Lounais-Häme Forssa, Jokioinen

Kahvilapöytien tilalle kauppaa – Jokioisten Leipä viritti omat myymälänsä koronan vuoksi

Kahdessa viikossa Jokioisten Leivän myynnistä on hävinnyt puolet.
Maija Hietala hinnoittelee leipomomyymälän lähipuodin tuotteita Forssassa. Jokioisten Leipä kehitteli korvaavaa liiketoimintaa, kun kahvilat palvelevat nyt vain ostoksia noutavia asiakkaita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maija Hietala hinnoittelee leipomomyymälän lähipuodin tuotteita Forssassa. Jokioisten Leipä kehitteli korvaavaa liiketoimintaa, kun kahvilat palvelevat nyt vain ostoksia noutavia asiakkaita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jotain tässä oli keksittävä, kun leipomomyymälän kahvilassa ei saa enää olla asiakaspaikkoja.

Näin tuumi Jokioisten Leipä oy:n toimitusjohtaja Seppo Virtanen ja päätti muokata pöydiltä vapautuneen tilan kauppatilaksi. Myymälät ovat edelleen avoinna ja myyvät tuotteita ulos.

– Viikonlopun aikana tehtiin muutostöitä sekä Forssan että Jokioisten myymälässä. Toistaiseksi kahvilapöydiltä vapautunutta tilaa käytetään elintarvikkeiden kauppaan, Seppo Virtanen kertoo.

Pandemia koettelee ankarasti

Tuottamattomina seisoviin neliöihin ei ole nyt varaa. Koronapandemian vaikutukset ovat Virtasen mukaan ankarat myös leipomoalalle.

Virtasen mukaan tämän viikon maanantaina Jokioisten Leivällä oli yli 60 toimituspaikkaa vähemmän kuin viime viikon maanantaina.

– Kahdessa viikossa on hävinnyt puolet myynnistä. Isoimmat asiakkaamme ovat olleet lentoyhtiöitä, messukeskuksia, jäähalleja, ravintoloita, hotelleja ja kuntien ruokapalveluita, Virtanen luettelee.

Vielä helmikuussa tämä vuosi näytti yrityksen silmin erittäin hyvältä.

– Budjetoimme tälle vuodelle 14,7 miljoonan euron liikevaihdon ja olimme hyvässä tahdissa. Nyt tilanne on aivan toinen. Lomautusten tielle emme ole vielä lähteneet, mutta asiasta on jo keskusteltu. Lomautukset tai lappu luukulle ovat vaihtoehdot, kun tämä tilanne venyy, Virtanen pohdiskelee.

Sortimentti elää

Kahviloihin on ensi vaiheessa tullut myyntiin pakattuja elintarvikkeita yhtiön yhteistyökumppaneilta.

– Noin sadan kilometrin säteeltä. Olen ollut mukana Prismakeskuksen Hyvää läheltä – Hyvää lähelle -toiminnassa, ja sitäkin kautta voi löytyä lisää myytävää. Tuotteita ei mahdu myyntiin suuria määriä, mutta fiksusti pakattu lähiruoka voi hyvinkin mahtua meille myyntiin, Virtanen kertoo.

Hän korostaa, että varsinainen kaiken kattava elintarvikekauppa kahvilan oheismyynti ei ole.

– Sortimentti elää, hän vahvistaa. FL

Juttua muokattu 30.3. klo 17.04: korjattu tekstiin liikevaihto.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic