Lounais-Häme

Kai Mykkänen työllisyyden ristiriidasta: "Siinä on aika paljon tehtävää"

Moskovasta palannut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) piipahti perjantaina Forssassa tutustumassa vienti- ja kasvuyritys Aste Finland oy:hyn.

Aste on lähes kolminkertaistanut liikevaihtonsa vuodesta 2014 ja kasvuvauhti kiihtyy. Toimitusjohtaja Jussi Salonen kertoo, että tälläkin hetkellä yritys etsii kymmentä uutta työntekijää.

-Nyt on ollut vähän aiempaa hankalampaa löytää sopivia työntekijöitä, helpompiakin aikoja on ollut, Salonen sanoi.

Mykkänen totesi tilanteen olevan hiukan nurinkurinen, kun samaan aikaan Forssassakin työttömyysprosentti liikkuu kymmenen paikkeilla.

-Oli hienoa kuulla Asteen uskalluksesta yrittää ja kasvaa. Vaikea sanoa, mistä työvoiman saatavuuden ongelmat kiikastavat. Forssaan ei luulisi olevan niin vaikea saada houkuteltuakaan kuin vaikkapa Pohjois-Suomeen, Mykkänen sanoi.

-Työpaikkojakin syntyy ja onneksi työttömyyskin on sulamassa aika vauhdikkaasti ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Mutta siinä on aika paljon tehtävää vielä, sillä meillä on edelleen aivan liian korkealla työttömien määrä ja varsinkin liian alhainen työllisten osuus työikäisistä.

 

Mykkänen on kommentoinut ahkerasti julkisuudessa niin sanottua aktiivimallia, jossa työttömän työnhakijan on todistettava aktiivisuutensa, muuten saatava tukisumma laskee.

Aktiivimalli herättikin keskustelua Mykkäsen poiketessa Forssan Café Niinistössä Aste-vierailun jälkeen.

-Tavoite, että kukaan ei jäisi passiivityöttömäksi, on aivan oikea. Siihen aktiivimallillakin pyritään, Mykkänen selitti.

-Toimeenpano ei kaikkien kohdalla varmasti ole helppoa, mutta se on työnhakijan ja työvoimapalvelun yhteinen asia.

 

Kommentoidessaan aktiivimallia vuodenvaihteessa Mykkänen toivoi aktiivimallia vastustaneen kansalaisaloitteen kirjoittajia lähettämään omia ehdotuksiaan työttömyystilanteen ratkaisuksi.

-Palautteet ovat vahvistaneet ajatustani siitä, että työttöminä on hyvin monenlaisia ihmisiä, eikä kyse ole vain halusta tai töiden saatavuudesta. Siksi tarvitaan yksilöllistä tukea, jolla autetaan pitkäaikaistyöttömiä. Toisaalta tämä on korostanut kannustinloukkujen purkamisen tärkeyttä, Mykkänen sanoi.

Mykkänen kertoo palautteen olleen pääosin asiallista, vaikka aktiivimallikeskustelussa on nähty hyvin kitkeriä ja henkilökohtaisuuksiinkin meneviä kannanottoja.

-Ei ole sillä tavalla valittamista ollut palautteessa, en ole yöuniani menettänyt, vaikka tunteet tietysti lainehtivatkin asian ympärillä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic