Lounais-Häme Forssa

Kaj Kunnas muistutti Forssassa: Tänään on maailman tärkein päivä

Kaj Kunnas kehotti kirjallisuusillan kuulijoitaan ajattelemaan positiivisuutta enemmän valinta- kuin geenikysymyksenä.
Kaj Kunnas kirjallisuusilta kirjaston Vinkkelissä. toimittaja: Erkki Kuronen

Urheilutoimittajana koko kansalle tutuksi tullut Kaj Kunnas on tehnyt itselleen selväksi, mikä on elämän ja samalla maailman tärkein päivä. Hän vahvisti asian heti alkuvaiheessa avatessaan Forssan kaupunginkirjaston syyskauden kirjailijavierailujen sarjan.

Päiväarvotus paljastui, kun Kunnas jakoi esitelmänsä kolmeen osa-alueeseen, joista ensimmäisen oli ”tänään on maailman tärkein päivä”. Seuraavan teemaan hän tiivisti sanomaan, ”positiivisuus on ehkä vähän geeneissä, mutta ennen kaikkea valintakysymys”. Tilaisuuden kolmas alustusteema rakentui johtoajatukselle, jonka mukaan ”elämä on epäoikeudenmukaista sattumaa, halusimmepa tai emme”.

– Tiedän, että tämä on kirjallisuusilta, mutta tehkäämme tästä silti yhteisesti elämän, positiivisuuden ja meidän kaikkien ilta, Kunnas pohjusti.

Tänään on maailman tärkein päivä -teeman hän totesi omaksuneensa Suomen lentopallomaajoukkueen valmentajalta Tuomas Sammelvuolta. Sammelvuo oli järjestänyt kyseisen ajatuksen kylttiin maajoukkueleirillä harjoitushallin molemmille sisäänkäynneille siten, että pelaajat eivät päässeet liikkumaan ovista sanomaa lukematta.

Kunnas totesi valmentajan halunneen muistuttavan, että vaikka olisit treenannut eilen kuinka paljon, sillä ei ole tänään merkitystä. Ajatus pätee myös huomista koskeviin lupauksiin, koska emme voi koskaan ennustaa varmuudella, mitä se tuo tullessaan.

– Sama asia koskee myös tätä tilaisuutta. Minulle on nyt maailman tärkein asia, että te olette täällä. Ajatelkaa te samoin, Kunnas viestitti näyttelytila Vinkkelissä noin 40-jäseniselle kuulijakunnalleen.

Kunnaksesta tuli kirjailija syksyllä 2017 ilmestyneen Kohtaaminen-kirjan myötä. Hän painotti, että kirjan on kirjoittanut Paavo Nurmi hänen tekemiensä haastattelujen pohjalta.

– Itseni kirjoittamaa ei kirjassa ole muuta kuin yksi runo aivan lopussa. Paavo Nurmen teksti on kuitenkin täysin kuin omaani, jopa hänen omia alkusanojaan myöten.

Kirjaan on valikoitunut 14 Kaj Kunnaksen kohtaamaa henkilöä. Heihin kuuluvat muun muassa Kunnaksen Vinkkelissäkin esille nostamat tanssija Jorma Uotinen, uutisankkuri Arvi Lind, monissa arvokisoissa menestynyt näkövammainen judoka Jani Kallunki, ballerina Minna Tervamäki, presidentti Tarja Halonen sekä poliitikko Pia-Noora Kauppi.

Kohtaamiset paljastivat heistä kuten muistakin kirjaan päätyneistä asioita ja tarinoita, joiden rinnalla Kunnas totesi omakohtaisesti päässeensä elämästä helpolla ja tuntevansa itsensä todella onnekkaaksi. Edes ikimuistoinen aamu 24.5. 2016 aivoinfarkteineen ei hänen päätelmäänsä muuttanut, päinvastoin vahvisti.

– Olin siihen mennessä käynyt 13 olympiakisat. Jos lähestyvät 14. kisat olisivat jääneet väliin jostain muusta syystä, olisin ehkä sadatellut, että pitikö tässä nyt mennä hyvän putken poikki.

– Nyt voin sanoa rehellisesti itselleni, että ajattele, olen etuoikeutettu, joka päässyt kokemaan 13 olympiakisat.

Kunnas kuvasi kirjakohtaamisten yltäneen syvyyksiin, joissa keskusteluosapuolten päätyminen kyyneliin muodostui lähes säännöksi. Hän pitää selvänä, että vastaavalla tavalla koskettavia kohtaamisia järjestyisi useimpien ihmisten kanssa – tarvittaessa myös Vinkkelin illassa.

Koskettavia hetkiä Kunnas totesi kohdanneensa myös esitelmätilaisuuksissa maata kiertäessään. Hänen mieleensä on jäänyt muun muassa Kankaanpäässä tapaamansa nainen, jolta oli kuollut kolme lasta ja mies halvaantunut.

– Tämä nainen sanoi kuitenkin, että aina maailmassa on myös jotain kaunista. Sen voi sanoa todistavan, että henkilö on valinnut positiivisen elämänkatsomuksen. FL

Erkki Kuronen

Muokattu klo 19.40: Kai Lindin nimi muutettu Arvi Lindiksi.

Fingerpori

comic

Näkoislehti