Lounais-Häme

Kadunvarren pysäköintikielto närästää Kalliomäessä

Kalliomäen omakotiyhdistys aikoo ottaa alueellisen rakennusjärjestyksen luonnoksesta kantaa mm. kadunvarsipysäköintiin, joka on kielletty katujen kunnossapidon vuoksi.

-Me olemme sitä mieltä, että pitäisi sallia kadunvarteenkin pysäköinti, toteaa yhdistyksen varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Ilvonen. Hän muistuttaa, että Helsingissäkin on kapeita katuja ja siellä pysäköinti sallitaan.

-Kaavaahan tehdään asukkaita varten. Ei ole perusteltua viedä autopaikkoja kauas, kun alueella asuu vanhojakin ihmisiä ja heillä käy vieraita.

 

Autopaikotuksen pääperiaate on, että pysäköinti tapahtuu tonteilla, toteaa Forssan kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä.

-Ei kaupungilla ole velvollisuutta rakentaa muita parkkipaikka-alueita. Teemme niin, koska ymmärrämme alueen luonteen ja tonttien pienuuden.

-Ei tässä ilkeitä haluta olla.

Yleisiä pysäköintipaikkoja on luvassa kuutisenkymmentä: Mäkikadun varteen, tyhjälle tontille II linjan alkuun liki tehtaalaismuseota sekä muutamia pienten puistoalueiden yhteyteen. Pysäköintinormien mukaan ne saavat sijaita yli 200 metrin päässä asunnosta.

-Yhtään puuta ei ole ajateltu tämän vuoksi kaadettavan.

 

Perusongelma on Kalliomäen katujen eli linjojen kapeus. Kadunvarren sadevesikourut ovat tarpeen, mutta vievät tilaa lisää.

Kaavoitusarkkitehti (vs.) Tuomo Hirvonen toteaa, että painetta kadunvarsipysäköintiä vastaan asettaa katujen kunnossapito. Lumenauraus ei linjoilta onnistu ja huoltoliikenne vaikeutuu, jos tiellä on pysäköityjä autoja.

-Jos tonttien käyttö ja pihat suunnitellaan oikein, niin pysäköintiongelmaa ei ehkä olisi. Tulevaisuudessa kaavoitus ja rakennusvalvonta pyrkivät tähän tavoitteeseen.

Kadunvarsi ei voi Köykän mukaan olla pääpysäköintialuetta, vaikka linjoja ei edes kaavoitettaisi pihakaduiksi.

Pysähtyminen kadunvarteen kuorman purkamista ja lastaamista on toki sallittua. Parin tunnin vierailunkin ajaksi auto pitäisi ajaa yleiselle pysäköintipaikalle.

 

Kalliomäkeläisiä on ihmetyttänyt, miksi heidän pitää huolehtia talojensa kadunvarren sadevesipainanteiden puhtaanapidosta. Laki katujen kunnossa- ja puhtaanapidosta määrää, että tontinomistajan velvollisuus on pitää katu puhtaana tontin rajasta kadun keskiviivaan saakka. Ihmiset eivät tätä Hirvosen mukaan tahdo tiedostaa.

Kalliomäen alueellista rakennusjärjestystä valmistellaan yhtä aikaa siihen kytkeytyvän Ronttismäen asemakaavan kanssa. Luonnosvaiheen kannanottojen jälkeen alkaa molempien työstäminen ehdotuksiksi syksyksi uutta nähtävilläoloa varten. Kaupunginvaltuuston käsittely odottaa ensi vuonna. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic