Lounais-Häme Forssan seutu

Kahden metrin yhteiskunta juhlii äitienpäivää uudenlaisin tavoin – Rakkautta välimatkan päästä

Juhlapäivät ovat tärkeitä, ne nostavat elämän arjen yläpuolelle. Tänä vuonna äitienpäivää vietetään poikkeustilan vuoksi poikkeusoloissa. Forssan seudulla on keksitty korvaavia juhlinnan tapoja täksi päiväksi.
Eija Kourimo heläyttää tänään kuudella keikalla äitienpäivän lahjalaulut. Lahjan saajan hyvä mieli heijastuu takaisin artistiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eija Kourimo heläyttää tänään kuudella keikalla äitienpäivän lahjalaulut. Lahjan saajan hyvä mieli heijastuu takaisin artistiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kimppu nuokkuvia valkovuokkoja ojennetaan mummolle, ja tähtisilmät laulavat vielä onnittelulaulun. Lahjaksi on luvassa lastenlasten lämpimiä halauksia ja lisäksi pienten hikisten käsien taputuksia mummon silkkipaperiposkilla.

Mummo sipaisee pilttien hiuksia ja kyyneleen silmäkulmastaan. Ukki myhäilee ylpeänä vieressä. Kohta kaikki pakkautuvat autoihin ja lähtevät yhdessä juhlalounaalle.

Äitienpäivän idylli jää monen äidin ja isoäidin luona tänä keväänä toteutumatta ja halaukset saamatta, koska välimatkaa on pidettävä kaksi metriä.

Koronan aiheuttama poikkeustila laittoi juhlittavia myös karanteenin kaltaisiin oloihin ja samalla juhlatavat varsinkin isovanhempien kanssa menivät uusiksi.

Äideistä parhain livenä parin metrin päästä

Eija Kourimo heräilee äitienpäivän aamuun lempeästi ja kiireettä. Omat lapset eivät tule tänä äitienpäivänä onnittelemaan Somerolle. Hän on ohjeistanut jälkikasvunsa jättämään onnittelukäynnin väliin koronaviruksen välttelemiseksi.

Vieraiden odottelun sijaan laulaja Kourimo lähtee tien päälle ja laulukeikoille, joita on tälle päivälle kuusi. Taiteilijan estradina toimivat esimerkiksi terassi ja etuoven porras.

– Tarjosin itseäni onnittelulaulukeikoille äitienpäivän kunniaksi. Päivään mahtuvat kuusi keikkaa varattiin nopeasti.

Idean laulullisiin äitienpäivätervehdyksiin Kourimo sai ypäjäläiseltä kollegaltaan Katja Karisukilta.

– Tämä on älyttömän hyvä idea näin korona-aikaan, mutta miksei muulloinkin? Vaikka syntymäpäivinä tai hääpäivinä. Juuri sinulle laulettu laulu on aina koskettava ja ilahduttava lahja, hän kertoo.

Kourimo halusi pitää laulutervehdyksen hinnan alhaisena, kukkakimpun hintaisena.

– En näillä keikoilla bisnestä tee, vaan haluan välittää iloa ja hyvää mieltä.

Juuri tällaisena aikana kannattaa Kourimon mukaan iloa lähettää ja jakaa. Kun ikäihmiset ovat eristyksissä muista, yksinäisyys ja läheisten ikävä kasvaa.

Kourimo on ajoittanut keikat Somerolla ja Salossa sen verran väljästi, että kiire ei tule.

– Haluan ehtiä höpöttelemäänkin hetken. Sekin on tärkeää. Kun näen kuinka paljon lahjan saajat ilahtuvat, saan itsekin näistä kohtaamisista paljon.

Äitienpäivän kolmen laulun kimaran listalla ovat mahdollisten toivekappaleiden lisäksi klassikot Äidin sydän, Orvokkeja äidille – ja tietenkin Äideistä parhain. Päivän viimeisen setin Kourimo laulaa yllätyksenä omalle äidilleen Kiikalassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Merja Vainio tarjoilee tänä vuonna Lounais-Hämeen Pirtillä poikkeuksellisen äitienpäivälounaan. Se nautitaan joko Saaren kansanpuistossa tai kotona. Kuva: Lassi Puhtimäki
Merja Vainio tarjoilee tänä vuonna Lounais-Hämeen Pirtillä poikkeuksellisen äitienpäivälounaan. Se nautitaan joko Saaren kansanpuistossa tai kotona. Kuva: Lassi Puhtimäki

Piknikillä väljästi Saaren puupenkeillä

Lounais-Hämeen Pirtissä ei kateta tänään pöytää kahteen kertaan sadalle hengelle niin kuin viime vuonna, vaan äitienpäivälounas tarjoillaan piknik-muodossa.

Jotain oli pirtillä keksittävä koronan puristuksessa.

– Meille oli tulossa työntäyteinen kevät ja kesä, mutta viruksen vuoksi varaukset katosivat. Saamme ehkä satakunta lounasasiakasta tällä tavalla eli yhden kattauksen verran, yrittäjä Merja Vainio arvioi.

Jos sää sallii tai varusteet ovat kunnossa, Tammelan Saaren kansanpuistossa on tänään luonnon helmassa perheitä aterioimassa taivasalla. Ateriat on varattu etukäteen.

– Menu muotoutui maun lisäksi lämpimänä pysymisen perusteella. Burgundinpataa, lammaspastaa, lihapullia ja muusia tai kasvispataa. Maut vain paranevat, jos ruoat joutuu kotona lämmittämään uudelleen. Ruoat, juomat ja kinuskileivos tai juustot jälkiruoaksi pakataan kassiin.

Idea muuntuu Pirtin kesäkaudelle ennakkoon tilattavaksi piknik-palveluksi Saaren kansanpuistossa vieraileville.

Lohimoussea ja pannacottaa lahjaksi kotiin

Pilvenmäen Ravintola Valtikassa on kokattu äitienpäivän aamiaisherkkuja ja leivottu täytekakkuja kotien juhlapöytiin. Aamiaiskassiin on valittu suolaisia ja makeita herkkuja aina savulohimousseleivästä suklaakakkupalaan ja marja-pannacottaan.

Sekä kakut että aamiaiskassit noudettiin tai kuljetettiin koteihin eilen.

– Niitä on mennyt oikein mukavasti. Eräs asiakas Keski-Suomesta asti tilasi aamiaisen äidilleen, koska ei voi koronarajoitusten vuoksi itse tulla käymään, kertoo Johanna Hirvonen.

Lahja perille Liivitaksilla tai postilla

Myös lahjat on pitänyt saada perille täksi päiväksi.

Anu Niemi on kehitellyt korona-aikana Liivitaksin eli kuljetuspalvelun Forssan Liivikeskukselle. Asiakkaat ovat tilanneet tuotteita kotiinkuljetuksella, mutta myös lahjan antajat ovat olleet asialla.

– Muutama lahjatilaus on tullut, mutta on niitä on lähtenyt myös postin kautta äideille ja isoäideille. Meillä on asiakkaita eri puolilla Suomea, Rukatunturillekin viikolla postitin, Niemi kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Koronakeväänä ilon värit keltainen ja oranssi ovat olleet halutuimpia kukkakimppuun. Terje Parkkila on rallannut pukettirallia äitienpäiväksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koronakeväänä ilon värit keltainen ja oranssi ovat olleet halutuimpia kukkakimppuun. Terje Parkkila on rallannut pukettirallia äitienpäiväksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kukkapuketteja ja käsidesin tuoksua

Terjen Kukkapuodissa Forssassa on ollut kiire, mutta Terje Parkkilan asiakkaat ovat pysytelleen kauempana. Äitienpäivän kukkakauppaa tehdään nyt verkossa ja puhelimessa.

– Iso osa työstä tehdään tietokoneella ja puhelimessa ja toisaalta kuljetettavien kukkien pakkaamisessa ja viemisessä. Kukkalähetyksiä on ollut aina, mutta nyt tämä on ihan erilaista, Parkkila kertoo.

Huolellisen pakkaamisen lisäksi kuljettaminen ja tervehdyskorttien kirjoittaminen ottavat oman aikansa.

Ennen kuljetusta on saatava myös yhteys kukkalähetyksen saajaan. Kukat pitää viedä turvallisesti lahjan saajalle eli käsidesit hierotaan mennen tullen.

Kukkakimpuista on tullut koronakevään aikana tärkeä osa arkisia iloja ja pieni tapa näyttää välittämisensä, kun fyysinen kohtaaminen iäkkäiden läheisten välillä ei onnistu.

Parkkila arvelee, että koronakeväänä opittuja uusia asioita jää myös osaksi koronanjälkeistä normaaliarkea.

– Toivottavasti kukkalähetykset ovat sellainen asia. Tänä keväänä tilattujen kimppujen suosikeiksi ovat muuten nousseet keltaiset ja oranssit kukat, ilon ja valon värit.

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic