Lounais-Häme

"Kai te kävelijän nyt voitatte?" Ilkikurinen Aleksi Ojala kirittää Suvi-illassa

Urjalalaiskävelijä Aleksi Ojala Suvi-illan kympille kirittämään juoksijoita.
Aleksi Ojala vauhdissa Buckinghamin palatsin liepeillä Lontoon MM-kisoissa. Kesäkuussa urjalalaiskävelijä kirittää juoksijoita Forssan Suvi-illassa. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA
Aleksi Ojala vauhdissa Buckinghamin palatsin liepeillä Lontoon MM-kisoissa. Kesäkuussa urjalalaiskävelijä kirittää juoksijoita Forssan Suvi-illassa. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Urjalalainen huippukävelijä Aleksi Ojala vauhdittaa kesäkuussa Forssan Suvi-illan kymppiä. Lontoon MM-kisojen 50 kilometrillä 14. sijalle kävellyt Ojala ei varsinaisesti kisaa Forssassa, mutta kävelee kympin silti reipasta kyytiä.

– Puhetta on ollut, että toimin jäniksenä jollekin juoksijaryhmälle. Matkavauhtia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta haluaisin edetä ihan reipasta vauhtia, Ojala kertoo.

Vaikka Ojala ei urku auki Forssassa kävelisikään, aikoo hän edetä vauhtia, joka on useimmille juoksijoille tekemätön paikka. Ojala arvioi, että loppuaika voisi olla jossain 44 minuutin tuntumassa.

– Kyllä siihen aikaan kuntoilija saa kympin reippaasti juosta.

Ojala sanoo odottavansa Suvi-iltaa innolla. Hän on muutaman kerran vetänyt pitkän lenkin päälle tiukan vitosen Tampereen Teivocupissa juoksijoiden joukossa.

Ojala on pitänyt kävelemisestä juoksijoiden seassa, ja onhan siinä voinut heittää vähän huultakin.

– Voihan siinä viereltä sanoa, että kai te kävelijän nyt voitatte?

Kotikuntansa Urjalan Urheilijoita edustava Ojala on hyvässä kevätkunnossa. Hän käveli huhtikuun alussa Tshekin Podebaryssä 20 kilometriä aivan ennätyksensä tuntumaan 1.23.41.

– 20 kilometriä on lyhyt matka 50 kilometrin miehelle. Kisan jälkeen tuntui, etten ollut edes hengästynyt, vaikka kello kertoi, että jäin vain 20 sekuntia ennätyksestäni, Ojala kertoo.

Ojalalla on pari kovaa kisaa vielä ennen Suvi-illan kymppiä. Ensi viikon lopulla hän kilpailee Taaborin Olympiakävelyissä Tuusulassa. 19. toukokuuta on sitten vuorossa kevään tärkein kisa, Eurooppa cupin 50 kilometriä Liettuassa.

– Eurooppa cupissa pitäisi antaa näyttö MM-kisoihin. Kunto on kohdillaan, kunhan vielä saa pakin pysymään kunnossa, niin kaikki näyttää hyvältä.

Ojala viittaa pakilla vatsavaivoihin, jotka pilasivat maaliskuussa MM-näytön Dudincessa. Hän toivoo, että ongelmat johtuivat majoitushotellin ruuasta. 90 prosenttia kisan keskeyttäneistä kävelijöistä majoittui samassa hotellissa kuin Ojala.

Suvi-illan puolikkaalle tekee paluun takavuosien huipputriathlonisti, yhä kovakuntoinen kansanedustaja Pauli Kiuru. Havaijin Ironman-kisassa parhaimmillaan toiseksi yltänyt Kiuru on edelleen iskussa, vaikka ikää on mittarissa 56 vuotta.

– Pauli juoksi viime vuonna puolikkaan 1.33.46:een. Kun tapasin Paulia eduskunnassa Suvi-illan tiimoilta, hän kertoi, että ottaa yhä aikaa urheilulle, se auttaa jaksamaan häntä työssä, kertoo Suvi-illan päähilippasija Harri Merta.

Puolikkaalle starttaa myös toinen mielenkiintoinen nimi alansa huipulta, ahkerasti kestävyysurheilua harrastava kyperturvallisuuden asiantuntija, professori Jarno Limnell.

– Jarno voisi olla Paulille matkalla hyvää seuraa, Merta sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic