Lounais-Häme

Kahvin kulutus pysynyt vakaana Suomessa – Henkilöä kohti kahvia nautittiin viime vuonna noin 1 100 kupillista

Suosituinta on edelleen vaaleapaahtoinen aromikas suodatinkahvi, mutta kahvikulttuuri monipuolistuu uusien tuotteiden myötä.
Kahvin asema suomalaisten ruokakulttuurissa on kiistaton. Kuva: Markku Tanni
Kahvin asema suomalaisten ruokakulttuurissa on kiistaton. Kuva: Markku Tanni

Suomalaiset nauttivat viime vuonna paahdettua kahvia edellisvuoden tapaan 9,9 kiloa eli noin 1 100 kupillista henkeä kohti. Kahvin asema suomalaisten ruokakulttuurissa on kiistaton. Suosituinta on edelleen vaaleapaahtoinen aromikas suodatinkahvi, mutta kahvikulttuuri monipuolistuu uusien tuotteiden myötä.

Valikoimaan on tullut runsaasti paahtoasteiltaan erilaisia kahveja ja kahvijuomia, kuten suoraan tölkistä nautittavia kylmiä maitokahvijuomia. Tummapaahtoisten kahvien osuus kulutuksesta on noin 25 prosenttia. Viime vuosina muun muassa luomukahvit sekä erilaiset erikoissekoitukset ja alkuperämaakahvit ovat kiinnostaneet kuluttajia sekä monipuolistaneet suomalaista kahvitarjontaa.

– Vakiintuneisiin kulutustapoihin tuovat vaihtelua erilaiset kahvinvalmistustavat. Jotkut haluavat jauhaa pavut itse kotona ja iloita tuoksusta ennen makunautintoa. Joillekin hartaudella ja pitkällä kaavalla erilaisilla laitteistoilla valmistettu kupillinen juomaa on päivän kohokohta, kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiamies, johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitto ry:stä tietää.

Tanhuanpään mukaan kahvin sosiaalisen ulottuvuuden huomaa muun muassa siitä, että näinä poikkeuksellisina korona-aikoina etätöissä kokoonnutaan virtuaalisiin kahvihetkiin, joissa vaihdetaan kuulumisia ja esitellään omia lempikahvikuppeja.

Paahdetun kahvin tuonti kasvoi

Kotimaisten paahtimoiden toimitukset kaupoille ja food service -toimijoille pysyivät viime vuonna ennallaan 43,3 miljoonassa kilossa edellisvuoteen verrattuna. Myös paahdetun kahvin kokonaistoimitukset tuonti mukaan lukien olivat ennallaan noin 55 miljoonassa kilossa.

Paahdetun kahvin tuonti Suomeen kasvoi edellisvuodesta kaksi prosenttia 11,5 miljoonaan kiloon. Vakiintuneet tuontimaat ovat Alankomaat, Ruotsi ja Saksa. Paahdetun kahvin vienti puolestaan väheni kaksi prosenttia 7,5 miljoonaan kiloon. Vienti suuntautui Baltian maihin.

Suomeen tuotiin viime vuonna pikakahvia noin 1,3 miljoonaa kiloa eli vajaa kymmenen prosenttia edellisvuotta vähemmän. Raakakahvia tuotiin 75 miljoonaa kiloa. Raakakahvista 80 prosenttia tuotiin edelleen Brasiliasta, Kolumbiasta ja Hondurasista.

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic