Lounais-Häme Jokioinen

Kaikilla puolueilla pääsy Jokioisten kunnanhallitukseen – Neuvottelujen lähtökohtana "mieluummin laiha sopu kuin lihava riita" -ajatus

Kaikille puolueille vähintään kuuntelupaikka hallituksen kokouksiin.
Jorma Hacklin on totuttu näkemään Jokioisten valtuuston puheenjohtajana. Valtuuston puheenjohtajuus pysyy demareilla mutta henkilövalinnoista tiedotetaan vasta elokuussa. Kuva joulukuulta 2020. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jorma Hacklin on totuttu näkemään Jokioisten valtuuston puheenjohtajana. Valtuuston puheenjohtajuus pysyy demareilla mutta henkilövalinnoista tiedotetaan vasta elokuussa. Kuva joulukuulta 2020. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisilla kunnanhallituksen paikkajakoon on tulossa kuntavaalituloksen mukaisia muutoksia. Päättyvällä vaalikaudella hallituksessa istuivat keskusta (3 paikkaa), sosialidemokraatit (2), vasemmistoliitto (2), kokoomus (1) ja vihreät (1).

Alustavan neuvottelutuloksen perusteella uuden hallituksen muodostavat keskusta (3), demarit (3), vaalivoittaja perussuomalaiset (2) ja vasemmistoliitto (1).

Järjestelyjen myötä kaikki puolueet saavat kuitenkin edustajan seuraamaan hallituksen kokouksia. Tämä onnistuu valtuuston varapuheenjohtajajaolla: kokoomus sai toisen varapuheenjohtajuuden, vihreät kolmannen.

– Perussuomalaiset luopuivat valtuuston toisesta varapuheenjohtajuudesta ja kolmas varapuheenjohtajuus luotiin, jotta kaikkien osallistuminen hallitukseen mahdollistuu, neuvotteluja vetänyt, Keskustan Jokioisten kunnallisjärjestön puheenjohtaja Sakari Raiskio kertoo.

Puolueet päättävät henkilövalinnoista tuonnempana ja paikkajako siunataan uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa elokuussa.

Tärkeimmät puheenjohtajuudet pysyvät keskustalla ja demareilla

Kunnanhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajuudet pysyvät ennallaan eli keskustalla ja sosialidemokraateilla.

Teknisen lautakunnan ja lupajaoston puheenjohtajuus menivät keskustalle, koulutuslautakunta demareille, vapaa-aikalautakunta vasemmistoliitolle, henkilöstölautakunta perussuomalaisille ja tarkastuslautakunta kokoomukselle. Keskusvaalilautakuntaa vetää sosialidemokraatit, vaalilautakuntaa keskusta.

Lautakuntapaikkajaossa pyritään tasajakoon miesten ja naisten välillä.

– Lähtökohtana on, että puolueilla, joilla on lautakunnissa enemmän kuin yksi paikka, jakavat paikat naisten ja miesten kesken. Ihan täysin tämä ei varmastikaan toteudu niissä puolueissa, joissa sukupuolijakauma ei ole tasainen, Jokioisten Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Minna Lax (sd) kertoo.

Esimerkiksi perussuomalaisten viidestä valtuutetusta neljä on miehiä.

Lähtökohdat valtuustokaudelle ovat hyvät

Neuvotteluja kuvailtiin kautta linjan rakentaviksi.

– Lähdin vetämään neuvotteluja sillä mielellä, että mieluummin laiha sopu kuin lihava riita. Jos neuvotteluista jää paljon haavoja, neljän vuoden valtuustokausi on pitkä aika. Yhteishenki on kohtuullisen hyvä, Raiskio arvioi.

– Meille neuvottelut olivat jo lähtökohtaisesti helpot, koska säilytimme vaaleissa asemamme, Lax kommentoi.

– Lähtökohdat valtuustokaudelle ovat hyvät, kuten Jokioisilla on tavannut olla. On tärkeää, että tieto kulkee hallituksesta, Jokioisten ääniharava, Rami Lehtinen (ps.) toteaa.

Vasemmistoliitolle jäi hieman hampaankoloon.

– Toivoimme varapuheenjohtajuutta, koska olemme kuitenkin neljänneksi suurin puolue. Ymmärrän solidaarisuuden kaikkien mukanaolosta, mutta hyvä vaihtoehto olisi ollut, jos kokoomus ja vihreät olisivat jakaneet valtuuston varapuheenjohtajuuden, mikä olisi taannut myös meille varapuheenjohtajan paikan, Jokioisten Vasemmistoliiton puheenjohtaja Jenni Viljanen aprikoi.

Henkilövalintoja puolueet eivät tässä vaiheessa kommentoi.

– Vaalitulosta kunnioitetaan, ja siitä voi aika pitkälle päätellä, miten jaot menevät, Lehtinen sentään vihjasi.

Valtuustossa kuusi puoluetta

Jokioisten uudessa kunnanvaltuustossa keskustalla on 8 valtuutettua (vähennystä yksi), sosialidemokraateilla 7 (ennallaan), perussuomalaisilla 5 (+4), vasemmistoliitolla 4 (-1), kokoomuksella 2 (-1) ja vihreillä 1 (-1).

Neljällä suurimmalla puolueella on edustus jokaisessa lautakunnassa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic