Lounais-Häme

Kahtiajakautunut Yhdysvallat äänestää vilkkaasti välivaaleissa - vaalihuoneistojen edessä pitkiä jonoja, demokraateille povataan enemmistöä kongressin edustajainhuoneeseen

Washington
06.11.2018, 21:21

Ulkomaat

Yhdysvalloissa kongressin välivaalit ovat saaneet amerikkalaiset äänestäjät liikkeelle. Monin paikoin ihmiset ovat jonottaneet äänestyspaikoille pääsyä.
Asiantuntijoiden mukaan näyttää siltä, että äänestysprosentti voi nousta välivaalien korkeimmaksi 50 vuoteen, kertoo BBC.
Chicagossa asuva 34-vuotias Rory Mabin on äänestänyt kaikissa välivaaleissa.
– Lähetän seuraavan viestin: Meillä ei ole kaikki ok tämän presidentin johtaessa maatamme, Mabin sanoi.
– Minulla ei ole hyvä olla, kun ulkomailla matkustaessani tunnen ensimmäistä kertaa häpeää sanoessani olevani amerikkalainen, hän lisäsi.
27-vuotias republikaani JamesGerlock taas sanoi olevansa iloinen Donald Trumpin presidenttikauden talouskasvusta. Hän kertoi myös rakastavansa sääntelyn purkamista.
Entinen asianajaja Diane Vogel oli äänestämässä Arlingtonissa.
– Ihmiset ovat marssineet, ihmiset ovat toimineet muulla lailla, mutta tämä on ensimmäinen mahdollisuus, jolloin he voivat todella puhua suoraan ja saada äänestämällä äänensä kuuluvaksi, Vogel sanoi.
– Olen toiveikas, että äänestysprosentista tulee suurin välivaaleissa minun elinaikanani, hän lisäsi.
Presidentti Donald Trump osallistui maanantaina kolmeen kampanjatilaisuuteen, joissa hänellä oli viesti kannattajilleen.
– Huomenna (tiistaina) on panoksena kaikki, mitä olemme saavuttaneet, Trump sanoi.
Edellinen presidentti Barack Obama puolestaan sanoi tviitissään, että vaalit saattavat olla ”tärkeimmät elinaikanamme.”
– Äänestyksessä on kyse miljoonien terveydenhoidosta, työtä tekevien perheiden reilun kohtelun varmistamisesta, maamme luonteesta, Obama tviittasi.
Äänestysprosentin nousemista korkeaksi lupaili jo ennakkoäänestys, jossa äänensä antoi Politico-verkkolehden mukaan peräti 36 miljoonaa amerikkalaista. Se on lähes 10 miljoonaa enemmän kuin edellisissä, vuoden 2014 välivaaleissa. Esimerkiksi Texasissa ja Arizonassa pelkät ennakkoäänet ylittävät jo vuoden 2014 kaikki annetut äänet.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan republikaanit saattavat säilyttää edustajainhuoneen hyvin niukasti, jos äänestysinto jää ennusteista. Povattu korkea äänestysinto taas veisi edustajainhuoneen demokraateille.
– Äänestysprosentin ollessa ennätyksellinen demokraateilla on mahdollisuus voittaa myös senaatti, Aaltola arvioi Twitterissä.
Googlessa haettiin espanjaksi äänestyspaikkoja

Äänestämään näytti olevan aktivoitumassa esimerkiksi Yhdysvaltain latinovähemmistö. CNN:n mukaan Googlen vahvimmassa nousussa oleva hakulauseke oli vaalipäivän aamuna espanjankielinen ”donde votar” eli ”missä äänestää”.
Vaaleissa ovat jaossa kaikki edustajainhuoneen 435 paikkaa sekä 35 paikkaa 100-jäsenisessä senaatissa. Lisäksi vaaleissa valitaan osavaltio- ja paikallistason päättäjiä, muun muassa 36 kuvernööriä.
Luvassa voi olla myös poikkeuksia perinteisiin. Esimerkiksi perinteisesti republikaanien hallitsemassa Texasissa suosittu demokraatti Robert ”Beto” O’Rourke pyrkii päihittämään senaattori Ted Cruzin, kun taas Minnesotan demokraattivaltaa uhkaa republikaani Pete Stauber.
Floridassa ja Georgiassa demokraattiehdokkaat pyrkivät osavaltioiden ensimmäisiksi afroamerikkalaisiksi kuvernööreiksi.
Henkilövalintojen lisäksi välivaalien yhteydessä järjestetään myös joitakin osavaltiotason kansanäänestyksiä muun muassa marihuanan viihdekäytön sallimisesta.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-46106086
https://twitter.com/BarackObama/status/1059517317011398656
https://www.politico.com/story/2018/11/05/early-voting-turnout-2018-elections-midterms-963149
https://twitter.com/mikaaaltola?lang=fi

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic