Lounais-Häme

Kaikille alle kouluikäisille ilmainen influenssarokotus

Kaikki lapset kuuden kuukauden ikäisistä kuusivuotiaisiin voivat ensi syksystä lähtien saada influenssarokotteen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Tähän asti maksuttoman rokotuksen ovat voineet saada alle kolmevuotiaat.

– Rokotuksia laajennetaan, jotta yhä useampi lapsi välttyisi influenssalta. Influenssan ilmaantuvuus on suurinta alle 3-vuotiailla, mutta säilyy korkeana myös vanhemmilla lapsilla. Keskimäärin yksi lapsi viidestä sairastuu vuosittain”, ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä kertoo.
 

THL kertoo tiedotteessan, että pikkulapsille influenssa voi olla vakava koettelemus, joka saattaa viedä sairaalahoitoon. Moni lapsi saa  jälkitautina korvatulehduksen tai keuhkokuumeen. Influenssa voi myös pahentaa lapsen perustautia, kuten astmaa.

Lapset levittävät influenssavirusta tehokkaasti. Tämä johtuu siitä, että lapset tartuttavat influenssaa pidempään kuin aikuiset, jopa kaksi viikkoa oireiden alkamisesta. Lapsen rokottaminen auttaa ehkäisemään perheenjäsenten ja muiden läheisten sairastumista.

– Iso-Britanniassa lasten influenssarokotuksia on viime vuosina asteittain laajennettu esikoulu- ja kouluikäisiin. Siellä on todettu, että lasten rokotuksilla voidaan vähentää myös aikuisten influenssaan sairastumista” Nohynek kertoo.
 

Vanhemmat voivat valita lapselleen joko pistettävän tai nenäsumutteena annettavan rokotteen. Kaikki kansallisessa ohjelmassa ensi kaudella käytettävät rokotteet sisältävät neljä virusta: kaksi A-virusta ja kaksi B-virusta. Rokotteen viruskannat ovat Maailman terveysjärjestön ja Euroopan lääkeviranomaisen suosittelemia.

Molemmat rokotteet ovat turvallisia. Pistettäviä rokotteita on annettu 1970-luvulta lähtien satoja miljoonia annoksia. Nenäsumuterokotetta on käytetty 2000-luvulta lähtien kymmeniä miljoonia annoksia. Rokotteiden suojateho on hyvä, eikä niissä ole suojan kannalta oleellisia eroja. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic