan. Heidän on pakko rekisteröidä äänemme pian; pelkäämme pommeja ja räjähdyksiä, hän jatkoi.
Paikallinen televisiokanava näytti, miten korkea-arvoinen Abdullah Abdullah, jonka virka vastaa pääministeriä, odotti yli puoli tuntia äänestyspaikalla sillä välin kun vaalivirkailija yritti löytää hänen nimeään äänestäjiksi rekisteröityjen listalta.

Vaalitulos tuskin luotettava

Afganistanin Taleban-liike uhkasi ennen vaaleja hyökätä äänestyspaikkoja ja ehdokkaita vastaan. Ennen vaalipäivää ainakin kymmenen ehdokasta on kuollut erilaisissa iskuissa.
Eilen viranomaiset ilmoittivat, että turvallisuussyiden takia äänestystä lykätään viikolla eteläisessä Kandaharin maakunnassa. Kandaharissa hyökättiin torstaina korkean tason turvallisuuskokoukseen, ja kolme ihmistä kuoli.
Iskun nimiinsä ottanut Taleban sanoi, että kohteena oli Yhdysvaltojen ja Naton joukkoja Afganistanissa komentava kenraali, joka selvisi hyökkäyksestä vahingoittumattomana.
Myös vaalituloksen luotettavuus on kyseenalaistettu jo etukäteen. Vaaleihin on rekisteröitynyt liki yhdeksän miljoonaa äänestäjää, mutta asiantuntijoiden mukaan osa rekisteröitymisistä on väärennöksiä.
Vaaleissa valitaan 249 edustajaa Afganistanin parlamentin alahuoneeseen. Ehdokkaita on yli 2 500.
Viranomaiset ovat luvanneet vaaleista alustavia tuloksia vasta 10. marraskuuta ja lopullisia tuloksia 20. joulukuuta.

https://twitter.com/emergency_ong/status/1053551898547109888

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic