Lounais-Häme

Kahdesta Indonesian turmakonetta vastaavasta koneesta löydetty pieniä vikoja, ministeriö kertoo

Jakarta
02.11.2018, 19:02

Ulkomaat

Indonesian liikenneministeriö on löytänyt pieniä vikoja kahdesta Boeing 737-MAX 8 -koneesta, jotka vastaavat maanantaina mereen syöksynyttä turmakonetta. Ongelmia on löytynyt muun muassa ohjaamon näytöstä. Analyytikon mukaan kyseessä saattaa olla samanlainen vika, joka turmakoneessa oli epäilty olleen.
Brittilehti Guardianin mukaan maanantaina mereen pudonnut indonesialainen matkustajakone oli pyytänyt lupaa palata kentälle myös onnettomuutta edeltävänä päivänä sunnuntaina. Lehden mukaan pyyntö tuli minuutteja nousun jälkeen, mutta kone onnistui jatkamaan matkaansa Denpasarista Jakartaan. Lehden mukaan lentäjän tekemä hätäilmoitus oli astetta matalampi kuin mayday-kutsu, jota esimerkiksi lentokoneet käyttävät joutuessaan hätätilanteeseen.
SamaLion Air -yhtiön matkustajakone syöksyi mereen seuraavana päivänä eli maanantaina. Kyydissä olleet 189 ihmistä ovat saaneet surmansa.
Yhtiö on myöntänyt, että lentokoneessa oli ilmennyt vika turmalentoa edeltävällä lennolla, mutta ei ole tarkentanut, millaisesta viasta oli kyse. Yhtiön mukaan vika korjattiin asianmukaisella tavalla.
Matkustajakoneen hylkyä on etsitty siitä lähtien, kun se maanantaina syöksyi Jaavanmereen. Perjantaisissa etsinnöissä merestä löydettiin koneen istuimia, renkaita ja muita osia. Televisiokuvissa näkyi, kuinka sukeltajat sitoivat köysiä vääntyneisiin koneen osiin, jotka ovat hajallaan merenpohjassa.
Indonesian laivaston etsintä- ja pelastusyksikön komentajanmukaan sukeltajat jatkoivat perjantaina etsintöjään paikassa, jonne koneen uskotaan syöksyneen. Hän kertoi myös, että etsintöjä tehtiin 25-35 metrin syvyydessä, mutta sukeltajat löysivät nyt vähemmän ruumiinosia kuin aiemmin viikolla.
– Ne ovat hajallaan kaikkialla, ja osa niistäon saattanut kulkeutua pois virtauksien mukana, hän sanoi.

Toinen mustista laatikoista löytyi torstaina

Onnettomuuden uhrien etsiminen ja tunnistaminen on edelleen pahasti kesken. Tähän mennessä löydetyt ruumiinosat on kerätty kymmeniin ruumispusseihin, ja jäänteet lähetetään sairaalaan dna-tunnistusta varten. Etsijät uskovat löytävänsä uhreja koneen rungon sisältä, kun se paikannetaan.
Etsinnöissä on löydetty myös paljon matkustajien repeytyneitä vaatteita, kenkiä, lompakkoja ja puhelimia.
Torstaina sukeltajat löysivät koneen lentotietoja rekisteröivän mustan laatikon. Sen toivotaan auttavan selvittämään, miksi upouusi Boeing-kone syöksyi mereen pian sen jälkeen, kun se oli lähtenyt Indonesian pääkaupungista Jakartasta kohti Pangkal Pinangia Bangkan saarella.
Mustia laatikkoja on matkustajakoneissa kaksi. Toinen taltioi tiedot koneen nopeudesta, korkeudesta ja suunnasta, kun taas toinen nauhoittaa ohjaamossa käydyt keskustelut.
Lion Airin koneet ovat olleet mukana useissa vaaratilanteissa ja turmissa. Esimerkiksi vuonna 2004 kaksi yhtiön konetta törmäsi toisiinsa Jakartan Soekarno-Hattan lentokentällä.

https://www.theguardian.com/world/2018/nov/02/lion-air-crash-pilot-on-earlier-flight-asked-to-turn-plane-around

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti