Lounais-Häme Somero

Kaija Aarikan elämänkaari esillä kesän ajan Somerolla – Kauneutta on sekä juustokehässä että kimaltavissa kengissä

Jurvalan kartanon ullakolta löytyneet luonnokset ovat mukana näyttelyssä Kiiruun Kivimakasiinissa.
Susanna Partanen varmistelee, että Pauliina Aarikka saa heidän äitinsä Kaija Aarikan suunnittelemia hopeakoruja esittelevät taulut suoraan Someron Kivimakasiinissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sarianna Partanen varmistelee, että Pauliina Aarikka saa heidän äitinsä Kaija Aarikan suunnittelemia hopeakoruja esittelevät taulut suoraan Someron Kivimakasiinissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Someron Jurvalan kartanon vintiltä löytyi pölyinen ja hiekkainen käärö ajan kellastamaa paperia.

Kun Pauliina Aarikka ja Sarianna Partanen rullailivat sitä auki, heille paljastui uusi luku heidän äitinsä elämästä. Ullakolle unohtuneessa rullassa oli opiskelija Kaija Aarikan (1929–2014) luonnoksia ensimmäiseltä ja toiselta vuosikurssilta Ateneumin tekstiiliosastolta.

– Oli hienoa saada nähdä millaisia kuvia nuori taideopiskelija maalasi. Hänelle tyypilliset vahvat viivat ja värit olivat jo silloin läsnä, Pauliina Aarikka arvioi.

Vuosina 1951 ja 1952 piirretyt ja maalatut työt ovat nyt kehyksissä Someron Kivimakasiinissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kaija Aarikan ensimmäisten Ateneum-vuosien luonnokset ovat mukana näyttelyssä Somerolla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tyttösestä bisnesnaiseksi

Kivimakasiinissa voi tänä kesänä tutustua Somerolla syntyneen ja somerolaisuutta vaalineen taiteilijan ja muotoilijan Kaija Aarikan elämään.

Näyttely täydentää aiemmin Hovilan kartanossa esillä ollutta näyttelyä. Vuonna 2012 Hovilassa pääosassa oli työ, Kivimakasiinissa taas kasvu somerolaisesta tytöstä aikuiseksi naiseksi, taiteilijaksi ja yrittäjäksi.

– Ensimmäisessä huoneessa on esillä valokuvia, kirjeitä, esineitä ja lehtileikkeitä Kaijan elämästä. Toisessa taas esillä ovat suunnittelulinjat – aina ensimmäisen liikkeen eli nappikaupan ajoilta sisustusesineisiin ja siihen viimeiseen, hänen suunnittelemaansa korusarjaan, tyttäret kertovat.

Hopeinen korusarja Linnunrata antaa nimen myös näyttelylle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jurvalasta Linnunradalle -näyttelyssä on saanut paikkansa myös Kaija Aarikan ensimmäisen liikkeen, Nappi-Aarikan, ulkomainos. Liike perustettiin 1960. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jurvalasta Linnunradalle -näyttelyssä on saanut paikkansa myös Kaija Aarikan ensimmäisen liikkeen, Nappi-Aarikan, ulkomainos. Liike perustettiin 1960. Kuva: Lassi Puhtimäki

Esinearkistoa huoneen verran

Sisaruksilla on ollut näyttelyä suunnitellessaan runsauden pula.

– Vanhempamme ovat keränneet kokoelman, jossa on tallennettuna yksi esine kutakin suunniteltua työtä. Arkistoa on paljon eli huoneellisen verran laatikoita, he kertovat.

Henkilökuva Aarikasta muotoutuu paitsi esineiden myös tarinoiden kautta. Koskettavia ovat esimerkiksi 10-vuotiaan Kaijan kirjoittamat kirjeet isosiskonsa poikaystävälle rintamalle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Puiset lelut olivat yksi Aarikan suunnittelulinjoista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Puiset lelut olivat yksi Aarikan suunnittelulinjoista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Muotokieli suomalaiseen makuun

Kaija Aarikka rakasti kauneutta. Kauneutta arvostava ihminen löysi estetiikkaa niin puutarhatöissä käytetyistä välineistä, vanhasta juustokehästä kuin Dolce & Gabbanan kimaltavista juhlakengistäkin.

Aarikan muodon ja kauneuden tajun jakavat myös suomalaiset, joiden kodeista löytyy runsaasti muotoilijan kätten jälkiä esimerkiksi kynttilänjalkoina, koruina ja leluina.

Aarikka ammensi koko pitkän uransa ajan innoitusta ja ideoita omista juuristaan Someron Jurvalassa, luonnosta ja sen tarjoamista materiaaleista. Aarikan urakehitykseen vaikuttivat myös Someron yhteiskoulun rehtori Joel Vilkki ja kuvaamataidon opettaja Anna-Liisa Parko.

– Voimakas yhteys Someroon ja kotiseuturakkaus ovat juuri niitä asioita, joiden vuoksi halusimme Kivimakasiiniin Aarikan näyttelyn, kertoo Someron Kulttuurin kulttuurituottaja Liisa Mattila.

Kun Pauliina Aarikalta kysyy miten Somero näkyy hänen äitinsä töissä, hänellä on vastaus valmiina.

– Somero näkyy lämpönä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaija Aarikan tyttäret Pauliina Aarikka ja Sarianna Partanen rakensivat yhteistyössä Someron Kulttuurin kanssa Kivimakasiinin kesänäyttelyn. Se avataan ensi torstaina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kaija Aarikan tyttäret Pauliina Aarikka ja Sarianna Partanen rakensivat yhteistyössä Someron Kulttuurin kanssa Kivimakasiinin kesänäyttelyn. Se avataan torstaina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mattila toivoo, että poikkeuksellisen koronakesän aikana matkailijat löytäisivät juuri Kivimakasiinin näyttelyn kaltaisiin kohteisiin.

– Ruuhkaa tänne ei synny, ja jos suuri ryhmä paikalle tuleekin, valvojat huolehtivat turvallisuudesta. FL

Jurvalasta Linnunradalle – Kaija Aarikan taiteilijaelämää -näyttely Kiiruun Kivimakasiinissa (Joensuuntie 22) Somero. Näyttely on avoinna 25.6.–15.8. Näyttely on avoinna ke–pe klo 12–18, la 10–15 ja su 11–16.

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic