Lounais-Häme

Torstaipyry toi 12 sentin lisänietokset Jokioisille – Lumensyvyys jo yli kolmannesmetri

Jokioisten havaintoasemalla on tammikuun puolivälissä keskimäärin 24 senttiä lunta. Edellisen kerran keskiarvo ylitettiin vuonna 2011.
Sateet ovat pääosin takanapäin mutta pöllyävä lumi haittaa näkyvyyttää tien päällä. Kuva: Terho Aalto

Lounais-Hämeessä on lunta nyt kolmasosametri. Jokioisten havaintoaseman lumensyvyydeksi mitattiin torstaiaamuna 35 senttimetriä.

– Edellisaamuna lunta oli 23 senttiä, joten lunta kertyi vuorokauden aikana 12 senttiä, päivystävä meteorologi Kaisa Solin Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Lumipyry oli lähestulkoon ohi mittaushetkellä mutta kevyet päiväsateet saattoivat kasvattaa nietoksia sentillä tai kahdella.

Ilmatieteen laitos tilastoi lumensyvyyden jokaisen kuun puolivälissä. Jokioisten Ilmalassa lunta on tammikuun puolivälissä keskimäärin 24 senttiä.

Edellisen kerran keskiarvo ylitettiin vuonna 2011. Tuolloin nietosten paksuus oli 36 senttiä. Vuosina 2016–2018 tammikuun puolivälin lumensyvyys vaihteli 4–11 sentin välillä.

Solin plärää tilastoja ja käy ilmi, että kuluvan tammikuun aikana Jokioisilla on satanut 32,6 milliä vedeksi muutettuna. Paljonko se on lumena?

– Karkea nyrkkisääntö on, että yksi milli vettä vastaa yhtä senttiä lunta. Vaihtelu on kuitenkin suurta. Milli vettä voi olla kaksi senttiä kevyttä pakkaslunta tai alle sentti märkää lunta.

– Lisäksi lumi painuu, joten sadekertymän perusteella ei voi tehdä suoria päätelmiä lumipeitteen muutoksista, Solin kertoo.

Torstaiaamun lumipyry jäi pelättyä heikommaksi. Sen verran runsaasti lunta kuitenkin saatiin, että käytännössä koko Lounais-Hämeen aurauskalusto hälytettiin töihin.

Forssan kaupungin 12 yksikköä olivat tien päällä torstaiaamuna klo 5.00. Ensimmäinen yksikkö aloitti puoli neljältä.

Aamuyhdeksältä keskustan kadut oli puhdistettu yhteen otteeseen ja aurausaluetta laajennettiin kokoomakaduille. Klo 14 lähes kaikki kadut oli aurattu kertaalleen.

– Perjantaina on taas täysi päivä. Silloin viimeistellään ja siistitään. Yhdellä ajolla katuja ei saa priimakuntoon, katumestari Mikko Vähä-Touru Forssan kaupungilta kertoi.

Lumentulosta huolimatta autoilijat pysyivät tieurilla. Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen Forssan hälytysalueella ei kirjattu klo 14:ään mennessä yhtään huonon ajokelin aiheuttamaa tehtävää.

– Olimme virittäytyneet poikkeukselliseen päivään, mutta mallikkaasti on mennyt, päivystävä palomestari Juha Alander kiitteli.

Auraajien kannalta kevyt pakkaslumi on helppoa käsiteltävää.

– Ainut ongelma on se, että kevyt lumi meinaa pursuta aurasta, Vähä-Touru toteaa.

Lumi pysyy lähiajat pehmoisena, sillä pakkanen kiristyy kymmenen asteen tienoille.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan pakkaskausi jatkuu ainakin seuraavat kymmenen vuorokautta.

Ulkoilma on lähiajat noin viisi astetta ajankohdan keskiarvoa kylmempää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic