Lounais-Häme Urjala

Kahdeksan päivää lihan iloja Linnan jalanjäljissä – Pentinkulman päivät houkuttelivat Urjalaan yli 2000 kirjallisuuden ystävää

Pentinkulman päivät huipentuivat lauantaina Kirjan juhlaan Urjalassa.
Pentinkulman päivien Kirjan juhlan yksi juhlapuhujista oli kirjailija Anna-Leena Härkönen. Hän pohti puheessaan, voiko kirjaa kirjoittaa niin, ettei se sivua millään tavalla lihan iloja. Kuva: Tapio Tuomela
Pentinkulman päivien Kirjan juhlan yksi juhlapuhujista oli kirjailija Anna-Leena Härkönen. Hän pohti puheessaan, voiko kirjaa kirjoittaa niin, ettei se sivua millään tavalla lihan iloja. Kuva: Tapio Tuomela

Kun Pentinkulman päivien järjestäjät alkoivat pohtia tämänvuotista tapahtuman teemaa, heidän mielessään oli monta kriteeriä. Vuoden 2018 teemat, sisällissodan jäljet ja kriiseistä selviäminen olivat olleet tummanpuhuvia ja raskaita aiheita. Rakkaudesta Urjalassa oli puhuttu jo monta kertaa aiemminkin. Nyt haussa oli jotakin kuplivan kepeää, mutta ajatuksia herättävää. Teemaksi valikoitui lihan ilot.

– Lihan ilot viittaavat erotiikkaan ja seksuaalisuuteen. Tapahtumassamme teemaa on käsitelty paljon laajemmin. Lihan iloja voivat olla esimerkiksi ruoalla mässäily tai vaikkapa liikunta, Pentinkulman päivien toiminnanjohtaja Niina Repo kuvailee.

 

Väinö Linnan jalanjäljissä järjestettävät kahdeksanpäiväiset Pentinkulman Päivät huipentuivat lauantaina Kirjan juhlaan. Tapahtuman pääjuhlanakin pidetyssä tilaisuudessa estradille astelivat kirjailijat Anna-Leena Härkönen, Karo Hämäläinen ja Riku Korhonen.

– Jokainen juhlapuhujaksi valikoitunut kirjailija käsittelee omissa teoksissaan lihan iloja. Esimerkiksi Karo Hämäläinen kuvaa uusimmassa Miksi juoksen? -teoksessaan juoksemisen riemuja ja tuskia. Urheilussa voi näyttäytyä myös, miten lihan ilo voi syntyä itsekontrollista, toiminnanjohtaja esittelee.

 

Kirjan juhla huipentui Marja-Leena Koukin ja Mira Kivilän esitykseen, joka juoksutti lavalle lukuisan määrän erilaisia, persoonallisia hahmoja. Esitys pohjautui kirjailija Rosa Liksomin novelleihin.

– Etsimme juhlaohjelmaan jotakin sellaista, joka hykerryttää ja kutkuttaa vatsanpohjasta asti. Nähty esitys oli juuri sellainen. Uskon, että onnistuimme valinnassa myös yleisön mielestä, Repo sanoo.

 

Tänä vuonna Pentinkulman päivät keräsivät Urjalaan noin 2 000 kirjallisuuden ystävää. Tapahtuman pääjuhla täytti Urjalan yhtenäiskoulun yli 300 osallistujalla. Järjestäjät ovat tapahtuman kävijämäärään tyytyväisiä. Erityisen onnellinen Repo on siitä, että vuodesta toiseen hän törmää tuttuihin kasvoihin yleisön joukossa. Tyypillinen Pentinkulman päivien vieras on noin 40–50-vuotias henkilö, jonka kirjallisuusmaku on laaja.

– On mahtavaa, että ajassa, jossa kirjallisuuden asema on kokenut hieman takapakkia, pystymme käymään kahdeksan päivää hyvää keskustelua kirjallisuudesta, hän iloitsee.

 

1970-luvulla ensimmäistä kertaa järjestetyssä tapahtumassa näkyy edelleen yhden sen voimahahmon, urjalalaistaustaisen kirjailijan Väinö Linnan, henki. Joka vuosi Pentinkulman päivien ohjelmaan kuuluu draamakierros Linnan jalanjäljissä. Ensi vuonna Linna nousee tapahtuman pääteemaksi, sillä hänen syntymästään tulee kuluneeksi sata vuotta.

– Linnan perintö nousee tapahtumassa käytävissä keskusteluissa usein esille. Jos siitä ei kysytä, vieraat ottavat sen itse esiin. Suurin osa heistä on Linnansa lukenut, toiminnanjohtaja päättää. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

2.4.2020

Uusimmat