Lounais-Häme

Kadonneen malesialaiskoneen etsinnöissä löydettiin kaksi 1800-luvulla kadonneen aluksen hylkyä

Metallirunkoinen hylky oli säilynyt paremmin kuin puurunkoinen.

Neljä vuotta sitten kadonneen malesialaiskoneen MH370 etsinnöissä on löydetty kaksi laivanhylkyä, joiden arvellaan olevan peräisin 1800-luvulta.

Löydöstä kertoo Länsi-Australian merimuseo, joka tutki hylkyjä. Hylyt löydettiin vuonna 2015 ja museo on tutkinut niitä siitä lähtien. Hylyt makasivat merenpohjassa noin 2 300 kilometrin päässä Australian rannikolta Intian valtamereltä. Kummankin 1800-luvun lopulla uponneiden laivojen lastina oli todennäköisesti hiiltä.

– Molemmat hylyt löydettiin noin 3 700-3 900 metrin syvyydestä, noin 36 kilometrin päässä toisistaan. Käytimme Australian Liikenneturvallisuusviraston keräämää aineistoa, historiallista dataa ja meriarkeologisia tietoja analysoidaksemme hylkyjä. Saimme selville, että kumpikin hylky oli peräisin 1800-luvulta ja ne olivat sen ajan kauppalaivoja. Toinen niistä oli puinen ja toinen rautarunkoinen, mutta kummankin lastina oli kivihiiltä, kertoi museon avustava merenkulun arkeologi Ross Anderson.

Andersonin mukaan puinen purjealus oli noin 225–800 tonnin kokoluokkaa. Hylyn rakenteita ei päästy tutkimaan itse paikan päälle, sillä ne olivat täysin lahonneet. Jäljellä oli vain jäännöksiä aluksen hiililastista ja metallisia esineitä, kuten ankkuri ja joitakin kiinnikkeitä.

– Suurin osa materiaalista oli levinnyt merenpohjaan ja sisälsi hiilijäännöksiä, jotka olivat levinneet ulos rungosta laivan osuessa pohjaan, sanoo Anderson.

Laiva todennäköisesti upposi jonkinlaisen katastrofin seurauksena. Andersonin mukaan mahdollinen katastrofi olisi voinut olla räjähdys, mitkä olivat yleisiä 1800-luvulla hiiltä kuljettaneiden alusten keskuudessa. Hiililastissa syntyi usein tulenarkaa kaasua.

– Yksi hyvin mielenkiintoinen löytö oli suuri suorakaiteen muotoinen metallinen esine. Se oli noin 6 metriä pitkä. Se oli isoin alueelta löytynyt esine ja tunnistettiin laivan rautaiseksi vesisäiliöksi.

Toinen hylky oli koskemattomampi. Kaikuluotainten ja kuvien perusteella laiva tunnistettiin metallirunkoiseksi alukseksi, jossa oli ainakin kaksi kantta. Alus painoi noin 1000–1500 tonnia. Kannen kaiteet, keulan tolpat ja osa hytin ikkunoista olivat näkyvillä.

– 1800-luvulla kadonneiden kauppalaivojen tiedot ovat puutteellisia, joten emme voi täysin varmasti tunnistaa näitä kadonneita aluksia. Mutta voimme kuitenkin rajata vaihtoehdot muutamaan, kertoo Anderson.

Andersonin mukaan puinen alus voisi olla joko W. Gordon niminen priki tai Magdalena niminen parkki. Rautarunkoinen alus puolestaan voisi olla joko Kooringa-, Lake Ontario- tai West Ridge -niminen parkki. West Ridge sopii parhaiten löydettyihin hylyn tuntomerkkeihin niin kokonsa kuin lastinsakin puolesta. West Ridge katosi vuonna 1883.

Kummassakin aluksessa oli noin 15–30 miehistön jäsentä. Joskus kapteeni matkusti laivassa vaimonsa ja lastensa kanssa kansainvälisillä matkoilla. Kummassakin laivassa on voinut olla mukana muita matkustajia.

Malesialainen matkustajakone MH370 katosi Intian valtamerellä vuonna 2014. Koneen hylkyä ei ole pystytty löytämään. Koneessa oli 239 matkustajaa.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic